Πορτογαλία: Ο τελευταίος «χορός» του Κριστιάνο

Πορτογαλία: Ο τελευταίος «χορός» του Κριστιάνο

Στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο ο Κριστιάνο Ρονάλντο ευελπιστεί να οδηγήσει την Πορτογαλία στην κορυφή του κόσμου.

7 συνεχόμενες παρουσίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την Πορτογαλία. Είχε αγωνιστεί το 1966 και το 1986, επανεμφανίστηκε το 2002 και δεν έχει λείψει ποτέ την τελευταία εικοσαετία.

Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των εθνικών ομάδων με 117 γκολ, Κριστιάνο Ρονάλντο, θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία – Κόστα Ρίκα 7-0: Απίθανη παράσταση της «Φούρια Ρόχα», ισοπέδωσε τους Κοσταρικανούς (vids)

Η κάτοχος του EURO 2016 και του πρώτου Nations League στην ιστορία, αυτού του 2019, αποτελεί πλέον μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Με συνέπεια στη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με τον ίδιο προπονητή εδώ και μια οχταετία. Ο Φερνάντο Σάντος βρίσκεται στο τιμόνι από τον Σεπτέμβριο του 2014. Και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο εδώ και περίπου 15ετία να ηγείται των προσπαθειών για ομάδας με πλούσιο ταλέντο κατά καιρούς στο ρόστερ της. Στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη νοκ-άουτ φάση, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στο γύρο των «16» και στις δύο περιπτώσεις. Στο προηγούμενο Μουντιάλ (το 2018, στη Ρωσία), είχε χάσει από την Ουρουγουάη με 2-1, ενώ στο Euro 2020 ηττήθηκε από το Βέλγιο με 1-0.

Με 117 γκολ σε 191 συμμετοχές ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ηγείται απλά των προσπαθειών της εθνικής Πορτογαλίας, αλλά είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς. Και στα 38 του χρόνια έτοιμος για την τελευταία παράσταση της καριέρας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Πορτογάλος είναι ο νούμερο ένα σκόρερ όλων των εποχών στις εθνικές ομάδες έχοντας ξεπεράσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον Ιρανό Αλί Νταεΐ που είχε τελειώσει την καριέρα του με 109 γκολ. Τότε, σε ένα ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Ιρλανδία ο Κριστιάνο είχε σημειώσει το 110ο γκολ του με το εθνόσημο, πλέον έχει τον μυθικό αριθμό των 117, έχοντας σκοράρει εναντίον 45 χωρών στην απίστευτη καριέρα του. Ενας αληθινός ποδοσφαιρικός μύθος. H φετινή του παρουσία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάντως και η προβληματική σχέση που έχει αναπτύχει με τον προπονητή της ομάδας, Τεν Χάαγκ, είχε φέρει έναν προβληματισμό στις τάξεις της εθνικής Πορτογαλίας, αλλά ο Φερνάντο Σάντος προστάτεψε δημόσια τον ποδοσφαιριστή του, λέγοντας πως παραμένει ο απόλυτος ηγέτης της εθνικής ομάδας.

Ο Κριστιάνο δε θα είναι μόνος, καθώς το φετινό ρόστερ της Πορτογαλίας είναι καλύτερο και από εκείνο του 2016 που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Παίκτες όπως ο Ζοάο Φέλιξ της Μπενδίκα, ο Λεάο της Μίλαν, ο Μπερνάρντο Σίλβα και ο Κανσέλο της Μάντσεστερ Σίτι, ο Ζοάο Μάριο της Μπενφίκα, ο Μπρούνο Φερνάντες της Γιουνάιτετν, οι Νταλότ, Ντίας, Καράλιο, Νέβες, Αντρέ Σίλβα. Ενα ρόστερ γεμάτο με αστέρια, με παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι ικανοί να κάνουν το έθνος να ονειρεύεται ξανά. Κάτι παραπάνω από την πρόκριση στους 16 που πέτυχε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2014, μετά τη θητεία του στον πάγκο της εθνικής Ελλάδος, ο Φερνάντο Σάντος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ανέλαβε τον πάγκο της εθνικής Πορτογαλίας και οχτώ χρόνια αργότερα θεωρείται ίσως ο κορυφαίος ομοσπονδιακός προπονητής στην ιστορία. Ο 68χρονος πλέον προπονητής οδήγησε την Πορτογαλία στην κατάκτηση του EURO 2016 και του Nations League (2019), ενώ έχει και μία τρίτη θέση στο Confederations Cup (2017). Μετράει 64 νίκες, 21 ισοπαλίες και 18 ισοπαλίες με την Πορτογαλία και αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους τεχνικούς που θα βρεθούν στο Κατάρ. Σε συλλογικό επίπεδο, έχει κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα Πορτογαλίας (το 1999 με την Πόρτο), δύο Κύπελλα Πορτογαλίας (το 2000 και το 2001 με την Πόρτο) και δύο Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (το 1998 και το 1999 με την Πόρτο), αλλά και ένα Κύπελο Ελλάδας με την ΑΕΚ (2002).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