Παναθηναϊκός : Πέντε μήνες στο σκοτάδι

Παναθηναϊκός : Πέντε μήνες στο σκοτάδι

Το to10.gr υπενθυμίζει όσα έχουν γίνει κι όσα δεν έχουν γίνει από τη μέρα που βγήκε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.

Το να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς ο Παναθηναϊκός δεν είναι και το πιο απλό. Δεν πρόκειται για ένα περίπτερο, αλλά για έναν τεράστιο σύλλογο. Στον αντίποδα, αυτά που συμβαίνουν πέντε και πλέον μήνες παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού.

Ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ κι αρκετά χρόνια. Ο κόσμος του έχει ανάγκη κάποιον που να δώσει όραμα. Να ταυτιστεί με τα «θέλω» των οπαδών, να μεταδώσει σε όλο τον οργανισμό νοοτροπία νικητή και να απομακρύνει όλους όσοι συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Επιπλέον, έχει ανάγκη από ειλικρίνεια και διαφάνεια.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ μπήκε στη ζωή του Παναθηναϊκού στις 16 του περασμένου Απρίλη. Λίγο μετά το Πάσχα κι ενώ παίκτες έκαναν αποχές, απεργίες από τις προπονήσεις, η ΟΥΕΦΑ πιστοποιούσε τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις, επειδή δεν διακανονίστηκαν τα χρέη. Εντός συνόρων δινόταν μάχη για να μετατραπεί η ποινή υποβιβασμού για όσες ομάδες δεν πήραν άδεια. Ξεκίνησε επίσης η αφαίρεση βαθμών για τον Βέμερ, ενώ είχε ανακοινωθεί εκείνη τη μέρα και η αφαίρεση εννέα βαθμών για οφειλή στους Λέτο, Εσιέν, Τοτσέ.

Τα 27+20 εκατ.

Ο Ταϊλανδός συναντήθηκε με τον Αλαφούζο κι αφού είχε προηγηθεί προεργασία τουλάχιστον έναν μήνα. Ο Αλαφούζος, άλλωστε, είχε στα χέρια του επιστολή από την «Pan Asia» με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2018. Σ’ αυτήν αναφερόταν η πρόταση του Πιεμπονγκσάντ. Το σημαντικότερο απόσπασμα έχει ως εξής: «Με την παρούσα επιβεβαιώνουμε επισήμως τα στοιχεία της επιστολής μας και πιστεύουμε ότι η συνολική μας προσφορά των 27 εκατομμυρίων ευρώ είναι κάτι παραπάνω από αρκετή. Αυτή αφορά τις μετοχές, το προπονητικό κέντρο και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ένα μίνιμουμ ποσό των 20 εκατ ευρώ θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια για την ανταγωνιστικότητα του κλαμπ και τη μελλοντική του ανάπτυξη. Εφόσον δεχθείτε την παρούσα προσφορά μας θα θέσουμε ως καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαϊου 2018».

Επικοινωνιακά κόλπα

Μία μέρα αργότερα στις 17/4 ο Αλαφούζος διέρρεε στον Τύπο ότι η πρόταση του Πιεμπονγκσάντ είναι σοβαρή. Κι εκεί που όλοι ψάχνονταν να δουν τι συμβαίνει, ξαφνικά στις 21 του μήνα (Σάββατο) από το γραφείο του Αλαφούζου διοχετεύθηκε επιστολή, σύμφωνα με την οποία αποδεχόταν την πρόταση του Πιεμπονγκσάντ. Αναλυτικά όσα επισημάνθηκαν από τους συνεργάτες του και η επιστολή:
«Ο κ. Αλαφούζος με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην ιστορική ομάδα του Παναθηναϊκού αντιμετωπίζει με σοβαρότητα κάθε πρόταση η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον της ομάδας.
Τις τελευταίες ημέρες συζήτησε ενδελεχώς την πρόταση της PanAsiaInvestments για αγορά της ομάδας. Σήμερα ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος με επιστολή του γνωστοποίησε στην PanAsiaInvestments ότι κάνει δεκτή την πρότασή της.

