Μπασκετικό Top-10: Από τον ΛεΜπρόν και τον…. Ζαγκλή, στο «δικέφαλο θαύμα», και την πράσινη ανατροπή (vid)

To10.gr σας θυμίζει τα 10 κορυφαία γεγονότα του 2018 στο άθλημα της «πορτοκαλί Θεάς».

To 2018 περνάει στην ιστορία και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα κορυφαία γεγονότα του έτους γύρω από το ελληνικό ενδιαφέρον. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, η διπλή επιτυχία της ΑΕΚ σε Κύπελλο και Champions League και η πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεγονότα που ξεχώρισαν.

Επίσης σε διεθνές επίπεδο είχαμε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τη Ρεάλ, την τεράστια μεταγραφή του ΛεΜπρόν στους Λέικερς, αλλά και φυσικά την ανάδειξη του Ανδρέα Ζαγκλή στη θέση του ΓΓ της ΦΙΜΠΑ.

Βεβαίως δεν έλειψαν και τα δυσάρεστα γεγονότα με θανάτους σπουδαίων ανθρώπων της καλαθοσφαίρισης όπως του Παύλου Γιαννακόπουλου, του Πάτρικ Μπάουμαν και του Τάιλερ Χάνεϊκατ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ TOP 10:

10. Γιάννης Αντετοκούνμπο, σταθερή αξία
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται για 6η σεζόν στο ΝΒΑ και κάθε χρονιά κάνει όλο και μεγαλύτερα βήματα προόδου. Μέσα στο 2018 και ειδικά στη φετινή σεζόν παρουσιάζεται ακόμη πιο ολοκληρωμένος και ηγετικός έχοντας πλέον «τοποθετήσει» τον εαυτό του μεταξύ των 10 κορυφαίων παικτών της Λίγκας. Ετσι οι ειδικοί του πρωταθλήματος δικαιολογημένα θεωρούν ότι φέτος ο Γιάννης μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς σε υψηλή κατάταξη στην Ανατολή και στη συνέχεια να κάνει με τα ελάφια πολλές ζημιές στα πλέι οφ.

9. Θάνατοι που συγκλόνισαν
Τέσσερις ήταν οι θάνατοι που συγκλόνισαν περισσότερο το μπασκετικό στερέωμα τη χρονιά που έφυγε. Φυσικά για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν  αυτός του Παύλου Γιαννακόπουλου ο οποίος έφυγε σε ηλικία 88 ετών στις 10 Ιουνίου. Ηταν ο σπουδαιότερος παράγοντας της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού, ο οποίος αναγνωρίστηκε από όλους τους φορείς των σπορ αλλά και ακόμη και από τους αντίπαλους οπαδούς.

Βεβαίως ο πιο άγριος θάνατος ήταν αυτός του παίκτη της Χίμκι ο οποίος έπεσε νεκρός στο σπίτι του μετά από «ανταλλαγή» πυρών με την Αστυνομία στις 7 Ιουλίου. Ο ταλαντούχος, μόλις 27 ετών Αμερικανός, ήταν παίκτης της Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Από εκεί και πέρα, επίσης ξαφνικός ήταν ο χαμός του Πάτρικ Μπάουμαν. Στις 13 Οκτωβρίου 51χρονος Γενικός Γραμματέας της FIBA άφησε την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακό επεισόδιο κι ενώ βρισκόταν στην Αργεντινή για να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Επίσης ένας ακόμη τραγικός θάνατος ήταν εκείνος του Ρασουάλ Μπάτλερ στις 31 Ιανουαρίου. O πρώην NBAer σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα μαζί με τη σύντροφό του σοκάροντας τον κόσμο του μπάσκετ. Δύο χρόνια πριν είχε ολοκληρώσει την αξιόλογή καριέρα του παίζοντας μεταξύ άλλων σε Χιτ, Κλίπερς Ιντιάνα και Σπερς. Ηταν μόλις 38 ετών.

