Στο Final-4 και ως παίκτες και ως προπονητές

Στο Final-4 και ως παίκτες και ως προπονητές

Τι συνδέει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον Μάικ Ντ'Αντόνι και τον Πάμπλο Λάσο με τον Παναγιώτη Γιαννάκη; To10.gr θυμάται τους 7+1 προπονητές που βρέθηκαν σε Final-4 και ως παίκτες και ως προπονητές.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, κατάφερε να οδηγήσει την Ζαλγκίρις στο Final-4 του Βελιγραδίου και με την παρουσία του εκεί θα μπει σε ένα κλειστό κλαμπ. Θα γίνει ο 8ος που καταφέρνει να βρεθεί σε Final-4 και ως παίκτης και ως προπονητής.

Πριν από τον Σάρας, υπήρχαν και άλλοι, που κατάφεραν να βρεθούν σε Final-4 και ως παίκτες και αργότερα ως προπονητές.

Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης,Παναθηναϊκός / Ολυμπιακός)

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, έχει καταφέρει να βρεθεί σε Final-4 και με τις τους δυο αιωνίους. Το 1996 ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού και στην τελευταία χρονιά της καριέρας του ως αθλητής, κατάφερε να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο στο Final-4 του Παρισίου. Φυσικά βρέθηκε σε 3 Final-4 και με τη φανέλα του Άρη (1988-89-90), όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Με τον Ολυμπιακό, κατάφερε να παρευρεθεί σε δυο Final-4 και μάλιστα συνεχόμενα. Το 2009 οδήγησε τους ερυθρόλευκους σε Final-4, μετά από 10 χρονιά χωρίς παρουσία σε αυτό. Στο Final-4 του Βερολίνου ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό, καθώς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και τελικά τερμάτισε στην 4η θέση, χάνοντας στον μικρό τελικό από τη Μπαρτσελόνα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Γιαννάκης οδήγησε τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμη Final-4, αυτή τη φορά στο Παρίσι. Το σκηνικό ήταν το πλέον ιδανικό για τον Δράκο, καθώς επέστρεφε στην πόλη που είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1996. Στο ημιτελικό, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι απέναντι στην Παρτιζάν, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 83-80 και προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί όμως, βρήκε απέναντι του την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, με το τελικό 86-68 υπέρ των Μπλαουγκράνα να αφήνει πικρή γεύση στον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Μάικ Ντ’Αντόνι(Μιλάνο / Μπενετόν)

Ο Μάικ Ντ’Αντόνι μπορεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προπονητές του NBA παρόλα αυτά, η καριέρα του, προπονητικά τουλάχιστον ξεκίνησε από την Ευρώπη. Ο Αμερικανό-Ιταλός, έχει βρεθεί σε Final-4 και ως παίκτης και ως προπονητής.

Ως παίκτης, έχει κατακτήσει δυο Κύπελλα Ευρώπης με τη Μιλάνο. Το πρώτο ήρθε τη σεζόν 1986-87 στην Ελβετία. Αντίπαλος της Μιλάνο ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ με τους Ιταλούς να επικρατούν με 71-69 και να κατακτούν το Κύπελλο. Την αμέσως επόμενη σεζόν, η Μιλάνο βρέθηκε και πάλι στον τελικό, αυτή τη φορά στη Γάνδη. Αντίπαλος και πάλι η Μακάμπι, με την ομάδα του Ντ’Αντόνι να επικρατεί ξανά με 90-84 διπλασιάζοντας τα κύπελλα της.

Ως προπονητής, κατάφερε να οδηγήσει την Μπενετόν στο Final-4 του 1992. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να φτάσει στο τρόπαιο αφού αποκλείστηκε από την Παρτιζάν στον ημιτελικό.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παρτιζάν / Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε)

Για τον Ομπράντοβιτς δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. Τα 9 Ευρωπαϊκά ως προπονητής μιλάνε από μόνα τους. Παρόλα αυτά, ο Ζοτς είχε βρεθεί σε Final-4 και ως παίκτης. Φυσικά με τη φανέλα της Παρτιζάν, στην οποία αγωνίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως παίκτης. Συγκεκριμένα τη σεζόν 1987-88 η Παρτιζάν έφτασε στο Final-4 του Βελγίου, όμως στον ημιτελικό ηττήθηκε από την Μακάμπι, τερματίζοντας τρίτη καθώς κέρδισε τον Άρη στον μικρό τελικό.

