Λιβύη: Επικίνδυνη κλιμάκωση με επίκεντρο τη Σύρτη – Στα «μαχαίρια» Τουρκία και Αίγυπτος

Λιβύη: Επικίνδυνη κλιμάκωση με επίκεντρο τη Σύρτη – Στα «μαχαίρια» Τουρκία και Αίγυπτος

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη με φόντο τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη με φόντο τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Μετά την εντολή του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση «κόκκινης γραμμής» σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ επιτεθούν, η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε να έρθει.

Η Τουρκία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύρτη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του GNA ότι η Σύρτη και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για «βιώσιμη εκεχειρία».

«Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά, ο LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όποτε το επιθυμεί» πρόσθεσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καλίν.

Σε ό,τι αφορά στην Αίγυπτο ο ίδιος είπε πως κατανοεί τις «νόμιμες» ανησυχίες ασφαλείας του Καΐρου για τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, ωστόσο χαρακτήρισε την υποστήριξη του Χαφτάρ «λάθος πολιτική». «Πρέπει να υποστηρίξουν το GNA, πρέπει να υποστηρίξουν μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Λιβύης».

Η Αίγυπτος προειδοποιεί με στρατιωτική επέμβαση

Νωρίτερα, σε μήνυμά του με έμμεσο αποδέκτη την Τουρκία, ο αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να επέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός. Είπε, επίσης, ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να «υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων σε αεροπορική βάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη πως «η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα».

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών» είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