Η επιστολή είχε ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Πιεγκπονσάντ,
Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας με ημερομηνίες 28 Μαρτίου 2018 και 16 Απριλίου 2018.
Όπως συζητήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση, προτίθεμαι να μεταβιβάσω όλες τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έχω στην κατοχή μου άμεσα ή έμμεσα, έναντι €1 (ενός ευρώ) συνολικά, με αντάλλαγμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από το επενδυτικό σας σχήμα απευθείας στην ΠΑΕ, ύψους €27 εκ. (είκοσι επτά εκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με την δεσμευτική προσφορά σας της 16ης Απριλίου 2018.
Αναμένουμε την άμεση αντίδρασή σας για την υλοποίηση της συμφωνίας μας.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Αλαφούζος».

Σκληρή απάντηση

Όλοι θεώρησαν ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού είναι γεγονός. Ήταν, όμως, ένα μέτρο πίεσης στον υποψήφιο αγοραστή, όπως φάνηκε από την απάντηση του Πιεμπονγκσάντ, λίγες ώρες αργότερα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ταϊλανδού επιχειρηματία:
«Προς όλους τους Φίλους και τους Φίλαθλους του Παναθηναϊκού.
Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και μετά την επιστολή που λάβαμε από τον κ. Αλαφούζο, θέλουμε άμεσα και με δημόσιο τρόπο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, διότι το μέλλον του Παναθηναϊκού δεν θα καθοριστεί από υπόγεια παιχνίδια και προσωπικές σκοπιμότητες. Η πρόταση εξαγοράς για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει επισήμως κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στον κ. Αλαφούζo και ήταν απολύτως σαφής. Περιλαμβάνει επένδυση για μερική αποπληρωμή χρεών και επένδυση κεφαλαίου 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε μια ομάδα που με κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων και χωρίς βάρη θα έδινε και πάλι τον αγώνα της για την κατάκτηση εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Προέβλεπε να καταβάλλουμε 13 εκατομμύρια ευρώ για χρέη σε εφορία και δημόσιο, 7 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του προπονητικού κέντρου «Γεώργιος Καλαφάτης» στο Κορωπί, 7 εκατομμύρια που είναι δεσμευμένα από τη τηλεοπτικό συμβόλαιο λόγω ενός δανείου που «ανακυκλώνεται» από τα χρήματα που έμπαιναν στην ΠΑΕ μέσω της NOVA και την άμεση επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της ομάδας από το κονσόρτσιουμ. Πρόταση που ασφαλώς είναι παγκοίνως γνωστή πλέον.
Ο κος Αλαφούζος ισχυρίζεται ότι αποδέχτηκε. Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την πρότασή μας, επέλεξε το απόγευμα του Σαββάτου για να απαντήσει, πλην όμως όχι στην δική μας πρόταση. Διότι σιωπά ως προς τα υπόλοιπα χρέη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για τα οποία έχει δεσμευτεί τόσο σε εμάς όσο και δημοσίως. Χρέη που διατεινόταν ότι τα αναλαμβάνει.
Είναι σαφές ότι ο κος Πιεμπονγκσάντ στοχεύει στην εξυγίανση και στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού και δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανένα προσωπικό συμφέρον απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Είναι ώρες για κρίσιμες αποφάσεις. Είναι ώρα να κατανοήσουν οι επαΐοντες ότι στο μέλλον του Παναθηναϊκού δεν χωρούν επικοινωνιακά τερτίπια και εγωισμοί.
Να σημειώσουμε ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του κου Πιεμπονγκσάντ στην Ελλάδα είναι το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση. Κανένας δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί τον κ. Πιεμπονγκσάντ εκτός από τον εαυτό του και τους νομικούς του παραστάτες στην Ελλάδα».

