Πολλά από λίγους. Λίγα απο πολλούς. Από μένα τίποτα…

Ο Βασίλης Δεκάρικος γράφει για το κόλπο-γκρόσο του Μελισσανίδη. Που χτίζει την Αγιά Σοφιά με τα λεφτά των άλλων. Χωρίς να βάλει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ.

Όταν το Νοέμβριο του 2013 ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την επίσημη παρουσίαση της Αγιά-Σοφιάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το σλόγκαν έλεγε «πολλά από λίγους, λίγα από πολλούς». Όντως, ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια και λίγοι βρέθηκαν για να βάλουν πολλά και πολλοί για να βάλουν λίγα. – Βρέθηκε η Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου για να βάλει 20 εκ. για το γήπεδο και 18 για την υπογειοποίηση.

– Βρέθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ να βάλει τα 25 εκ. του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι ο εξυπηρετικός Γιώργος Βασιλειάδης ν’ αλλάξει το νόμο για να της δοθεί αυτή η δυνατότητα.

– Βρέθηκαν οι 10.000 και πλέον οπαδοί της ΑΕΚ που αγόρασαν διαρκείας για τη σεζόν 2013-14 της Γ’ Εθνικής. Με το 50% των εσόδων μέσω προχείρων αποδείξεων να μεταβιβάζεται στην κατασκευάστρια εταιρία. Χωρίς αυτοί που κατέθεσαν τον οβολό τους να γίνουν αυτόματα μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, όπως είχε δεσμευθεί ο Μελισσανίδης. Ή έστω να πάρουν μετοχές ίσης αξίας της Δικέφαλος 1924 ΑΕ. Αν προσθέσουμε και το 1 εκ.του ιδρυτικού κεφαλαίου της Δικέφαλος, το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται είναι παραπάνω από 47 εκ. Με το κόστος κατασκευής να υπολογίζεται στα 65 εκ. (συν ΦΠΑ), λείπουν γύρω στα 18 εκ. Ποιός θα βάλει αυτά τα λεφτά;

Μετά την Περιφέρεια και τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ ο Δ. Μελισσανίδης ενεργοποίησε το Plan G. Τη δημιουργία της G20. Μίας ομάδας 20 επιχειρηματιών που θα υποστηρίξουν το πρότζεκτ της Αγιά-Σοφιάς. Η πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλυσε το πλάνο στους ισχυρούς φίλους της ΑΕΚ. Το στόχο να βρεθούν οι 20 επιχειρηματίες που θα συνεισφέρουν οικονομικά έναντι κάποιων προνομίων στο νέο γήπεδο. Μεταξύ των παρευρεθέντων κι ο Πέτρος Παππάς, που το 2013 είχε δεσμευθεί ότι θα είναι δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια. Με τα δημοσιεύματα να μιλάνε για 2-2,5 εκ. Όπως αντίστοιχα και για τον Πόλυ Χατζηιωάννου.

Πόσα χρήματα μπορούν να συγκεντρωθούν απ’ αυτή την προσπάθεια; Με μέτριους υπολογισμούς, το λιγότερο 15 εκ. Αν τελικά βρεθούν οι 20 και ως μίνιμουμ ποσό τεθούν οι 500.000 ευρώ. Όσα έγινε γνωστό ότι προσφέρει ο Γιάννης Σαραντίτης που εμφανίστηκε σαν λαγός πριν τρεις μήνες. Αν τελικά ευδοκιμήσει η προσπάθεια, το σύνολο των χρημάτων φτάνει τα 65 εκ ευρώ. Με το σλόγκαν «πολλά από λίγους, λίγα από πολλούς» να γίνεται πραγματικότητα. Και το όνειρο του γηπέδου να παίρνει σάρκα και οστά. Το μόνο που δεν είπε ο Μελισσανίδης, «από μένα τίποτα».

Όντως, μέχρι τώρα ο Μελισσανίδης στο πρότζεκτ της Αγιά-Σοφιάς δεν έχει βάλει ούτε ευρώ. Κι αν όλα συνεχίσουν να του έρχονται δεξιά, ούτε πρόκειται να βάλει. Η Δικέφαλος 1924 έχει προκηρύξει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η πρώτη τον Οκτώβριο του 2013 ύψους 30 εκ. Με το Γιώργο Μελισανίδη να δεσμεύεται μέσω του ενημερωτικού δελτίου ότι θα βάλει 9 εκ. Δεν έβαλε τίποτα. Τα μοναδικά λεφτά που συγκεντρώθηκαν ήταν 1,8 εκ. από το 50% των εισιτηρίων διαρκείας. Χωρίς οι κάτοχοί τους να πάρουν μετοχές της Δικέφαλος ίσης αξίας. Το Φεβρουάριο του 2018 προκηρύχθηκε νέα αύξηση 20 εκ. Με το Μελισσανίδη να δηλώνει «βάζω 15 εκατομμύρια».

Δεν έβαλε τίποτα. Η αύξηση ανακλήθηκε «λόγω αδυναμίας προσέλκυσης επενδυτών στις παρούσες οικονομικές συνθήκες», όπως επικαλείται το σχετικό έγγραφο της Δικέφαλος στην Περιφέρεια Αττικής, Επαναπροκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τρέχει ακόμα. Με το Μελισσανίδη να μη βάζει τίποτα και να αποδεικνύεται για δεύτερη φορά ανακόλουθος.

Αυτή η αύξηση θα καλυφθεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ με τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσω της κατά παραγγελία νομοθετικής ρύθμισης του Βασιλειάδη. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Γιώργος Μελισσανίδης που είχε εισφέρει 985.000 ευρώ για να καλυφθεί το ενός εκατομμυρίου ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο με επιστολή του στη Δικέφαλος έκανε γνωστό ότι παραιτείται του δικαιώματος προτίμησης. Αυτά είναι και τα μοναδικά λεφτά της οικογένειας Μελισσανίδη στο γήπεδο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει δανείσει μέσω εταιρίας συμφερόντων του 1.5 εκ τη Δικέφαλος 1924. Τα οποία και θα πάρει πίσω. Ταυτόχρονα έχει αποκλειστικά στα χέρια του τη διαχείριση όλου του πρότζεκτ. Τελευταίο κόλπο-γκρόσο η G20 με τους 20 επιφανείς ΑΕΚτζήδες. Η πρώτη φάση του έργου θα βγει με τα 25 εκ του Τσάμπιονς Λιγκ. Η δεύτερη με τα 20 εκ της Περιφέρειας.

Η τρίτη με τα λεφτά της G20 και την ονοματοδοσία. Όντως. Το σλόγκαν του 2013 γίνεται πραγματικότητα. Πολλά από λίγους, λίγα από πολλούς. Κι από τον Μελισσανίδη τίποτα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από