FIFA/UEFA επιβεβαίωσαν την ανικανότητα της ΕΠΟ…

Ο υπερσύμβουλος Χέρμπερτ Χούμπελ και τα μέλη FIFA/UEFA άκουσαν, είδαν και κατάλαβαν τι σημαίνει Περέιρα, Γραμμένος και εξυγίανση και επέλεξαν να έχουν βασικό συνομιλητή τον Αυγενάκη.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, με σημερινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, ευχαρίστησε τον υπερσύμβουλο της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ για τα καλά λόγια που χρησιμοποίησε για τον ίδιο και τις πρωτοβουλίες του. «Ευχαριστώ τον κ. Χέρμπερτ Χούμπελ για τα καλά του λόγια, τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας ποδοσφαιρικής σύσκεψης όσο και κατόπιν,στα ΜΜΕ. Είναι σημαντική η «ψήφος εμπιστοσύνης» του εντεταλμένου εκπροσώπου των FIFA/UEFA στις πρωτοβουλίες μας για το ελληνικό ποδόσφαιρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Με το μήνυμά του να είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας. Διότι είναι η πρώτη φορά που FIFA/UEFA επιλέγουν ως βασικούς συνομιλητές τους την Κυβέρνηση και όχι την Ομοσπονδία της χώρας. Επιβεβαιώνοντας έμμεσα την ανικανότητα της διοίκησης Γραμμένου να βάλει σε τάξη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στη διάρκεια της έως τώρα θητείας του ο Αυγενάκης έχει πετύχει να βάλει τάξη σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Τα οποία δεν γνώριζαν καν οι FIFA και η UEFA ότι υπήρχαν. Η καρατόμηση του Πετρ Φούσεκ είναι έργο των υπερεθνικών ομοσπονδιών. Αλλά τα… έργα του αποκαλύφθηκαν του τελευταίους μήνες. Με τον ίδιο να λειτουργεί αυτόνομα και να ενημερώνει τους ανωτέρους του, όπως η περίφημη προσπάθεια της ΕΠΟ να περάσει τις αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα και τον ΚΑΠ. Αλλαγές τις οποίες ο Φούσεκ είχε κρατήσει κρυφές από το Χούμπελ. Με αποτέλεσμα ο Αυστριακός να παρέμβει και να ακυρώσει επίσημα κάθε φωτογραφική και ρουσφετολογική αλλαγή που προωθούσε η Ομοσπονδία.

Επιπλέον, ακόμη και στην πρόσφατη σύσκεψη οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA υποστήριξαν ότι τέτοιες συναντήσεις, με όλους παρόντες, μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να φέρουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει δύο μήνες πριν, με πρωτοβουλία της ΕΠΟ. Με το «καρφί» να… πονάει τον Γραμμένο. Επίσης, έγινε ειδική μνεία στον εξόχως σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Καθοδήγησης που ήδη συμφωνήθηκε και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η πλήρης σύστασή της. Μια επιτροπή που μπορεί σε πρώτη φάση να έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά ο ρόλος της πορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικότερος το επόμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση που έλαβε χώρα την Πέμπτη, ο ίδιος ο Χούμπελ, αλλά και οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών, όπως και ο επικεφαλής του VAR στη FIFA, Μάικ φαν ντε Ροστ, διαπίστωσαν τον ασυνάρτητο και… περίεργο τρόπο που λειτουργεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, αλλά και η διοίκηση της ΕΠΟ.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, ειδικά, εξετέθη ανεπανόρθωτα μπροστά στους ανωτέρους του. Σε σημείο να δέχεται παρατηρήσεις και διορθώσεις από τον Ολλανδό επικεφαλής της FIFA. Ενώ, λοιπόν, ο ίδιος προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ορισμούς του, αλλά και τη φανερή αμάθεια των Ελλήνων διαιτητών στη χρήση του VAR, ο Φαν ντε Ροστ τον διόρθωσε αρκετές φορές. Μία εξ αυτών, μάλιστα, το έκανε επιδεικτικά, διακόπτοντας τον Περέιρα που εξηγούσε τι μπορεί να δει και τι να υποδείξει ένας διαιτητής που κάνει χρήση του VAR, με τον Ολλανδό να σημειώνει πως: «Βάσει πρωτοκόλλου, μπορεί να πας στο VAR για να δεις εάν υπάρχει, για παράδειγμα, κόκκινη και μπορείς να δώσεις ό,τι θέλεις, αναλόγως με το τι έχει συμβεί στη φάση».

Ο Φαν ντε Ροστ, μάλιστα, προσπάθησε να εξηγήσεις στις ομάδες ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει γρήγορα με το var. Ειδικά εάν οι διαιτητές δεν εκπαιδευτούν σωστά. «Το VAR θέλει πάρα πολύ χρόνο και δουλειά. Κάθε μέρα. Όταν σου δίνουν δίπλωμα στα 18, μπορεί να χρειαστείς και 10 χρόνια για να γίνεις καλός οδηγός. Ειδικά εάν δεν έχεις εκπαιδευτεί σωστά ή δεν έχεις δουλέψει αρκετά. Στην Ολλανδία ξεκινήσαμε πειραματικά από το 2013, αλλά ακόμη και τώρα δεν είμαστε σίγουροι για κάποιες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας εμμέσως τον Περέιρα, αναφορικά με την εκπαίδευση των διαιτητών, αλλά και του κοινού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η NOVA πήρε θέση στο συγκεκριμένο θέμα, κατά ΕΠΟ, ΚΕΔ και της εταιρείας παραγωγής του VAR, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «…είμαστε απόλυτα θιγμένοι με αυτά που έχουν συμβεί. Δεν φτάνει που σας δίνουμε την εικόνα, έχουμε πάθει και ζημιά. Αντί εσείς να εκπαιδεύετε το κοινό, τους εκπαιδεύουμε εμείς και με ανακοινώσεις μας εξηγούμε πώς λειτουργεί το VAR».

Ο Περέιρα δεν είχε επιχειρήματα. Σε καμία από τις «επιθέσεις» που δέχθηκε από τους συλλόγους. Στο θέμα του ορισμού του Σιδηρόπουλου, υποστήριξε ότι έχει πρόβλημα με το να βρει διαιτητές, κάτι ωστόσο που δεν ισχύει, καθώς ήδη η ΚΕΔ έχει συνεργασία με αρκετές ομοσπονδίες για να ορίζει διαιτητές.

Σε ό,τι έχει να κάνει, δε, με την… εκπαίδευση των διαιτητών για τοπ VAR, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε ήδη να ξεκινήσουν νέα σεμινάρια. Σε δημοσιογράφους, σε ομάδες και φυσικά σε διαιτητές. Η ΚΕΔ δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η εκπαίδευση των διαιτητών ανεπαρκής και επικοινωνιακά πρέπει να υπερασπιστεί ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα. «Διαρκής διαδικασία» θα βαφτιστεί η εκ νέου εκπαίδευση των διαιτητών και κυρίως των βοηθών…

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από