Μπεντζαμίν Μεντί: Από τα σοκάκια του Παρισιού, εκ των ακριβότερων αμυντικών στην ιστορία (pic)

Μπεντζαμίν Μεντί: Από τα σοκάκια του Παρισιού, εκ των ακριβότερων αμυντικών στην ιστορία (pic)

Ο Μπεντζαμίν Μεντί ήταν ένα παιδί σαν όλα τα άλλα που όμως κατάφερε να ζήσει το όνειρό του και με το παραπάνω. Τα πρώτα του βήματα, οι προπονητές που τον σημάδεψαν και η ξεχωριστή αγάπη του για την οικογένειά του… τον Πεπ Γκουαρντιόλα.  

Κάθε παιδί που αγαπάει το ποδόσφαιρο και μεγαλώνει παίζοντας μπάλα στις γειτονιές και τις αλάνες, έχει όνειρο να γίνει κάποτε σαν τα μεγάλα αστέρια που θαυμάζει από την τηλεόραση ή και το γήπεδο. Ο Μπεντζαμίν Μεντί, ο άσος πλέον της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Γαλλίας, αυτό το κατάφερε και με το παραπάνω.

Από τα σοκάκια και τα πεζοδρόμια του Παρισιού που τριγυρνούσε με μια μπάλα στα πόδια, έφτασε να γίνει ένας από τους ακριβότερους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όταν το καλοκαίρι του 2017 πήρε μεταγραφή από τη Μονακό για τη Μάντσεστερ Σίτι με 58 εκατ ευρώ. Την Κυριακή το βράδυ, αν όλα πάνε καλά γι’ αυτόν και την ομάδα του, μπορεί να ζήσει και την υπέρταρη χαρά, να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Όπως η ομάδα του Ζιντάν, ενός από τα ινδάλματά του, το 1998, μόνο που τότε ήταν μόλις 4 ετών και δεν μπορούσε να καταλάβει. Τώρα είναι 24 και έχει την ευκαιρία να το ζήσει και με το παραπάνω.

O Μπεντζαμίν είναι αρκετά συναισθηματικός, δένεται με τους ανθρώπους, εκτιμάει όσους τον βοηθούν και δε διστάζει να μιλήσει ειλικρινά για τη ζωή του και ό, τι την έχει στιγματίσει. Από τα παιδικά του χρόνια που έτρεχε πίσω από τον αδερφό του, μέχρι τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, τον δάσκαλο Μαρσέλο Μπιέλσα και την… οικογένεια που βρήκε στο πρόσωπο του Πεπ Γκουαρντιόλα.

 Κι αυτή είναι η ιστορία του Μπεντζαμίν…

«Θέλετε μια ιστορία με τον Πεπ; Θέλετε ,το ξέρω. Αφού υπέγραψα με τη Μάντσεστερ Σίτι το περασμένο καλοκαίρι, συναντήθηκα μαζί του στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προετοιμασίας. Περίμενα πως θα με χαιρετίσει και αμέσως θα αρχίσει να μου μιλάει για τακτικές ή κάτι τέτοιο. Είναι η μεγαλοφυΐα, καταλαβαίνεις; Τόσο έντονο. Τόσο επαγγελματίας.

Αλλά έτσι με ενθάρρυνε: Περπάτησε προς εμένα με ένα μεγάλο χαμόγελο, έφτασε έξω και πήρε το κεφάλι μου στα χέρια του … και με φίλησε στο μέτωπό μου.

Αυτός είναι ο Πεπ.

Θυμάμαι να σκέφτομαι τον εαυτό μου αργότερα εκείνη την ημέρα. Πώς είναι αυτή η ζωή μου; Όταν μεγαλώνει στα προάστια του Παρισιού, κάθε παιδί ονειρεύεται το ποδόσφαιρο. Το όνειρό μου δεν θα σας εκπλήξει. Υπάρχουν πολλά πεζοδρόμια και δρόμοι στο Παλεζό, προάστιο του Παρισιού, από όπου κατάγομαι, και έχω παίξει  ποδόσφαιρο σε κάθε ένα από αυτά.

