«Αγλαΐα Κυριακού» : 5χρονο παιδί στη ΜΕΘ – Νοσεί από σπάνιο σύνδρομο

«Αγλαΐα Κυριακού» : 5χρονο παιδί στη ΜΕΘ – Νοσεί από σπάνιο σύνδρομο

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένα 5χρονο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα πεντάχρονο αγοράκι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων».

Το αγοράκι πάσχει από ένα σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά, 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κοροναϊό.

Το σύνδρομο αυτό δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα.

Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν το παιδί έπασθε από κοροναϊό ή όχι.

Τι είναι το MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Το εν λόγω σύνδρομο (MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, είχε ανησυχήσει για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα πέρσι την άνοιξη, όταν εντοπίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει αιτιολογική συσχέτισή του συνδρόμου με την Covid-19 εκτός από χρονική.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C – που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το σύνδρομο MIS-C.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

Στα μικρά παιδιά –που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