Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι δεδομένα σε τροχιά επιστροφής στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Χεζόνια…
Δεκατρία χρόνια. Τόσο κράτησε η πρώτη εποχή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Και όταν το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησε; Ποιος να το πίστευε ότι δεκατέσσερα χρόνια μετά θα ήταν τόσο πιθανή η επιστροφή του. Μια δεύτερη θητεία σε πράσινο φόντο.
Είναι προχωρημένο όπως φαίνεται του Σέρβου με τον Παναθηναϊκό. Περισσότερο από ότι φαίνεται. Και είναι μια κουβέντα της πιάτσας τα τελευταία 24ωρα που το επιβεβαιώνει. Είχε Έλληνα συνεργάτη ο 66χρονος την πρώτη του φορά εδώ. Με συστατική επιστολή από τον Ντούντα Ίβκοβιτς είχε πάρει κοντά του, τον Δημήτρη Ιτούδη σε μια ιστορική συνεργασία. Γιατί ο Ιτούδης δεν έγινε απλά ο καλύτερος συνεργάτης του. Εξελίχθηκε σε έναν κορυφαίο προπονητή που έχει 2 κερδισμένες Euroleague στην τροπαιοθήκη του.
Ψάχνει τον επόμενο λοιπόν ο Ζοτς. Έναν Έλληνα ταλαντούχο προπονητή που θα πάρει πάνω του αρκετά κομμάτια της δουλειάς –συνήθως δίνει την άμυνα στον πρώτο βοηθό-. Που θα τον διευκολύνει για να δημιουργήσει το περιβάλλον που θέλει. Μου είπαν λοιπόν ότι χτύπησε το τηλέφωνο ενός ταλαντούχου κόουτς για μια διερευνητική αυτού του τύπου. Κάποιου που ο Ομπράντοβιτς ξέρει και εκτιμά. Δεν πήρε ο ίδιος. «Καταγράφηκε» όμως η πρόθεση.
Και ο Εργκίν Αταμάν που με το ζόρι έκανε απόψε το 1-0 με τον ΠΑΟΚ; Τα είπαμε για τον Τούρκο. Αποχαιρετά. Ίσως συνεχίσει στο Μιλάνο που τον θέλουν. Ίσως κρατήσει μόνο την εθνική ομάδα με θέα στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Δεν είναι Ομπράντοβιτς ο Τούρκος. Δεν είναι όμως και παιδάκι. Τον Γενάρη έκλεισε τα 60 του χρόνια. Κάποια στιγμή μπορεί να θελήσει να φρενάρει.
Και μιας και με βρήκες στις καλές μου; Άκουσα κάτι και για τον Μάριο Χεζόνια που έχει ρίξει ξαφνικά γέφυρες στον Ολυμπιακό. Είπε προ ημέρων στο final 4, πριν απο τον τελικό πως: «τι γίνεται έξω από το επαγγελματικό μπάσκετ δεν με ακουμπά. Είναι εκτός το τι λέγεται απ’ έξω και το θέμα των οπαδών. Εγώ βρίσκομαι εδώ, το παρελθόν μου δεν έχει σχέση αυτή τη στιγμή σε αυτόν τον τελικό και τον αθλητισμό. Δεν είναι αυτή η νοοτροπία μου.
Η νοοτροπία μου είναι ότι δύο ιστορικοί γίγαντες θα συναντηθούν ξανά στη μεγαλύτερη σκηνή και αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, και το ότι γνωριζόμαστε τόσο πολύ καιρό, είναι κάτι πολύ τυπικό. Το παρελθόν μου και η προηγούμενη… χούλιγκαν συμπεριφορά μου, ανήκει στο παρελθόν». Άφησε δηλαδή στην άκρη την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. Πήρε αποστάσεις από όσα έλεγε και πίστευε στο παρελθόν.
Το κάνει γιατί ωρίμασε; Θα είναι καλό για εκείνον και το ταλέντο του. Παίκτες που ζητάνε 3 και 4 εκατ ευρώ τον χρόνο επιβάλλεται να είναι πριν από όλα επαγγελματίες. Όπως και να έχει εκείνος ξέρει το κίνητρο του. Και εκείνος ξέρει αν ενδιαφέρεται να παίξει για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, τον Ολυμπιακό, ή αν ψάχνει έναν τρόπο σε περίοδο εκλογών στη Ρεάλ να εκμεταλλευτεί την κατάσταση εκεί. Και να κερδίσει ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο με τη βασίλισσα, που λογικά δεν θα θέλει να τον χάσει. Πολλώ δε μάλλον από έναν βασικό ανταγωνιστή της!