Ποτέ δεν βγήκα έξω χωρίς την μπάλα μου. Όταν ήμουν μικρός, θα ακολουθούσα τον μεγαλύτερο αδελφό μου και τους φίλους του γύρω από την πόλη. Αν έπαιζαν, ήθελα να παίξω. Και μερικές φορές θα χτυπούσα γιατί ήμουν μικρός. Αλλά όλοι με γνώριζαν ως τον μικρότερο αδερφό. Το παιδί που παίζει ποδόσφαιρο.

Αλλά δεν ήμουν ο Μπεντζαμίν Μεντί. Όχι στο μυαλό μου. Σε ηλικία επτά ή οκτώ ή εννέα, δεν ήμουν ο Μπεντζαμίν.

Μέσω του Μπεντζαμίν Μεντί

Ήμουν  ο Ριμπερί.

Ήμουν ο Ζιντάν.

Ήμουν ο Ανρί.

Στη φαντασία μου, θα πήγαινα στο «Stade de France». Θα μπορούσα να δω τις σημαίες στο πλήθος. Θα μπορούσα να ακούσω τον εθνικό ύμνο, «La Marseillaise». Φορούσα τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Η φαντασία μου θα μπορούσε να με φέρει σε μπελάδες. Η μαμά μου πάντα το έλεγε αυτό για μένα. Μια μέρα έπαιζα ποδόσφαιρο κάτω από το πεζοδρόμιο, όπως έκανα πάντα, όταν ήρθα σε μια διασταύρωση όπου οι άνθρωποι περίμεναν το φανάρι για να προχωρήσουν. Δεν έδινα προσοχή και έσπρωξα την μπάλα λίγο πιο μπροστά μου. Έτρεξα στο δρόμο για να την πάρω και με χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Εντάξει, αυτό ακούγεται δραματικό. Στην πραγματικότητα, το αυτοκίνητο δεν πήγαινε γρήγορα, ωστόσο πήγαινε αρκετά γρήγορα για να με χτυπήσει. Ήμουν εντάξει! Ούτε νοσοκομείο, ούτε ουλές. Αλλά οι γονείς μου, φυσικά, ήταν πολύ ανήσυχοι.

Στο σπίτι, ο μπαμπάς μου, είπε: «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσεις το ποδόσφαιρο και να εστιάσεις στις σπουδές σου».

Η μαμά μου το έθεσε με άλλο τρόπο. Είπε: «Το κεφάλι σου είναι στα σύννεφα».

Διαφώνησα. Η λύση ήταν περισσότερο ποδόσφαιρο, όχι λιγότερο. Με καλύτερο έλεγχο της μπάλας και καλύτερη οπτική, θα μπορούσα να αποφύγω το αυτοκίνητο.

Την επόμενη μέρα ήμουν έξω – παίζοντας πάλι ποδόσφαιρο.

Το να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι τιμή. Το να παίξω για τη Γαλλία, τη χώρα όπου έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής μου σταδιοδρομίας, είναι ένα όνειρο. Σε κάθε φάση του ταξιδιού μου, άνθρωποι προσέφεραν την καθοδήγησή τους. Όταν στην ηλικία των 13 ετών, συμφώνησα με τη Χάβρη, σκέφτηκα ότι όλα για την καριέρα μου πήγαιναν πολύ καλά. Νόμιζα ότι θα ήταν εύκολο να αφήσω τους γονείς μου και το σπίτι μου. Νόμιζα ότι όλα θα συνέχιζαν με τον ίδιο τρόπο.

Ήμουν αφελής για την ωριμότητα μου, στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

Εγώ μπήκα στη Χάβρη το 2007 με το σκεπτικό ότι ήμουν επιθετικός, θέλοντας να σκοράρω, όπως θέλει κάθε παιδί. Όταν οι προπονητές εισηγήθηκαν ότι η φυσική μου θέση ήταν στην άλλη πλευρά της μπάλας, δεν ήμουν χαρούμενος. Προσπάθησα να τους πω ότι ήμουν επιθετικός. Αλλά είχαν δίκιο.

