Πύρινος όλεθρος: Παραδομένη στις φλόγες η Αττική (vids+pics)

Πύρινος όλεθρος: Παραδομένη στις φλόγες η Αττική (vids+pics)

Εκτός ελέγχου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική. Σπίτια καίγονται στην Καλλιτεχνούπολη και το Μάτι, ενώ εκκενώνεται ο Νέος Βουτζάς. Πύρινη κόλαση και στην Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί. Φωτιά σε εξέλιξη και στην περιοχή του Καλάμου και των Άγιων Απόστολων.

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται από την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά μέχρι την παραλία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για εγκλωβισμένους κατοίκους στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία με εγκαύματα. Η κατάσταση δύο γυναικών είναι σοβαρή και μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Εν τω μεταξύ, τρομαγμένοι πολίτες κατέβηκαν στην παραλία στο Μάτι, ενώ άλλοι έφυγαν με τα οχήματά τους για την παραλία της Ραφήνας και το Κόκκινο Λιμανάκι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο δρόμο για την παραλία στο Μάτι υπάρχει ένα βενζινάδικο, η δεξαμενή του οποίου εξερράγη.

Σκάφος του λιμενικού σπεύδει στην παραλία στο Μάτι για να παραλάβει τέσσερα άτομα, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού, υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι από το Μάτι απομακρύνονται κάτοικοι με τη βοήθεια της ομάδας ΔΙΑΣ.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς έκανε λόγο για έως 200 καμμένα σπίτια, ενώ εξέφρασε φόβους για την τύχη των εγκλωβισμένων ατόμων. Όπως είπε, το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά μαίνεται και μέσα στη Ραφήνα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Αφού πέρασε από την περιοχή του Νταού Πεντέλης όπου έκαψε σπίτια, κινήθηκε προς τον Νέο Βουτζά. Ο οικισμός στο Νέο Βουτζά άρχισε να εκκενώνεται στο βόρειο κομμάτι, ενώ λίγο πριν από τις 19:00, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου επίσης έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα. Η φωτιά έφθασε μέχρι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Μάχη με τις φλόγες μπροστά από σπίτια δίνεται ακόμη και έως αυτήν την ώρα σε Νέο Βουτζά, Μάτι, Αγία Μαρίνα.

Νωρίτερα, η φωτιά απείλησε και τη Μονή Παντοκράτορα στον Ν.Βουτζά, ενώ από τις κατασκηνώσεις στο Ζούμπερι και τον Αγιο Ανδρέα απομακρύνθηκαν περίπου 600 παιδιά. Στον Αγιο Ανδρέα εκκενώθηκε και το στρατιωτικό θέρετρο.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης, ενώ ασθενής βροχή που έπεσε για λίγη ώρα δεν στάθηκε αρκετή για να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Λόγω της φωτιάς, υπάρχει εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Προκειμένου να μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι υδροφόρες και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ζητείται από τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν την Λεωφόρος Μαραθώνος αλλά να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή: Λ.Πεντέλης – Λ. Ελ.Βενιζέλου – Λ.Σουβαλιώτη – Αν.Σκουφου – Λ.Διονύσου – Ε.Ο. Εκάλης / Ν.Μάκρης – Λ. Διονύσου – Λ. Μαραθώνος.

Λόγω της φωτιάς, υπάρχει εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Προκειμένου να μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι υδροφόρες και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ζητείται από τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν την Λεωφόρος Μαραθώνος αλλά να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή: Λ.Πεντέλης – Λ. Ελ.Βενιζέλου – Λ.Σουβαλιώτη – Αν.Σκουφου – Λ.Διονύσου – Ε.Ο. Εκάλης / Ν.Μάκρης – Λ. Διονύσου – Λ. Μαραθώνος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφηνας, οι άνεμοι πνέουν προς την περιοχή της Πεντέλης, αντίθετα προς τον οικισμό, ενώ το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. «Το μέτωπο είναι μεγάλο, αν ξεφύγει θα καεί η Βόρεια Αττική», τόνισε ο κ. Μπουρνούς.

Στο σημείο έσπευσαν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνδράμουν αυτή την ώρα τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Κινέτα : Σε πύρινο κλοιό σπίτια και εθνική οδός, στη θάλασσα σβήνει η φωτιά

Πύρινος εφιάλτης στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής. Από νωρίς το μεσημέρι συνεχίζει να μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά, με δεκάδες σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε τρεις οικισμούς, τους οποίους οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι.

Η φωτιά έφθασε μέχρι την εθνική οδό, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία και παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι, τίποτα δεν έδειχνε ότι μπορεί να σταματήσει την λαίλαπα, παρά μόνο η θάλασσα.

Η ορατότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω των πυκνών καπνών με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία. Αλλά και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκουν μεγάλη δυσκολία στο έργο τους, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν με ένταση έως και επτά μποφόρ.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες του δήμου, επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ έρχονται δυνάμεις και από την περιφέρεια.

Οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ορισμένοι παραμένουν κοντά στις περιουσίες τους προσπαθώντας να τις σώσουν από τις φλόγες με λάστιχα ποτίσματος και κουβάδες, κάτι που είναι αδύνατο και πολύ επικίνδυνο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διακοπές ρεύματος.

Ο ΓΓ Πολιτικής Προσταστασίας Γιάννης Καλπάκης έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση στην Αττική με μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη. Όπως είπε, υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους και στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη. Τόσο τα πολλαπλά μέτωπα, όσο και οι καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους δείχνουν ότι η μέρα θα εξελιχθεί πολύ δύσκολα.

Η καταστροφική φωτιά ξέσπασε σε πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη και γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγάλο μέτωπο. Οι τρεις οικισμοί Γαλήνης, Πανοράματος Ι και Πανοράματος ΙΙΙ απειλήθηκαν και εκκενώθηκαν άμεσα. Η φωτιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς, καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

Νωρίτερα στην εθνική οδό επικράτησε αναστάτωση, καθώς η διακοπή στην κυκλοφορία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο, με τους οδηγούς να προσπαθούν να κάνουν αναστροφή, μέσα σε ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Διακοπή έχει σημειωθεί και στα δρομολόγια του Προαστιακού.

Ξέσπασε φωτιά και στον Κάλαμο – Έφτασε στους Αγίους Αποστόλους

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Καλάμου και των Άγιων Απόστολων, στην Αττική, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες καίγονται σπίτια στην περιοχή.

Η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την παραλία των Αγίων Αποστόλων και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλάμου Κωνσταντίνο Δέδε απειλεί σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Λόγω της πυρκαγιάς γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας οχημάτων:

Στην πλατεία Καλάμου προς παραλία Αγίων Αποστόλων
Στην παραλιακή Αγίων Αποστόλων προς Κάλαμο
Στην Επαρχιακή οδό Καλάμου – Αγίων Αποστόλων στο ύψος του οικισμού του Αγκώνα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εξοχικά.

 

Πηγή in.gr και protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