Ως προπονητής, ο Ομπράντοβιτς είναι ο βασιλιάς της Ευρώπης. Ο Ζοτς έχει κατακτήσει 9 φορές την Ευρωλίγκα με τις Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκό και Φενέρ.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Γιουγκοπλάστικα / ΤΑΟΥ Κεράμικα)

Βέλιμιρ Περάσοβιτς (Γιουγκοπλάστικα / ΤΑΟΥ Κεράμικα)

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς ανήκε στο δυναμικό της εκπληκτικής Γιουγκοπλάστικα που πανηγύρισε 3 συνεχόμενα κύπελλα Ευρωλίγκας. Από το 1989 μέχρι το 1991 ο Περάσοβιτς ευτύχησε να σηκώσει ισάριθμες φορές το τρόπαιο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να βρεθεί σε Final-4 και ως προπονητής.

Τις σεζόν 2005-06, 2006-07 και 2015-16 ο Πέρο έφτασε με τη Μπασκόνια στο Final-4, όμως και τις 3 φορές ο μόνο που κατάφερε ήταν να κερδίσει στο μικρό τελικό και να φύγει με άδεια χέρια. Φυσικά όντας 53 ετών έχει ακόμη χρόνο στην προπονητική ώστε να μπορέσει να σηκώσει το τρόπαιο και ως προπονητής.

Πάμπλο Λάσο (Ρεάλ Μαδρίτης / Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Πάμπλο Λάσο, έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ως παίκτης αγωνιζόταν στη Βασίλισσα από το 1995 εως το 1997. Βρέθηκε στο Final-4 του 1996, όμως δεν τα κατάφερε καθώς η Ρεάλ τερμάτισε 4η.

Ως προπονητής, έχει στο ενεργητικό του μια Ευρωλίγκα, το 2015 όταν η Ρεάλ λύγισε στον τελικό της Μαδρίτης τον Ολυμπιακό.

Εβγκένι Πασούτιν (ΤΣΣΚΑ / ΤΣΣΚΑ)

Ο Εβγκένι Πασούτιν αγωνίστηκε στην ΤΣΣΚΑ τη σεζόν 2002-03. Σε εκείνο το Final-4, που διεξήχθη στη Βαρκελώνη, η Ρώσικη αρκούδα αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Μπαρτσελόνα, ενώ στο μικρό τελικό ηττήθηκε και από τη Σιένα.

Ως προπονητής, οδήγησε την ομάδα του στρατού στο Final-4 του 2010 στο Παρίσι. Στον ημιτελικό όμως η Μπαρτσελόνα ήταν ανώτερη και άφησε τους Ρώσους να παλέψουν για την 3η θέση. Τελικά τα κατάφεραν καθώς επικράτησαν με 90-88 της Παρτιζάν και έτσι κατέλαβαν την 3η θέση του Final-4.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκός/ Ζαλγκίρις)

Ο Σάρας είναι ο 8ος προπονητής που προστίθεται στη λίστα των προπονητών που έχουν βρεθεί στα Final-4 και ως παίκτες. Στη δική του περίπτωση βέβαια, μάλλον ισχύει το αντίθετο. Είναι ο παίκτης που θα βρεθεί και ως προπονητής. Αδιαμφισβήτητα είναι ο πιο πετυχημένος αθλητής από όσους έχουν προαναφερθεί καθώς έχει κατακτήσει 4 Ευρωλίγκες. 1 με τη Μπαρτσελόνα, 2 με την Μακάμπι και 1 με τον Παναθηναϊκό.

Ως προπονητής, θα οδηγήσει την ομάδα του στο Final-4 του Βελιγραδίου, έχοντας την ευκαιρία να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Φυσικά δεν είναι το φαβορί, όμως ο Σάρας έχει δείξει πως έχει τον τρόπο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