Έμαθα επίσης ότι μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. Η ταχύτητα και η δύναμη δεν αρκούν. Όπως πολλοί παλιοί παίκτες μου έχουν πει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οποιοσδήποτε έχει πετύχει στο ποδόσφαιρο, έχει κλάψει, έχει πολέμησε και έχει κλέψει γι ‘αυτό.

Η Χάβρη ήταν η αρχή του ταξιδιού μου – όπου έγινα άνθρωπος. Η Μαρσέιγ ήταν εκεί που έμαθα να σκέφτομαι για το ποδόσφαιρο. Τεχνική, στρατηγική – όλη η γνώση που είχα συσσωρεύσει εξετάστηκε όταν πήγα στη Μασσαλία το 2013. Και είμαι τυχερός.

Στη Μαρσέιγ, πριν από τη δεύτερη χρονιά, ανέλαβε προπονητής ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Μπιέλσα ήταν ο άνθρωπος που αποκαλούσαν  «El Loco», ο τρελός.

Από την ημέρα που έφτασε στη Μασσαλία, έμαθα γιατί τον ονόμασαν τρελό. Ήταν πολύ επαγγελματίας, πολύ σοβαρός. Όταν απευθύνθηκε στους παίκτες την πρώτη φορά, δεν χαμογέλασε ούτε μία στιγμή. Αλλά όταν μίλησε για τη στρατηγική, θα μπορούσατε να δείτε την τρέλα να ξεχειλίζει. Θα μπορούσατε να δείτε το πάθος του. Θα μπορούσατε να δείτε ότι ζει για το ποδόσφαιρο, για κάθε λεπτομέρεια. Μετά τη συνάντηση, ένας συμπαίκτης με κοίταξε και είπε: «Δεν είναι φυσιολογικός, αυτός»! Είχε δίκιο. Ο Μπιέλσα δεν είναι φυσιολογικός. Ποιος θέλει φυσιολογικό;

Έμαθα πολλά από αυτόν εστιάζοντας σε αυτό που άλλοι θα έλεγαν ότι είναι «βαρετό».  Αυτό είναι το πώς σκέφτεται ο Μπιέλσα για το ποδόσφαιρο: Τί συμβαίνει αν το βαρετό είναι αυτό που έχει τα μεγαλύτερο οφέλη;

Όταν έφτασε, βαριόμουν την παρακολούθηση βίντεο. Δεν το πήρα σοβαρά. Θα κοιμόμουν κατά τη διάρκεια των βιντεοσυσκέψεων. Όταν θα άνοιγα τα μάτια μου, ο Μπιέλσα ήταν ακόμα εκεί, με την ίδια σοβαρή εμφάνιση στο πρόσωπό του, και θα έλεγε κάτι σαν: «Περιμένω να δείξεις ενδιαφέρον». Με τη βοήθειά του, έμαθα πώς να βλέπω βίντεο για τις λεπτομέρειες. Με έκανε να ενδιαφέρομαι πολύ για βίντεο και τακτικές. Αυτή ήταν η επίδρασή του σε μένα. Πάντα λέω στους ανθρώπους: Ο Μπιέλσα με ξύπνησε.

Και αν ρωτήσετε τους υποστηρικτές της Μαρσέιγ, νομίζω ότι θα έλεγαν ότι τους ξύπνησε κι αυτούς επίσης. Είναι άνθρωποι που σέβονται ό, τι είναι απλό – εργάζονται σκληρά και κάνουν το ό, τι καλύτερό. Δεν είναι αλαζονικοί ή επιδεικτικοί. Ο Μπιέλσα ήταν ένας διάσημος άνδρας, αλλά θα μπορούσε να περπατήσει στους δρόμους χωρίς να ενοχλείται. Όλοι αισθανόταν ότι ήταν μέλος της οικογένειας της Μαρσέιγ.

