Αλλοίωση σε τρεις αγωνιστικές – VARατε βιολιτζήδες (vids)

Ο... παραμορφωτικός φακός του VAR. Ή πως μπορείς να αλλοιώσεις τον βαθμολογικό πίνακα μέσα σε διάστημα 10 ημερών...

Δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις πως θα γίνεται πλέον το παιχνίδι. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθείς πως το επιχείρημα «ναι αλλά πλέον υπάρχει το VAR» μπορεί εύκολα να πεταχτεί στα σκουπίδια. Το γνωρίζουμε πως υπάρχει το VAR. Και καλώς υπάρχει. Καλώς για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Εδώ είναι Ελλάδα. Και στην Ελλάδα φτάσαμε πλέον να κοιτάμε πρώτα ποιος είναι εκείνος ο διαιτητής που είναι επιφορτισμένος με το VAR και στη συνέχεια ποιος είναι εκείνος που έχει τη σφυρίχτρα και βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.

Οι πρώτες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι ένα μάθημα. Μάθημα πιθανόν από τα… προσεχώς. Από τις μέρες που η μάχη για τον τίτλο και για τις ευρωπαϊκές συμμετοχές θα φουντώσει για τα καλά. Μοιάζει με μια πρώτη… συστατική επιστολή. Και δείχνει τη διάθεση που υπάρχει για ακόμα μία χρονιά.

Ποια είναι αυτή; Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η «εξυγίανση» στα καλύτερά της. Η «εξυγίανση» σε μια επίδειξη δύναμης, η οποία συνοδεύεται από μια άνευ προηγουμένου «ομερτά». Δεν μιλάει κανείς. Ίσως γιατί φοβούνται πως αν σηκώσουν ανάστημα θα έχουν τη μοίρα ομάδων που άπλωσαν χέρι βοηθείας προς τις ομάδες της «εξυγίανσης», αλλά εκείνες στα δύσκολα δάγκωσαν το συγκεκριμένο χέρι και το έστειλαν στην αφάνεια.

Και το VAR είναι έως τώρα ο πρωταγωνιστής σε μια ιστορία με διαιτητικά «όργια» που έχουν διαμορφώσει ήδη τη βαθμολογία. Το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Όπου «πρέπει» να δει κάτι ο διαιτητής τον καλούν κοντά του. Κι όπου… απαγορεύεται επικρατεί σιγή στην ενδοεπικοινωνία.

Όπως επικράτησε μόλις την πρώτη αγωνιστική στο Φάληρο. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Ο Ολυμπιακός απέναντι στον Ατρόμητο, με τον Βαλμπουενά να ανατρέπεται μέσα στην περιοχή των φιλοξενούμενων από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ο Γκορτσίλας έδειξε να συνεχιστεί η φάση, αλλά στο ριπλέι το τράβηγμα του Παπαδόπουλου φάνηκε ξεκάθαρο. Ο Φωτιάς από το VAR δεν μπαίνει καν στον κόπο να φωνάξει τον διαιτητή για να δει τη φάση. Η πρώτη «αλλοίωση» είναι γεγονός, αφού το ματς τελειώνει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Η δεύτερη αγωνιστική έχει κι εκείνη τη δική της… ομορφιά σε παιχνίδι του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται απέναντι στη Λαμία εκτός έδρας και με το σκορ στο 2-0 ο Τικίνιο ανατρέπεται στο 58’ πεντακάθαρα στην περιοχή της Λαμίας. «Στο 58’ υπήρχε μια πτώση του Τικίνιο, που έπρεπε να δοθεί πέναλτι. Έπρεπε να παρέμβει το VAR», η άποψη του Παναγιώτη Βαρούχα μετά το παιχνίδι για τη συγκεκριμένη φάση. Το VAR όμως… χαλάει και πάλι. Ο Κουμπαράκης που βρίσκεται σε αυτό βλέπει τη φάση, αλλά δεν καλεί τον Διαμαντόπουλο για να την τσεκάρει, με το ματς από… περίπατο για τον Ολυμπιακό να εξελίσσεται εν τέλει σε θρίλερ λόγω μιας ακόμα διαιτητικής απόφασης.

