Οι μέτοχοι της Ευρωλίγκας απέρριψαν την πρόταση του NBA για συνεργασία και ουσιαστικά εξαγορά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι όροι του Ανταμ Σίλβερ δεν έγιναν αποδεκτοί. Το NBA, όμως, δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για NBA Europe. Η μάχη για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού μπάσκετ μόλις άρχισε.
Το πρώτο μεγάλο «όχι» ήρθε από την Ευρώπη. Οι μέτοχοι της EuroLeague συγκεντρώθηκαν στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Εκεί, στην κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση του NBA. Η απάντηση ήταν αρνητική. Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων δεν αποδέχθηκαν τους όρους που πρότεινε η αμερικανική λίγκα. Η πρόταση κρίθηκε μη ικανοποιητική. Δεν ήταν, όμως, ένα οριστικό «τέλος» στην ιστορία. Υπάρχουν ομάδες που θέλουν να συνεχιστεί η συζήτηση. Υπάρχουν και εκείνες που θεωρούν ότι το NBA πρέπει να επιστρέψει με βελτιωμένη πρόταση. Με αποτέλεσμα όλα να παραμένουν ανοιχτά.
Τι ακριβώς περιλάμβανε η αμερικανική πρόταση; Γιατί οι ευρωπαϊκές ομάδες έκαναν πίσω; Η γαλλική εφημερίδα L’Equipe αποκάλυψε τις λεπτομέρειες. Το ρεπορτάζ ρίχνει φως στο παρασκήνιο. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Το NBA ζήτησε τον απόλυτο έλεγχο. Ζήτησε την πλήρη κυριαρχία. Οι Αμερικανοί πρότειναν την πλήρη διάλυση της ECA. Η Euroleague Commercial Assets έπρεπε να σβήσει από τον χάρτη. Ήταν μια απαίτηση-σοκ. Στη θέση της θα δημιουργούνταν μια νέα εταιρεία. Σε αυτή τη νέα εταιρεία, το NBA θα έκανε απόλυτο κουμάντο.
Υπήρχε και άλλη μία τεράστια έκπληξη. Η πρόταση επανέφερε τη FIBA στο τραπέζι. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα επέστρεφε ως θεσμικός εταίρος. Το NBA ήθελε να ενώσει τα κομμάτια. Αλλά με τους δικούς του, σκληρούς όρους. Σε αυτό το νέο σχήμα, τα πάντα θα άλλαζαν χέρια. Το NBA θα αναλάμβανε τον απόλυτο έλεγχο των εμπορικών δικαιωμάτων. Το NBA θα έλεγχε πλήρως τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι ευρωπαϊκές ομάδες θα έχαναν την περιουσία τους. Θα έχαναν το προϊόν που χτίζουν πάνω από είκοσι χρόνια.
Οι επιπτώσεις για τους 13 μετόχους θα ήταν τεράστιες. Η L’Equipe εξηγεί ότι ουσιαστικά οι ομάδες θα έχαναν την εκτελεστική τους εξουσία. Σήμερα αποφασίζουν για όλα. Με το σχέδιο του NBA, δεν θα αποφάσιζαν για τίποτα. Από ιδιοκτήτες της Λίγκας, θα γίνονταν απλά franchises. Θα γίνονταν συμμετέχοντες σε μια διοργάνωση… τρίτων. Τη διοργάνωση θα «έτρεχαν» αποκλειστικά οι Αμερικανοί.
