Η φορολογία άλλαξε, ώρα να αλλάξουν και τα «προϊόντα»

Η φορολογία άλλαξε, ώρα να αλλάξουν και τα «προϊόντα»

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στον ελληνικό αθλητισμό, δίνει τεράστια ανάσα στους συλλόγους, αλλά και τους υποχρεώνει να επενδύσουν και να δημιουργήσουν.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός αλλάζει. Η Κυβέρνηση έκανε πράξη το αίτημα των συλλόγων (ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και ο φορολογικός συντελεστής άλλαξε. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ένα συμβόλαιο των 100.000 ευρώ, μαζί με την εφορία και την έκτακτη εισφορά, δεν θα κοστίζει στις ΠΑΕ 210.000, αλλά περίπου 150.000. Μια τεράστια διαφορά, που προκύπτει από τη μείωση του συντελεστή, από 45% σε 22%.

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τις ελαφρύνσεις σε φόρους στις μεταγραφές αθλητών κατατέθηκε στη Βουλή, ως μέρος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα και με την Αιτιολογική Έκθεση η διάταξη καταλαμβάνει πληρωμές άνω των 40.000 ευρώ που πραγματοποιούνται από την 01/1/2020 ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης, ανανέωσης ή λύσης του συμβολαίου. Επισημαίνεται ότι για τις αμοιβές που είναι μικρότερες των 40.000 ευρώ είναι ευνοϊκότερη η υπαγωγή στους φορολογικούς συντελεστές που θα ισχύσουν από 01/1/2020 και είναι 9%, 22%, 28% και 36% αντίστοιχα με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1, δεδομένης της εφαρμογής και των μειώσεων φόρου.

Ο φόρος που προκύπτει με την αυτοτελή φορολόγηση για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ παρακρατείται κατά την πληρωμή και δεν συμψηφίζεται με άλλους φόρους. Η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 60 του ν.4172/2013. Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικτό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.

Μία ημέρα μετά την αλλαγή της φορολογίας, η Super League, με επίσημη τοποθέτησή της κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη», που «…θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ανάπτυξη του επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και παράλληλα θα βοηθήσει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας». Αναλυτικά, σημειώνεται: «Η Super League εκφράζει την ικανοποίησή της  για τη  μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών, ενός πάγιου αιτήματός της, το οποίο έγινε αποδεκτό. Είναι αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ανάπτυξη του επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και παράλληλα θα βοηθήσει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη».

Για να γίνει αντιληπτό τι αντιμετώπιζαν έως σήμερα οι ελληνικές ομάδες, έχει αξία να αναφέρουμε τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε φορολογικό επίπεδο. Στην Ισπανία, πέραν των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο, που υπάγονται σε άλλους φορολογικούς συντελεστές, λόγω του ότι πρόκειται για εταιρείες λαϊκής βάσης αλλά και αναλόγως τις εκάστοτε περιφέρειες (Καταλονία, Ανδαλουσία, Βασκονία, κλπ), η φορολογία ξεκινάει από 12% (Βασκονία) και φτάνει έως το 52% (Καταλονία). Στην Αγγλία οι ομάδες πληρώνουν 43% φόρο, όπως και στη Γαλλία (σ.σ. υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για συμβόλαια άνω του 1.000.000 €), στη Γερμανία και την Ιταλία 40%, ενώ στη Ρωσία οι ομάδες φορολογούνται με μόλις 10%! Τέλος, οι τουρκικές ομάδες πληρώνουν από 13 έως 18% φόρο.

Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό οφείλει να κάνει όσους ηγούνται των ΠΑΕ και ΚΑΕ, κατ’ αρχάς να διασφαλίζουν τα χρήματα των αθλητών τους και των εργαζομένων συνολικά και παράλληλα να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό. Διότι, πλέον, δεν θα υπάρχει η δικαιολογία της φορολογικής «ασφυξίας». Είναι σαφές ότι η έως τώρα οικονομική πραγματικότητα ήταν ουτοπική, σχεδόν καταστροφική. Σε ένα όχι «φιλικό» περιβάλλον, όπου οι ελληνικοί σύλλογοι δεν μπορούν να βρουν χορηγούς, τηλεοπτική στέγη και έσοδα από τις δραστηριότητές τους, καλούνταν να πληρώσουν χρήματα δυσανάλογα, μη ρεαλιστικά. Αυτό, λοιπόν, άλλαξε. Και μαζί πρέπει να αλλάξουν και τα «προϊόντα». Από όλους. Και όχι μόνο τους «μεγάλους», που έχουν διατηρήσει την ποιότητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός, που συγκεντρώνει και το περισσότερο κοινό, οφείλει να αλλάξει. Οφείλει να βελτιωθεί. Οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες για πραγματική άνθιση ποδοσφαίρου και μπάσκετ στη χώρα. Μακριά από κάθε είδους εξαρτίσεις. Με καθαρότητα, χωρίς σκιές και ύποπτες συναλλαγές, κάτω από το τραπέζι. Διότι ο φορολογικός συντελεστής είναι απλά μια αρχή, μια υποβοήθηση στις αθλητικές εταιρείες. Εάν οι ίδιες δεν φροντίσουν το προϊόν τους, το επίπεδο θα συνεχίσει να πέφτει. Και δεν θα φταίει, ούτε το κράτος, ούτε οι φόροι, ούτε κανείς άλλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