Το VAR που… επανήλθε σε παιχνίδι του Ολυμπιακού την τρίτη αγωνιστική. Το απόγευμα της Τετάρτης στο Φάληρο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα βρίσκει την μπάλα καθαρά με το χέρι μέσα στην περιοχή έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, σε μια φάση που σήκωσε όλο τον πάγκο του Ολυμπιακού για να διαμαρτυρηθεί. Σε μια φάση που ακόμα και ο αμυντικός του Απόλλωνα σάστισε, θεωρώντας προφανώς πως θα τη δουν στο VAR και θα καταλογιστεί πέναλτι εις βάρος του. Ο Μανούχος που ήταν στο VAR καλεί αυτή τη φορά τον Κουτσιαύτη για να δει τη φάση, αλλά ο ρέφερι της συνάντησης καταλογίζει επιθετικό φάουλ!

Την ίδια ώρα; Τα… όργια έχουν ξεκινήσει για τα καλά και χαρίζουν βαθμούς σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Και μάλιστα σε φάσεις παρόμοιες οι διαιτητές σε γήπεδο και VAR αποφασίσουν διαφορετικά, μπερδεύοντας ακόμα και τον κόσμο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.

Χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η ΑΕΚ ήταν μπροστά στο σκορ απέναντι στη Λαμία με το εύθραυστο 1-0 και στο 87’ ο Καραμάνος μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε καθαρά από τον Σάκχοφ. Ο Ζαμπαλάς δεν δείχνει την άσπρη βούλα, αλλά όλοι περιμένουν πως ο Σιδηρόπουλος που είναι στο VAR θα τον καλέσει για να δει τη φάση. Ωστόσο και εδώ επικρατεί… σιγή. Ο Σιδηρόπουλος κλείνει τα μάτια σε μια καταφανέστατη φάση και δεν μπαίνει στον κόπο να καλέσει τον διαιτητή για να τη δει και – προφανώς – να καταλογίσει το πέναλτι.

Αντίθετα, στην Τρίπολη τη δεύτερη αγωνιστική, σε μια πανομοιότυπη φάση με την μπάλα να φεύγει μακριά από τους πρωταγωνιστές, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή ο Σιδηρόπουλος αποφασίζει με διαφορετικά κριτήρια. Βλέποντας το πέσιμο του Μπίσεσβαρ, με την μπάλα να έχει φύγει από τα πόδια του, καλεί τον Μανούχο στο VAR και ο τελευταίος καταλογίζει το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από την Τρίπολη. Μέσα σε δύο αγωνιστικές ο Σιδηρόπουλος αποφασίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε δύο φάσεις που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Και επί της ουσίας χαρίζει βαθμούς σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ένας ΠΑΟΚ που και χθες χρειάστηκε ξανά την μη παρέμβαση του VAR για να πάρει ακόμα ένα τρίποντο. Αυτή τη φορά στο Αγρίνιο. Το γκολ νίκης του Σίντκλεϊ προέρχεται από στρώσιμο της μπάλας με το χέρι από τον Κάρολ Σφιντέρσκι. Διαιτητής ο Μωυσιάδης, VAR ο Φωτιάς ο οποίος και εδώ παθαίνει… αφωνία (μόλις τρεις μέρες μετά την «επίθεση» της ΑΕΚ προς το πρόσωπό του για το 3-3 του Ηρακλείου).

Ο Φωτιάς δε φωνάζει καν τον ρέφερι να δει τη φάση και ο ΠΑΟΚ παίρνει άλλους τρεις βαθμούς με τη βοήθεια ενός… μηχανήματος που δεν δουλεύει μόνο του. Το χρησιμοποιούν άνθρωποι. Άνθρωποι που έως τώρα έχουν αλλοιώσει ξεκάθαρα τη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από