Το NBA φυσικά προσέφερε χρήματα. Προσέφερε συγκεκριμένες οικονομικές εγγυήσεις. Υποσχέθηκε αυξημένα έσοδα. Υποσχέθηκε παγκόσμια προβολή. Προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι της απώλειας ελέγχου. Όμως τα ποσά δεν εντυπωσίασαν. Κρίθηκαν από τους Ευρωπαίους μετόχους ως μη ικανοποιητικά. Δεν άξιζαν την παράδοση της πλήρους αυτονομίας. Δεν άξιζαν την εκχώρηση της ιδιοκτησίας. Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους. Και πλέον περιμένουν καλύτερη πρόταση για να το σκεφτούν…
Χάσμα και στο μοντέλο
Η εξουσία δεν ήταν το μόνο αγκάθι. Η ιταλική Gazzetta dello Sport είχε ήδη αναδείξει ένα άλλο πρόβλημα. Υπήρχε τεράστιο χάσμα στο αγωνιστικό μοντέλο. Ο βασικός όρος του NBA ήταν ξεκάθαρος. Η EuroLeague θα έπρεπε να παραμείνει στη σημερινή της μορφή. Δηλαδή με τους 13 υφιστάμενους μετόχους και χωρίς να προχωρήσει το σχέδιο για επέκταση της διοργάνωσης και μετατροπή των συλλόγων σε franchises. Αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που δημιούργησε τη μεγαλύτερη απόσταση. Η Euroleague έχει ήδη επεξεργαστεί ένα διαφορετικό μοντέλο. Προβλέπει επέκταση από τις 20 στις 24 ομάδες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η μετατροπή των 13 συλλόγων-μετόχων σε Franchises. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι δείχνει ότι η Λίγκα δεν εγκαταλείπει το δικό της σχέδιο.
Και αυτό, παρά τα όσα αναφέρει η e, πως το NBA φέρεται να πρότεινε την καταβολή ποσού περίπου 400 εκατ. ευρώ σε καθένα από τα μόνιμα μέλη της μελλοντικής διοργάνωσής της (12, συν τέσσερις συμμετέχοντες που θα εισέρχονταν μέσω του Basketball Champions League και ενός τουρνουά στο τέλος της σεζόν). Η υπόσχεση ήταν δελεαστική, όμως θα συνδεόταν με την επίτευξη στόχων. Με άλλα λόγια, δεν είναι εγγυημένη σε αυτό το στάδιο.
Το «όχι» δεν σημαίνει τέλος
Η απόφαση στο Τσερνόμπιο δεν πρέπει να διαβαστεί ως οριστική ρήξη. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της εξέλιξης. Πηγές που επικαλούνται το The Athletic και άλλα ευρωπαϊκά μέσα, αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη διάθεση για διαπραγμάτευση. Ορισμένοι μέτοχοι δεν απέρριψαν την ιδέα συνεργασίας με το NBA. Απέρριψαν τους συγκεκριμένους όρους. Η διαφορά είναι τεράστια. Και αφήνει ανοιχτό ένα δεύτερο κεφάλαιο. Το NBA μπορεί να επιστρέψει. Με διαφορετική οικονομική πρόταση. Με διαφορετική κατανομή εξουσίας, με διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας. Αλλά προς το παρόν η πρώτη προσπάθεια δεν απέδωσε.
Ο Ανταμ Σίλβερ έχει ήδη το plan B
Εδώ βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης. Το NBA δεν εξαρτά την ευρωπαϊκή του επέκταση αποκλειστικά από την Euroleague. Απλά θέλει να αποφύγει την… παρθενογένεση. Χωρίς να την απορρίπτει. Ο κομισάριος Ανταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του έχουν καταστήσει σαφές ότι το NBA Europe μπορεί να προχωρήσει ακόμη και χωρίς συμφωνία με την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ο στόχος παραμένει το 2027. Το πλάνο που έχει παρουσιαστεί προβλέπει μια διοργάνωση 16 ομάδων. Δώδεκα θα είναι μόνιμα franchise. Τέσσερις θέσεις θα παραμένουν ανοιχτές και θα διεκδικούνται μέσω αγωνιστικής πρόκρισης. Μάλιστα, το NBA έχει ήδη προχωρήσει το δικό το πλάνο, για να είναι έτοιμο. Οι προσφορές για τις 12 μόνιμες θέσεις κατατέθηκαν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το NBA, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτικούς ομίλους, ποδοσφαιρικούς συλλόγους και υπάρχουσες μπασκετικές ομάδες.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι προσφορές κινήθηκαν στην περιοχή των 500 εκατομμυρίων έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το αμερικανικό σχέδιο, επομένως, δεν βρίσκεται πλέον στη φάση της ιδέας. Βρίσκεται στη φάση επιλογής των επενδυτών.
