Τα πρώτα κοψίματα των ομάδων του ΝΒΑ πλησιάζουν και…
Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε και η Media Day εχθές (29/9) στο ΝΒΑ, η πρεμιέρα της σεζόν μοιάζει όλο και πιο κοντά (20/10), με αποτέλεσμα να ξεκινάνε και οι πρώτες αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα κοψίματα, με τους προπονητές να ξεκινούν να διαμορφώνουν τις 15αδες τους.
Δύο ονόματα που έχουν απασχολήσει αρκετά την ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτά των Άλφα Ντιαλό και Μάριο Χεζόνια, με τους δύο φόργουορντ να κάνουν εν τέλει το καλοκαίρι που μας πέρασε, το μεγάλο βήμα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ποιος τους κατηγορεί; Άλλωστε όντες 29 και 31 ετών αντίστοιχα, είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αγωνιστούν στον «μαγικό κόσμο», με τον Κροάτη βέβαια να το έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Πρώτη φορά μετά το 2006! (vids)
Ο Ντιαλό μετά τη διάλυση της Μονακό βρέθηκε κοντά στη Μπαρτσελόνα, υπήρχε και ενδιαφέρον από τις ελληνικές ομάδας, όμως μετακόμισε στο Ντένβερ για λογαριασμό των Νάγκετς, εκεί που θα μοιραστεί το παρκέ με τον ενδεχομένως καλύτερο παίκτη στον πλανήτη, τον Νίκολα Γιόκιτς. Οι Νάγκετς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ξανά μέχρι τους τελικούς. Ένας από τους τομείς που υστερούν, είναι στο αμυντικό κομμάτι και συγκεκριμένα σε σενάρια ένας εναντίον ενός ή αλλιώς «one on one».
New to the Mile High 🏔️ pic.twitter.com/g40a8tqjzI
— Denver Nuggets (@nuggets) August 4, 2026
Με την προσθήκη του Άλφα Ντιαλό λοιπόν, ο προπονητής της ομάδας, Ντέιβιντ Άντελμαν θεωρεί ότι θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η άμυνα στην περιφέρεια. «Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στις απομονώσεις και στο ένας με έναν, με παίκτες να πηγαίνουν στην μπασκέτα και να σκοράρουν κατά βούληση» ανέφερε αρχικά ο Άντελμαν. «Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι… θα χρησιμοποιηθούν παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό».
Ο νεοφώτιστος λοιπόν Ντιαλό, χαρακτηρίζεται από τα μέσα του Ντένβερ ως αμυντικό τέρας (defensive beast), με τον Αμερικανό να αναδεικνύεται την προηγούμενη σεζόν καλύτερος αμυντικός της χρονιάς στη Euroleague. Άρα οι πιθανότητες να κοπεί από το ρόστερ σε πρώτη φάση, είναι πολύ κοντά στο μηδέν. Οι Νάγκετς βέβαια μπορούν να τον αποδεσμεύσουν μέχρι και τον Φλεβάρη.
Ο Χεζόνια από την άλλη, αποκτήθηκε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι οποίοι τον «κυνηγάνε» πάνω από ενάμιση χρόνο. Ο Κροάτης όμως όπως και δήλωσε χθες στην Media Day, ένιωθε πως δεν είχε τελειώσει ο χρόνος του στην Ευρώπη ακόμα. Βέβαια από τη στιγμή που αποχώρησε από το ΝΒΑ το 2020, είχε την απορία αν θα μπορούσε να επιστρέψει και να καταφέρει κάτι καλύτερο στον «μαγικό κόσμο».
The newest Cleveland Cavaliers! @ClevelandClinic | #LetEmKnow pic.twitter.com/HosC4utf8H
— Cleveland Cavaliers (@cavs) September 28, 2026
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η επιστροφή στο NBA ήταν μια επιλογή που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά συνειδητοποίησα ότι ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου μετά τη φούσκα (bubble) στον COVID. Είναι πολύ εύκολο να λες “θέλω να κυριαρχήσω, θέλω να γίνω ο καλύτερος, θέλω να τα κερδίσω όλα”. Όμως το να το κάνεις στην πράξη είναι κάπως διαφορετικό. Επομένως, είμαι πολύ ευγνώμων που επέστρεψα, γιατί πάντα με ενοχλούσε λίγο το γεγονός ότι ήρθα στο NBA πολύ νέος και χωρίς να έχω καταφέρει ακόμα κάτι σημαντικό».
Αν και βρίσκεται για την ώρα χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο (ενεργοποιείται στις 15 Νοεμβρίου), έχει μιλήσει ήδη με τον προπονητή της ομάδας Κένι Άτκινσον και τους αστέρες του Κλίβελαντ, Ντόνοβαν Μίτσελ και Τζέιμς Χάρντεν και όλα δείχνουν πως θα έχει σημαντικό ρόλο τη φετινή σεζόν.
— Cleveland Cavaliers (@cavs) September 15, 2026
Σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος, σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Υπήρξε πρόταση και του ΠΑΟΚ για τον Κροάτη ενώ ακούστηκε και για τον Ολυμπιακό, πρωτού αποχωρήσει από την Ευρώπη και μετακομίσει στο Κλίβελαντ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σεζόν στο ΝΒΑ θα ξεκινήσει με τον Χεζόνια παίκτη των Καβαλίερς. Και βλέπουμε.