8. Μεταγραφή ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Λέικερς
Στις 10 Ιουλίου οι Λέικερς ανακοίνωναν την μεταγραφή-βόμβα του ΛεΜπρόν Τζέιμς προκαλώντας αίσθηση στο παγκόσμιο μπάσκετ. Οι λιμνάνθρωποι έψαχναν μια μεγάλη μεταγραφή μετά την αποχώρηση του Κόμπε Μπράιαντ και τη βρήκαν στο πρόσωπο του κορυφαίου μπασκετμπολίστα του πλανήτη την τελευταία 10ετία. Ο 34χρονος σταρ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών, αντί 154 εκατομμυρίων δολαρίων!

7. Κατάκτηση πρωταθλήματος από το Γκόλντεν Στέιτ
Για 3η φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Γκόλντεν Στέιτ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος ΝΒΑ. Η ομάδα του Στιβ Κερ «σκούπισε» τους Κλίβελαντ Κάβαλιερς με 4-0 νίκες στους τελικούς και με MVP τον Κέβιν Ντουράντ.

6. Η Ρεάλ πρωταθλήτρια Ευρώπης
Στις 20 Μαΐου 2018 η Ρεάλ ανέβαινε για 10η φορά στην ιστορία στης στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ομάδα των Γιουλ και Ντόντσιτς επικρατούσε με 85-80 της Φενέρμπαχτσε στον τελικό (του Final-4 του Βελιγραδίου), με MVP τον Σλοβένο σταρ. Δυο μέρες νωρίτερα η ομάδα του Πάμπλο Λάσο είχε αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη με 92-83.

5. Κυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ
Στις 17 Φεβρουαρίου η ΑΕΚ επικρατούσε στον τελικό του Ολυμπιακού με 88-83 (στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου) και κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδας. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο μετά από 16 χρόνια για τους κιτρινόμαυρους, που είχαν κορυφαίους του Χάρις (17π.), Χάντερ (15π.) και Πάντερ (14π.). Σπουδαία επιτύχια για την Ενωση αν αναλογιστεί κανείς ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι κυρίαρχοι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια

4. Πρόκριση της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Μετά από μια επική επιστροφή και νίκη με 86-85 μέσα στη Γεωργία, η Εθνικής μας «σφράγισε» (στις 16 Σεπτεμβρίου) την παρουσία της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου είχε πετύχει τότε το 8Χ8 παίρνοντας τη σημαντική πρόκριση στα τελικά της Κίνας με πανηγυρικό τρόπο στον όμιλό της.

3. H ΑΕΚ στην κορυφή του Champions League
Το 2018 εξελίχθηκε ονειρεμένα για την ΑΕΚ, καθώς μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου οι κιτρινόμαυροι πανηγύρισαν και το Champions League! Σε ένα final-4 το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ απέκλεισε στον μικρό τελικό τη Μούρθια με 77-75, ενώ στον μεγάλο θριάμβευσε επί της Μονακό με 100-94. Αυτός ήταν ο τρίτο Ευρωπαϊκός τίτλος για τους κίτρινους. Κορυφαίοι οι Γκριν με 19π., Τζέιμς 13, Σάκοτα 16 και Πάντερ 16.

2. Πρωταθλητής ξανά ο Παναθηναϊκός
Μπορεί στην Ευρωλίγκα και το Κύπελλο Ελλάδας να μην τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός, ωστόσο στο πρωτάθλημα ήταν «αφεντικό» και πάλι. Με 3-2 νίκες επί του Ολυμπιακού, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κατέκτησε το 37ο πρωτάθλημα της. Να σημειώσουμε ότι οι Πειραιώτες νικώντας στον πρώτο τελικό έσπασε το πλεονέκτημα έδρας, όμως οι πράσινοι το πήραν πίσω με το 92-76 στο ΣΕΦ στο τέταρτο ματς!

1. Ανδρέας Ζαγκλής νέος ΓΓΑ της FIBA
Ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει την τύχη και την τιμή να διαθέτει αρκετούς συμπατριώτες μας σε κορυφαίες θέσεις Παγκοσμίως. Ετσι η ανάδειξη του κυρίου Ανδρέα Ζαγκλή στη θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA είναι αναμφίβολα ένα σπουδαίο γεγονός. Στις 7 Δεκεμβρίου, ο μόλις 38 ετών Ελληνας δικηγόρος έπαιρνε το χρίσμα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Πατρίκ Μπάουμαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από