Οι 12 πόλεις του NBA Europe
Το σχέδιο έχει ήδη αποκτήσει γεωγραφικό χάρτη. Οι 12 αγορές που έχει παρουσιάσει το NBA είναι: Λονδίνο και Μάντσεστερ, Παρίσι και Λυών, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, Μιλάνο και Ρώμη, Βερολίνο και Μόναχο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Τις πόλεις αυτές είχε παρουσιάσει ο Τζορτζ Αϊβαζόγλου, Managing Director του NBA για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τον Νοέμβριο του 2025.
Το ενδιαφέρον είναι προφανές. Σε αρκετές από αυτές τις αγορές υπάρχουν ήδη κορυφαίοι σύλλογοι της Euroleague. Στην Αθήνα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Στη Μαδρίτη η Ρεάλ. Στη Βαρκελώνη η Μπαρτσελόνα. Στο Μόναχο η Μπάγερν. Στο Μιλάνο η Αρμάνι. Στην Κωνσταντινούπολη η Φενέρμπαχτσε και η Εφές. Το NBA, επομένως, δεν κοιτάζει μια παράλληλη Ευρώπη. Κοιτάζει την ίδια αγορά.
Αθήνα, μία από τις 12
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στον σχεδιασμό. Η Αθήνα έχει ενταχθεί στις 12 αγορές των μόνιμων franchises. Ο Αίβαζόγλου είχε μάλιστα δηλώσει ότι η Αθήνα θα έχει ομάδα στο NBA Europe. Η πόλη θεωρείται αγορά με ισχυρή μπασκετική παράδοση και μεγάλη βάση φιλάθλων. Το ποιος θα βρίσκεται πίσω από την ομάδα είναι διαφορετικό ζήτημα. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Γιατί το NBA δεν αγοράζει απλώς συμμετοχές. Χτίζει franchises. Και μαζί τους θέλει να δημιουργήσει μια νέα επιχειρηματική αγορά.
Η φιλοσοφία του NBA Europe είναι διαφορετική από αυτή της σημερινής EuroLeague. Οι 12 μόνιμες ομάδες θα αποτελούν τον σταθερό κορμό. Οι άλλες τέσσερις θέσεις θα είναι ανοιχτές. Η πρόθεση είναι να συνδέονται με αγωνιστικά κριτήρια. Ένα από τα σενάρια που έχει παρουσιάσει ο Αϊβαζόγλου αφορά τη Basketball Champions League της FIBA, ενώ άλλες θέσεις θα μπορούσαν να προκύπτουν από εθνικές διοργανώσεις. Το NBA θέλει έτσι να συνδυάσει δύο μοντέλα. Το αμερικανικό franchise. Και την ευρωπαϊκή λογική της αγωνιστικής ανόδου. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει συντονισμό με τα εθνικά πρωταθλήματα και τα παράθυρα των εθνικών ομάδων.
Το μεγάλο οικονομικό στοίχημα
Πίσω από την αθλητική σύγκρουση υπάρχει κάτι μεγαλύτερο. Τα χρήματα. Το NBA έχει τη δυνατότητα να εισφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά κεφάλαια που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Ο Μάρκ Τέιτουμ, Deputy Commissioner του NBA και ένας από τους βασικούς ανθρώπους του πρότζεκτ, έχει χαρακτηρίσει το ενδιαφέρον για τα νέα franchises ως «τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ».
Η EuroLeague δεν θέλει, όμως, να παραδώσει τον έλεγχο του οικοσυστήματός της. Γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει το δικό της σχέδιο. Επέκταση. Franchises. Νέες αγορές. Νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με το «Reuters», η Euroleague έχει ήδη δεχθεί πολλαπλές προσφορές για νέες μακροχρόνιες θέσεις και στοχεύει σε σημαντική αύξηση της αξίας και των εσόδων της διοργάνωσης.
Εδώ βρίσκεται η ουσία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται μπροστά σε δύο διαφορετικά σχέδια κορυφής. Το πρώτο είναι η EuroLeague. Θέλει να εξελιχθεί από μια κλειστή διοργάνωση με συγκεκριμένους μετόχους σε ένα ευρύτερο franchise μοντέλο. Το δεύτερο είναι το NBA Europe. Θέλει να δημιουργήσει από την αρχή μια νέα κορυφαία διοργάνωση. Και τα δύο θέλουν τις ίδιες πόλεις. Και σε αρκετές περιπτώσεις τους ίδιους συλλόγους. Εκεί βρίσκεται ο πραγματικός ανταγωνισμός.
Και το ποδόσφαιρο…
Το NBA δεν αναζητά μόνο παραδοσιακούς μπασκετικούς οργανισμούς. Κοιτάζει και το ποδόσφαιρο. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που έχουν συνδεθεί με τις συζητήσεις γύρω από το NBA Europe. Το NBA έχει ήδη συνομιλήσει με ισχυρούς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς και επενδυτικά σχήματα. Αυτό αλλάζει την κλίμακα της συζήτησης. Γιατί το NBA δεν μπαίνει απλώς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπαίνει στην ευρωπαϊκή αθλητική οικονομία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Αγγλίας. Το Λονδίνο θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αγορές του σχεδίου. Οι London Lions έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για τη νέα εποχή. Το Μάντσεστερ βρίσκεται επίσης στον χάρτη του NBA. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα διαφορετικό ζήτημα. Η συζήτηση γύρω από πιθανή επένδυση συνδέεται και με το ευρύτερο ποδοσφαιρικό οικοσύστημα της πόλης. Ο όμιλος που ελέγχει τη Manchester City έχει ενδιαφερθεί για επενδύσεις στο NBA και έχει συμμετάσχει στη διαδικασία ενδιαφέροντος για το NBA Europe.
Η Manchester City, την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε ξεχωριστή δικαστική και αθλητική διαμάχη με την Premier League για τις κατηγορίες παραβίασης των οικονομικών κανονισμών. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να είναι μακρές. Πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις για το NBA Europe υποστηρίζουν, πάντως, ότι η υπόθεση της Manchester City δεν αναμένεται να επηρεάσει το ευρωπαϊκό project του NBA ούτε την επιλογή ιδιοκτητών.
Ποιος θα κάνει το κουμάντο;
Το ερώτημα είναι πλέον τι θα κάνει το NBA μετά το πρώτο «όχι». Η απάντηση δεν φαίνεται να είναι η υποχώρηση. Το NBA έχει ήδη επενδύσει χρόνο, χρήματα και τεχνογνωσία. Έχει δημιουργήσει ομάδα διοίκησης. Έχει καθορίσει αγορές. Έχει εξετάσει επενδυτές. Έχει λάβει προσφορές. Και έχει θέσει ως στόχο το φθινόπωρο του 2027. Ο Ανταμ Σίλβερ θέλει το NBA Europe. Με ή χωρίς την Euroleague. Η Ευρωλίγκα, από την πλευρά της, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το δικό της σχέδιο. Και αυτό δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο.
Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή δεν είναι η οριστική ρήξη. Είναι η διαπραγμάτευση. Η πρόταση του NBA απορρίφθηκε. Αυτό είναι δεδομένο. Οι δύο πλευρές, όμως, εξακολουθούν να έχουν λόγο να βρουν κοινό έδαφος. Για το NBA, μια συμφωνία με την Euroleague θα έκανε την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά πολύ πιο ομαλή. Για την Euroleague, μια συνεργασία με το NBA θα μπορούσε να φέρει τεράστιες επενδύσεις και παγκόσμια εμπορική δυναμική. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Ποιος θα έχει τον έλεγχο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.
Το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή της σύγχρονης ιστορίας του. Η Ευρωλίγκα δεν είπε «όχι» στο NBA Europe ως ιδέα. Είπε «όχι» στους όρους της συγκεκριμένης πρότασης. Και ταυτόχρονα συνέχισε να χτίζει το δικό της μοντέλο. Το NBA, από την άλλη, έχει ήδη χαράξει τον δικό του δρόμο. Με κεφάλαια που μπορούν να αλλάξουν την οικονομική ισορροπία του αθλήματος. Το πρώτο μπρα-ντε-φερ τελείωσε με «όχι». Δεν τελείωσε, όμως, η παρτίδα. Γιατί πλέον το ζήτημα δεν είναι αν το NBA θα έρθει στην Ευρώπη. Το NBA έχει αποφασίσει να έρθει. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα έρθει μαζί με τη Euroleague. Ή απέναντί της.