Στάχτη και αποκαΐδια – Τι άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές – Οι καμένες εκτάσεις που κατέγραψε το Copernicus

Στάχτη και αποκαΐδια – Τι άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές – Οι καμένες εκτάσεις που κατέγραψε το Copernicus

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτιμά την έκταση που κάηκε καθώς και τον αριθμό των πολιτών που επηρεάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αφίδνες και Κρυονέρι και Φωκίδα.

Αποκαρδιωτικές δείχνουν οι απεικονίσεις των καμένων εκτάσεων από τις πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτιμά την έκταση που κάηκε καθώς και τον αριθμό των πολιτών που επηρεάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αφίδνες και Κρυονέρι και Φωκίδα.

Σύμφωνα με το Copernicus:

  • «Αφίδνες: 529 άτομα και 232 κτίρια επηρεάστηκαν.
  • Κρυονέρι: 4,317 άτομα επηρεάστηκαν και 1.411,3 εκτάρια πρασίνου καταστράφηκαν», εκτίμησε η υπηρεσία.

84.540 στρέμματα δάσους στην Αττική

Συνολικά 111.120 καμένα στρέμματα που κατέκαψε η φωτιά την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) στην Αττική πύρινη λαίλαπα αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.

Σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή της Φωκίδας, η οποία περιορίστηκε, κατά τον «Copernicus», η υπηρεσία μιλά για την «πολιορκία» του Τολοφώνα που είχε ως αποτέλεσμα:

  • «32 κτίρια και 1.098,7 εκτάρια βλάστησης να καταστραφούν, ενώ
  • «επηρεάστηκαν 41 χιλιόμετρα δρόμων και 5,8 χιλιόμετρα καλωδίων ηλεκτροδότησης».

507.950 καμένα στρέμματα στην Εύβοια

Η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια προσδιορίζεται στα 507.950 στρέμματα σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά.

Στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα, μέχρι στιγμής έκαναν στάχτη περισσότερα από 930 χιλιάδες στρέμματα γης, με τις οικολογικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο δασολόγος Ιωάννης Μητσόπουλος.

«Ολόκληρη η βόρεια Εύβοια έχει γίνει στάχτη. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει μεγάλη έκταση. Το δάσος που βλέπαμε είχε αναγεννηθεί από την πυρκαγιά του 1997, άρα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια για να έχουμε δάσος στην ίδια μορφή. Το δάσος είχε δέντρα μεγάλης ηλικίας που είχαν σπόρους, άρα υποθέτουμε ότι άμεσα θα αρχίσει η φυσική αναγέννηση. Η Εύβοια έχει αρκετά υψηλά ποσοστά βροχής το φθινόπωρο και το χειμώνα, που σημαίνει ότι θα δώσει καλές συνθήκες για να έχουμε μια γρήγορη αναγέννηση. Τα σπόρια των πεύκων θα βρουν έδαφος, με τις πρώτες βροχές θα μπορούν να φυτρώσουν. Από την πρώτη – δεύτερη χρονιά θα έχουμε ήδη ανάκαμψη της βλάστησης», εξήγησε ο κ. Μητσόπουλος.

«Εκεί που δεν ευνοείται η φυσική αναγέννηση και επιλεγμένα να κάνουμε τεχνητές αναδασώσεις για να βοηθήσουμε να αναγεννηθεί το οικοσύστημα. Η επιστήμη της οικολογίας έχει πάει πολύ μπροστά. Ξέρουμε ποια είδη μπορούν να επικρατήσουν σε κάθε περιοχή, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν συμβουλευτούμε τους ειδικούς, νομίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσόπουλος τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει από τις αρχές Σεπτέμβρη, εκεί που χρειάζεται, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, και να καθαριστούν τα ρέματα.

Χάθηκε το 80% της ρητινοπαραγωγής της χώρας

«Για την Εύβοια, τα επόμενα 30 χρόνια οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες, το αίσθημα δυσφορίας βαρύτερο, θα έχουμε πολλά κουνούπια. Η πιο μεγάλη στεναχώρια για την Εύβοια ήταν ότι είχε πολύ κόσμο που εξαρτώταν οικονομικά από το κράτος. Πρέπει να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους. Χάθηκε περίπου το 80% της ρητινοπαραγωγής στη χώρα, μαζί με τη φωτιά στα Γεράνεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μητσόπουλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