Νέα ανακοίνωση

Την επόμενη κιόλας μέρα υπήρξε νέα ανακοίνωση του Αλαφούζου στην οποία αναφερόταν: «Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος από την αρχή των συζητήσεων με την Pan Asia Investments προσήλθε στο τραπέζι με καλή διάθεση και καλή πίστη.

Έτσι θα συνεχίσει παρακάμπτοντας το γεγονός ότι αντί επίσημης απάντησης στην επιστολή αποδοχής του, διοχετεύθηκε στον Tύπο δήλωση του δικηγόρου της Pan Asia Investments η οποία παραποιούσε τις προθέσεις του κ. Αλαφούζου ως προς την δική του οικονομική συμμετοχή στην λύση των προβλημάτων του Παναθηναϊκού.

Έτσι λοιπόν για μια ακόμη φορά σημειώνουμε τα εξής:

1. Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος είναι ο μόνος που στηρίζει οικονομικά τον Παναθηναϊκό τα τελευταία έξι χρόνια και αυτό δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά η αλήθεια.

2. Κάνει αποδεκτή την πρόταση της Pan Asia Investments, χωρίς περιστροφές.

3. Επαναλαμβάνει στην Pan Asia Investments -και το δηλώνει σήμερα δημοσίως- ότι θα αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του στο κομμάτι της συμφωνίας που του αναλογεί.

4. Απομένει πλέον στην Pan Asia Investments να προσέλθει στην υλοποίηση της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό. Ο χρόνος πρέπει να γίνει σύμμαχος στην λύση του προβλήματος για το καλό του Παναθηναϊκού».

Γιαννακόπουλος

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν ενώ δεν είχε καν ξεκινήσει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος στην ΠΑΕ. Η 15η Μαϊου φυσικά ποτέ δεν ήταν καταληκτική ημερομηνία. Ο Πιεμπονγκσάντ ήρθε στην Αθήνα στις 4/5, συναντήθηκε με τον Αλαφούζο κι έλυσαν κάθε παρεξήγηση. Την ίδια στιγμή από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο διέρρευσε ότι ο Αλαφούζος αρνήθηκε την πρότασή του για το μάνατζμεντ της ΠΑΕ και προτίμησε τον Ταϊλανδό. Έκτοτε, ξεκίνησε μία ανελέητη κόντρα των δύο ανδρών που κατέληξε στη μετακόμιση της ομάδας στο ΟΑΚΑ.
Έλεγχος και 30 Ιουνίου

Αφού ο Πιεμπονγκσάντ τα… βρήκε με τον Αλαφούζο, ξεκίνησε περίπου στα μέσα Μαϊου ο οικονομικός και νομικός έλεγχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Υπεγράφη, μάλιστα, στις 5/5 μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η 30η Ιουνίου ήταν η τελική ημερομηνία για να αλλάξει το ιδιοκτησιακό. Αμ δε…

Η κοινή ανακοίνωση που ακολούθησε: «Ένα σημαντικό βήμα σημειώθηκε σήμερα στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ των κυρίων Ιωάννη Αλαφούζου και Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ εκ μέρους της Pan Asia Investments SA., στο γραφείο του πρώτου, και στην οποίαν συμμετείχαν τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών και διοικητικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ώστε να καταστεί δυνατή η νομική κατοχύρωση των δύο πλευρών στην πορεία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ομάδας το οποίο σήμερα ανήκει στον κ. Ιωάννη Αλαφούζο προς τον αγοραστή Pan Asia Investments.
2. Να οριστεί ημερομηνία λήξης όλων των διαδικασιών και της μεταβίβασης των μετοχών η 30η Ιουνίου 2018.
3. Στο μεσοδιάστημα οι αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας να λαμβάνονται από κοινού και με καλή πίστη μεταξύ των δύο πλευρών.
4. Να δοθεί στην δημοσιότητα με κοινή δήλωση των δύο πλευρών η συνάντηση, οι αποφάσεις και τα περαιτέρω βήματα, ώστε οι φίλαθλοι της ομάδας να γνωρίζουν με απόλυτη διαύγεια τα τεκταινόμενα.

