Οι πέντε «μάχες» ανάμεσα σε Ιταλία και Αγγλία που έγραψαν ιστορία (Vids)

Οι πέντε «μάχες» ανάμεσα σε Ιταλία και Αγγλία που έγραψαν ιστορία (Vids)

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ (22:00) και to10.gr ανατρέχει στο παρελθόν για να σας θυμίσει τις πέντε πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις της Ιταλίας με την Αγγλία.

Το κορυφαίο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού φτάνει στο τέλος του το βράδυ της Κυριακής (22:00, ANT1) όπου Ιταλία και Αγγλία θα αναμετρηθούν στο Γουέμπλεϊ για το τρόπαιο του Euro 2020. Μια διαδρομή ενός μήνα που τερματίζει με τις δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του τουρνουά να μάχονται με σκοπό να κάνουν δικιά τους την κούπα.

Μια κούπα που η αλήθεια είναι πως δεν έχουν… βαρεθεί να κατακτούν οι δύο φιναλίστ. Μόλις μία φορά τα έχει καταφέρει η «Σκουάντρα Ατζούρα», κι αυτή το μακρινό 1968, ενώ για τα «Τρία Λιοντάρια» αυτή θα είναι η παρθενική τους συμμετοχή σε τελικό με στόχο βέβαια να στεφθεί και με απόλυτη επιτυχία. Οι συνθήκες φαντάζουν ιδανικές για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που παίζει στην έδρα της και με περίπου 60.000 «τρελαμένους» Αγγλους να ονειρεύονται ήδη την ώρα της στέψης.

Σαφώς πρόκειται για δύο από τις πλέον παραδοσιακές δυνάμεις της Γηραιάς ηπείρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων και το μεταξύ τους παρελθόν είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Από το πρώτο τους ματς πριν από 82 ολόκληρα χρόνια, το 1933 στη Ρώμη, μέχρι και το αποψινό, έχουν μεσολαβήσει 26 παιχνίδια στα οποία η Ιταλία μετράει 11 νίκες, με την Αγγλία να έχει 8 ενώ άλλα τόσα ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους, ήταν για ένα φιλικό παιχνίδι τον Μάρτιο του 2018, όταν κι έμειναν στο 1-1, όπως και στην πρώτη τους αναμέτρηση πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Αυτή τη φορά ισοπαλία δεν χωράει αφού στην πηγή θα φτάσει μόνο ένας. Πάμε να θυμηθούμε όμως πέντε μεταξύ τους αναμετρήσεις από το παρελθόν, που έμειναν στην ιστορία.

Όταν η Αγγλία κέρδιζε με κάθε τρόπο

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η Ιταλία υπερέχει ελαφρώς στη μονομαχία, οι Άγγλοι ήταν αυτοί που είχαν αρχικά το πάνω χέρι, μένοντας μάλιστα αήττητοι για 40 χρόνια κόντρα στους αντιπάλους τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές νίκες της Αγγλίας ήταν αυτή της 24ης Μαΐου του 1961.

Μπροστά σε περίπου 90.000 οπαδούς της, η Ιταλία υποδέχεται την Αγγλία στο Ολίμπικο και παρότι προηγείται στο σκορ, φεύγει ηττημένη (2-3) από το γήπεδο χάρη στα γκολ των Τζέρι Χίτσενς και Τζίμι Γκριβς. Η αναμέτρηση αυτή όπως και όλες όσες είχαν προηγηθεί ήταν φιλική αλλά μόνο στα χαρτιά. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του ματς, ο τραυματισμός του γκολκίπερ Λορέντσο Μπουφόν, ξαδέρφου του παππού του Τζανλουίτζι, ο οποίος μεταφέρεται εκτός αγωνιστικού χώρου με σπασμένη μύτη μετά από επέμβαση σε μια φάση στο δεύτερο ημίχρονο.

Το… πρώτο αίμα για την Ιταλία

Φιλικό παιχνίδι ξανά και η Ιταλία σπάει την κατάρα. Στις 14 Ιουνίου του 1973, οι δύο ομάδες κοντράρονται στο Τορίνο μπροστά σε 60.000 κόσμο με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη με 2-0 χάρη στα γκολ των Πιέτρο Αναστάζι και Φάμπιο Καπέλο. Ήταν η πρώτη από τις πολλές νίκες που ακολούθησαν για την Ιταλία.

Μάχη σε τελική φάση

Η πρώτη φορά που τα… είπαν σε τελική φάση διοργάνωσης ήταν για το Euro του 1980 στο Τορίνο. Ήταν παιχνίδι για τους ομίλους με την Ιταλία να παίρνει τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Μάρκο Ταρντέλι λίγο πριν το τέλος του ματς. Ένα αποτέλεσμα που κόστισε στην Αγγλία αφού την άφησε εκτός συνέχειας παρά τη νίκη της επί της Ισπανίας την τελευταία αγωνιστική.

Υπόκλιση στον «Μαέστρο»

To 2012 θα βρεθούν αντίπαλοι στα προημιτελικά του Euro και μετά από ένα παιχνίδι χωρίς γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση, οι διαφορές του θα λυθούν στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Αντρέα Πίρλο θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής αφού με εκτέλεση αλά Πανένκα θα σκοράρει το τελευταίο πέναλτι και θα στείλει την ομάδα του στην επόμενη φάση. Για την ιστορία, η Ιταλία έφτασε μέχρι τον τελικό σε εκείνη τη διοργάνωση αλλά ηττήθηκε με 4-0 από την Ισπανία που ήταν ασυναγώνιστη.

Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την Ιταλία

Η τελευταία φορά που έπαιξαν σε τελική φάση διοργάνωσης ήταν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Χάρη στα γκολ των Μαρκίσιο και Μπαλοτέλι – είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Στάριτζ – η Ιταλία παίρνει τη νίκη με 2-1 στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων. Κι όμως. Μία εβδομάδα αργότερα και οι δύο επιστρέφουν σπίτι έχοντας αποτύχει να προκριθούν από τον όμιλο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