Αφήνοντας τη Μαρσέιγ … ήταν δύσκολο. Είχα μια ισχυρή σχέση με τον Μπιέλσα, τους συμπαίκτες μου και την πόλη. Πολλοί άνθρωποι περίμεναν να πάω στην Αγγλία. Όταν ο μάνατζέρ μου, μου τηλεφώνησε και είπε ότι η  Μονακό ενδιαφέρθηκε για μένα, ήξερα την απόφασή μου. Επέλεξα να μένω πιο κοντά στο σπίτι, να μείνω στη Ligue 1. Πάντα έλεγα στον εαυτό μου είπε ότι όταν θα φύγω από τη Ligue 1, θα φύγω με υπερηφάνεια. Θα φύγω με έναν τίτλο. Δεν ήμουν ακόμη ικανοποιημένος.

Πήραμε έναν τίτλο στη Μονακό. Όταν κερδίσαμε τη Ligue 1 το 2017, στην πρώτη μου σεζόν και πήγαμε στα ημιτελικά του Champions League, ήταν έκπληξη για όλους. Αλλά όχι για εμάς. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της σεζόν ήταν πως η νεανική μας ομάδα έγινε μια οικογένεια. Ξεκίνησε με τον Ζαρντίμ. Ο Ζαρντίμ δεν ήταν σαν τον Μπιέλσα. Μας έδειξε ότι ακόμα και ως προπονητής υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια επιτυχίας. Το «El Táctico» ήταν το ψευδώνυμο που του δώσαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν, επειδή θα επαναξιολογούσε συνεχώς τη στρατηγική μας από ματς σε ματς. Τακτική.

Ήμασταν νέοι. Είχαμε παίξει μαζί μόνο για λίγο καιρό. Όλα όσα πετύχαμε ξεκίνησαν με τη σχέση που κάναμε ως συμπαίκτες: Σίλβα, Ντιράρ, Ζερμαίν, Λεμάρ, Σιντιμπέ, Μπακαγιόκο, Μπαπέ, τα αδέρφια μου. Ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα μας συνεργάστηκε και μάθαμε από τα λάθη μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν κάτι ξεχωριστό. Πριν από το Champions League, μετονομάσαμε το γκρουπ στο WhatsApp, «Champion 2017».

Όταν τελείωσε η σεζόν, δεν ήξερα αν θα επέστρεφαν όλοι. Υποσχεθήκαμε ότι θα μιλούσαμε ο ένας τον άλλον προτού εμφανιστεί οτιδήποτε στα χαρτιά. Μια μέρα, χωρίς να πει γεια ή κάτι άλλο, ο Μπερνάρντο μου έστειλε μια φωτογραφία. Φορούσε ένα σακάκι της Μάντσεστερ Σίτι. Του τηλεφώνησα στο FaceTime και ήταν σαν  «Είσαι σε κάποιο κατάστημα ή κάτι άλλο;»  Με την πορτογαλική του προφορά, μου είπε: «Πρόκειται να πάω στη Μάντσεστερ Σίτι». Κάλεσα τον Τίμο και είπε: «Μιλάω με την Τσέλσι». Κάλεσα τον Κίλιαν και είπε, «Δεν ξέρω, αλλά βλέπω ότι όλοι φεύγουν. Ίσως θα το σκεφτώ». Λίγο αργότερα, έστειλα στον Μπερνάντο μια φωτογραφία μου φορώντας ένα σακάκι της Μάντσεστερ Σίτι.

Δεν ήμασταν λυπημένοι που αφήναμε τη Μονακό. Όλοι ήταν περήφανοι για αυτό που είχαμε επιτύχει. Χαμογελάω τώρα που σκέφτομαι αυτές τις αναμνήσεις. Χαμογελάω για τη συνομιλία μας για στο «Champions». Μου θυμίζει το συναίσθημα του να είσαι στην κορυφή.

Η ζωή μου έχει διαμορφωθεί από τους προπονητές. Ίσως το έχετε παρατηρήσει. Νομίζω ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές – για καλό και κακό. Για μένα, ήμουν απλώς τυχερός που έπαιζα υπό την καθοδήγηση κάποιων από τους καλύτερους. Και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Πεπ.

Φυσικά, ο Πεπ είναι το είδος των προπονητών που πάντα οι παίκτες ονειρεύονται να παίζουν γι αυτούς. Αλλά ό, τι έχω μάθει για τη ζωή από τον Πεπ ήταν πιο σημαντικό από οτιδήποτε έμαθα για το ποδόσφαιρο.

Όταν σκέφτομαι την υπογραφή μου με την Σίτι πέρυσι, ο Πεπ και εγώ αρχίσαμε να στέλνουμε μηνύματα ο ένας τον άλλο στο WhatsApp. Δεν κουβέντιαζα μόνο με τον Πεπ, αλλά και με τη σύζυγό του – γιατί εκείνη τον βοηθούσε με τα γαλλικά του. Με τον Πεπ, ένιωθα σαν να μιλούσα με την οικογένειά μου, όχι με έναν προπονητή.

Όταν τραυματίστηκα τον Νοέμβριο, δεν περίμενα ότι ο Πεπ θα μείνει σε επικοινωνία μαζί μου. Αλλά ποτέ δεν με ξέχασε και αυτό σήμαινε πολλά για μένα. Με ώθησε να θέλω να είμαι ο καλύτερος συμπαίκτης που θα μπορούσα να είμαι έξω από την πλάγια γραμμή. Ίσως το παράκανα μερικές φορές. Το Νοέμβριο, όταν έτρεξα στο γήπεδο για να πανηγυρίσω το γκολ του Ραχίμ εναντίον της Σαουθάμπτον, ενώ μου είχε απαγορευθεί να τρέξω. Θα έπρεπε να ξεκουράσω.

Ήταν κίνδυνος; Ίσως, ίσως όχι. Αλλά μετά τον αγώνα, νομίζω ότι είδα τον Πεπ να χαμογελάει γι ‘αυτό.

Οι παλιοί τύποι έχουν δίκιο – όποιος έχει πετύχει στο ποδόσφαιρο έχει κλάψει, έχει αγωνιστεί και έχει κλέψει γι’ αυτό. Και νομίζω ότι όποιος το κάνει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν το κάνει μόνος του.

Πηγαίνοντας στο πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία … πώς μπορώ να το περιγράψω; Όχι με λόγια, αλλά με ένα συναίσθημα.

Είναι το ίδιο συναίσθημα που είχα όταν ήμουν 12 ετών, βλέποντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Στον γύρο των «16», η Γαλλία απέκλεισε την Ισπανία. Όλοι στο Παλεσώ ήταν έξω στην πλατεία – εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν σε μια τηλεόραση. Ο Νταβίντ Βίγια σκόραρε πρώτος, με πέναλτι. Δεν φαινόταν καλό αυτό για μας. Η διάθεση μας ήταν ανήσυχη. Στη συνέχεια, ο Βιεϊρά πήρε τη μπάλα στο κέντρο. Πλησίαζε ημίχρονο. Ο Ριμπέρι έκανε μια κούρσα. Η επαφή του Βιεϊρά ήταν τέλεια και ο Ριμπερί ντρίμπλαρε γύρω από τον τερματοφύλακα για να σκοράρει. Τρελαθήκαμε. Όλοι αγκαλιάζονταν και πηδούσαν πάνω-κάτω. Θα μπορούσατε να ακούσετε τις κραυγές που έρχονταν μέσα από τα κτήρια. Αργότερα ο Βιεϊρά σκόραρε και έπειτα ο Ζιντάν έκανε το 3-1. Αλλά το γκολ του Ριμπερί ήταν τα πάντα.

Μετά τον αγώνα, είχα το ισχυρότερο συναίσθημα στον κόσμο. Ήθελα να πάω έξω και να παίξω ποδόσφαιρο αμέσως. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο τόσο σημαντικό. Οι φίλοι μου και έπαιξα στο δρόμο μέχρι αργά. Όλα τα όνειρά μας φαίνονταν πιθανά.

Είναι η αίσθηση που θα κουβαλάω μαζί μου κάθε φορά που φοράω τη φανέλα της Γαλλίας.»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