Οι δύο όψεις των αστυνομικών στις ΗΠΑ: Αυτοί που γονατίζουν στους διαδηλωτές και εκείνοι που σημαδεύουν παιδιά

Οι δύο όψεις των αστυνομικών στις ΗΠΑ: Αυτοί που γονατίζουν στους διαδηλωτές και εκείνοι που σημαδεύουν παιδιά

Οι εικόνες αστυνομικών να αγκαλιάζουν διαδηλωτές εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων ή να γονατίζουν σε ένδειξη σεβασμού αλλά και αναγνώρισης της αχρείαστης άσκησης βίας είναι συγκινητικές. Δυστυχώς όμως αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία.

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των αμερικάνικων πρακτορείων.

Από την μία αγανακτισμένοι πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά ώστε να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε ξανά άλλον Αφροαμερικάνο και από την άλλη διαδηλωτές συγκρούονται σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς.

Οι ΉΠΑ είναι διχασμένες καθώς το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων δεν λέει να κοπάσει.

«Διχασμένοι» είναι ακόμη και οι αστυνομικοί καθώς από τη μία είναι εκείνοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν την τάξη, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα βία και από την άλλη είναι υπάρχουν και εκείνων που αν και φορούν τις στολές τους γίνονται «ένα» με τους διαδηλωτές.

Η άλλη πλευρά: Αστυνομικοί «αγκαλιάζουν» διαδηλωτές

Οι εικόνες αστυνομικών να αγκαλιάζουν διαδηλωτές εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων ή  να γονατίζουν σε ένδειξη σεβασμού αλλά και αναγνώρισης της αχρείαστης άσκησης βίας είναι συγκινητικές.

Όπως συγκινητική ήταν και η κίνηση του επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, στο οποίο εργάζονταν οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ, να βγάζει το καπέλο του σε ένδειξη σεβασμού κάθε φορά που απευθυνόταν στον αδελφό του θύματος, κατά την επικοινωνία που είχαν, την Δευτέρα».

Σκηνές αλληλεγγύης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εκτυλίχθηκαν στο Κεντάκι, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη και αλλού, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν κανάλια επικοινωνίας.

Πρωτοφανείς ήταν και οι εικόνες στην Βόρεια Καρολίνα, όπου 60 αστυνομικοί γονάτισαν μπροστά στους διαδηλωτές που ζητούσαν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με μάρτυρες, τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι διαδηλωτές συγκινήθηκαν, ενώ οι φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο της Αμερικής.

Ωστόσο οι ειρηνικές εικόνες από τις διαδηλώσεις οργής δεν σταματούν εδώ.

Στην Πενσιλβανία διαδηλωτές πρόσφεραν μπουκάλια με νερό στους αξιωματικούς σε μία συμβολική κίνηση για «ανακωχή».

Το βίντεο με τον Αφροαμερικάνο να αφήνει μπουκάλια με νερό μπροστά από τους αστυνομικούς έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

«Παιδιά φαντάζομαι είστε διψασμένοι», ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως έτσι προσπαθούσε να περάσει το δικό του μήνυμα και όχι να τους ειρωνευτεί.

Εικόνες που προκαλούν οργή από την ωμή βία των αστυνομικών

Δυστυχώς δεν είναι όμως όλοι οι αστυνομικοί όπως οι παραπάνω.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν διστάζουν να αποκαταστήσουν την τάξη με βία και με τους πιο απάνθρωπους τρόπους.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα που έγινε viral και προκάλεσε την οργή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σημαδεύουν παιδιά

Την φωτογραφία τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Ρίτσαρντ Γκραντ από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ο οποίος «έπιασε» τη στιγμή που ένας αστυνομικός σημαδεύει από απόσταση ενός μέτρου ένα μικρό παιδί, που βρίσκεται στους ώμους του πατέρα του.

Ακραία αστυνομική βία σε ζωντανή μετάδοση

Από την άλλη ένα νέο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας όπου αστυνομικοί της Μινεσότα αναγκάζουν τον δημοσιογράφο Michael Anthony, να ξαπλώσει κάτω και στη συνέχεια, χωρίς να δώσει κάποια αφορμή, τον ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού.

Ο δημοσιογράφος φωνάζει αρκετές φορές, προς τους οπλισμένους αστυνομικούς «Press», θέλοντας να δηλώσει την ιδιότητά του και κρατώντας πάντα την δημοσιογραφική ταυτότητα στο χέρι.

Τότε, ο αστυνομικός ακούγεται να λέει ότι δεν τον νοιάζει και του ζητάει να ξαπλώσει στο έδαφος και ακολουθεί εντελώς αναίτια ο ψεκασμός του με σπρέι πιπεριού.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν σε γειτονιά, ακούγονται να φωνάζουν στον κόσμο που βρίσκεται στις αυλές των σπιτιών του, να μπει μέσα. Για να τους εκφοβίσουν ξεκινούν τους πυροβολισμούς στον αέρα. Οι πολίτες πανικόβλητοι τρέχουν μέσα στα σπίτια τους προκειμένου να προστατευτούν.

Εκτοξεύουν πυρά σε δημοσιογράφους

Τα περιστατικά με τους αστυνομικούς της Μινεσότα δεν σταματούν εδώ. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο δημοσιογράφος της DW να είναι γυρισμένος πλάτη σε μια διμοιρία προκειμένου να μεταδώσει το ρεπορτάζ του. Εκείνη τη στιγμή δέχεται πυρά προς το μέρος του χωρίς καμία προειδοποίηση. Αμέσως ο κάμεραμαν του αναφέρει ότι τον πυροβολούν και ο πρώτος γυρίζει και φωνάζει προς το μέρος των αστυνομικών πως είναι δημοσιογράφος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