Τα ανωτέρω, επισφραγίστηκαν με Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης (MOU) το οποίο περιλαμβάνει τις προθέσεις των δύο πλευρών, την εν λόγω συμφωνία και τα βήματα που θα ακολουθηθούν έως τις 30 Ιουνίου. Το σύμφωνο υπέγραψαν οι κκ. Ιωάννης Αλαφούζος και Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και προβλέπει:
α. Ξεκινά αμέσως από εξειδικευμένους τεχνοκράτες ο οικονομικός και νομικός έλεγχος
β. Επιβεβαιώνονται απολύτως οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί από τις δύο πλευρές και οι οποίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί
γ. Η τελική συμφωνία θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο

Τόσο ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος όσο και ο κ. Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η υπεύθυνη προσπάθεια που ξεκίνησε σήμερα και θα επισφραγιστεί με την τελική συμφωνία, θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ένα πιο αισιόδοξο και δυναμικό μέλλον».

Δώνης και μυστικά…

Στις 3 Ιουνίου, μάλιστα, ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας και ο γιος του Πιτ είχαν συνάντηση με τον Γιώργο Δώνη (και με τον Νταμπίζα με τον οποίο υπήρχαν και νωρίτερα αρκετές επαφές) και ουσιαστικά σφραγιζόταν η πρόσληψη του 49χρονου τεχνικού. Ο έλεγχος των συνεργατών του Πιεμπονγκσάντ, παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη χωρίς να προκύπτει πρόβλημα. Κανείς δεν διέρρεε το παραμικρό. Πολύ περισσότερο για τα χρέη. Αν είναι όσα είχε πει ο Αλαφούζος στον Ταϊλανδό, αν είναι 30, 40, 50 ή περισσότερα. Το απόλυτο σκοτάδι. Όπως φυσικά και τι καλύπτει ο καθένας. Εννοείται ότι η 30η Ιουνίου πέρασε και ιδιοκτήτης δεν άλλαξε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαϊου από τον Βίκτωρα Ρέστη είχε διαρρεύσει στο φιλικό του περιβάλλον ένα μέρος του πλάνου που ήθελε τον Αβραάμ Γκραντ σε σημαντικό πόστο στην ΠΑΕ, ενώ κυκλοφορούσε και η πρόθεση του Πιεμπονγκσάντ για γήπεδο στον Βοτανικό.

ΑΜΚ 17,4 εκατ. με Αλαφούζο

Η προηγούμενη ΑΜΚ έκλεισε γρήγορα και προκηρύχθηκε ΓΣ για τις 6 Ιουλίου, ώστε να πραγματοποιηθεί νέα ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. ευρώ. Αυτή υπήρχε η εκτίμηση ότι θα καλυφθεί από τον Πιεμπονγκσάντ, αλλά τελικά έβαλε τα χρήματα ο Αλαφούζος σε ένδειξη καλής θέλησης για τα χρέη που θα αναλάβει και για να τρέξουν οι υποχρεώσεις της ομάδας.
Ο ίδιος ανακοίνωσε στις 5/7 ότι θα καλύψει την ΑΜΚ των 20 εκατ. ευρώ. Στις 24 Αυγούστου σε διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε γνωστοποιήθηκε ότι ο νυν μεγαλομέτοχος έβαλε τελικά 17,4 εκατ. ευρώ. Κάποια μετρητά (10-12 εκατ. ευρώ και κάποια αφορούν μετοχοποίηση παλαιότερων εισφορών). Επιπλέον, στο ΔΣ αποφασίστηκε η ΓΣ της 21ης Σεπτεμβρίου… Φτάσαμε σ’ αυτή τη μέρα κι ενώ από το τέλος Αυγούστου κι έπειτα όλοι περιμένουμε τις υπογραφές σε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ-Γιάννη Αλαφούζου και τις ανακοινώσεις. Αντίθετα, παραμένουμε σε αναμονή. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και αν ο Πιεμπονγκσάντ θα καλύψει την ΑΜΚ, που έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