Ανάλυση: Η ΤΣΣΚΑ και οι… αλλαγές του Πιτίνο

To10.gr αναλύει το παιχνίδι της Ρωσικής «Αρκούδας» και που μπορεί να προσφέρει ο Πιτίνο στους Πράσινους.

Σε λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Cska στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στην πρώτη αναμέτρηση με τον Rick Pitino στον πάγκο του οργανισμού. Προσωπικά αναμένω το παιχνίδι με τεράστιο ενδιαφέρον – είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να διαπιστώσω την επιρροή που θα ασκήσει στους Πράσινους, ο σπουδαίος ΑμερικανοΙταλός coach.

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ζητήματα τακτικής. Είναι ουσιαστικά αδύνατο για οποιονδήποτε τεχνικό, να καταφέρει να προχωρήσει σε αγωνιστικές αλλαγές μέσα σε μόλις μια ημέρα. Νομίζω πως κανείς δεν έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις. Κατά την γνώμη μου οι αλλαγές θα εντοπιστούν πρώτα και κύρια στο ψυχολογικό τομέα – εκεί άλλωστε φαίνεται να ρίχνει το βάρος και ο ίδιος.

Η ατάκα «αυτοί οι παίκτες είναι καλύτεροι από όσο δείχνουν» θεωρώ ότι είναι ενδεικτική. Βέβαια η διαδικασία της ψυχολογικής ενίσχυσης χρειάζεται τον δικό της χρόνο –  δεν είναι τόσο απλή όσο εμείς μπορεί να πιστεύουμε. Συνήθως αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι τον πρώτο καιρό οι αθλητές υπερβάλλουν εαυτούς για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του καινούριου προπονητή και να εξασφαλίσουν τα λεπτά συμμετοχής που πιστεύουν πως αξίζουν. Αν ήμουν στην θέση του Pitino, το γεγονός αυτό δεν θα με χάλαγε καθόλου – τουλάχιστον για την αρχή.

Ο αγώνας προφανώς είναι πολύ δύσκολος – η Cska αποτελεί παραδοσιακά μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές εμφανίζεται αρκετά ψηλά σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία εξετάσουμε. Παρόλα αυτά δεν βρίσκεται σχεδόν πουθενά στην πρώτη τριάδα, ένα φαινόμενο που σίγουρα δεν έχουμε ξανασυναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει την τέταρτη καλύτερη επίθεση – σκοράρει 105,4 πόντους ανά 100 κατοχές – και την Πέμπτη αποτελεσματικότερη άμυνα, καθώς δέχεται 96,8 πόντους ανά 100 κατοχές. Αν εξαιρέσουμε την δεξιά γωνία του τριπόντου, η επίθεση της αντιπροσωπεύει την απόλυτη ισορροπία. Ρίξτε μια ματιά στο συνολικό shot chart της.

Πετυχαίνει το 50% των πόντων της μέσω διπόντων και το 32,1% με την βοήθεια του μακρινού σουτ. Ειδικότερα εκτελεί 22 τρίποντα σε κάθε αναμέτρηση, ευστοχώντας στο 42% εξ ‘αυτών – μια επίδοση που της επιτρέπει να στρογγυλοκάθεται στην τρίτη θέση της σχετική λίστας. Επίσης ο δείκτης του Ass/Tov ratio = 1,7 υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι διαπρέπουν στην κυκλοφορία της μπάλας – δίνουν δηλαδή πολλές assists (περίπου 18 ανά παιχνίδι), ενώ ταυτόχρονα υποπίπτουν σε λίγα λάθη (μόλις 11).

Το μπάσκετ συνεργασίας που πρεσβεύει η Αρκούδα έχει σαφώς ευεργετικές συνέπειες στο κομμάτι της επίθεσης. Με λίγα λόγια η Cska φαντάζει ως ένα από τα πιο εύστοχα σύνολα της διοργάνωσης – τοποθετείται στην πρώτη πεντάδα τόσο στην κατηγορία του efg%=56,3% (σταθμισμένη ευστοχία), όσο και σε εκείνη του TS% = 51,6%. 

Στην καρδιά όλως αυτών βρίσκεται φυσικά ο Sergio Rodriguez – ο τύπος αποτελεί ένα σύγχρονο μπασκετικό καλλιτέχνη. Διαβάζει αστραπιαία τα μαρκαρίσματα και εκμεταλλεύεται συστηματικά όλες τις πιθανές γωνίες και γραμμές πάσας. Επιπλέον η ικανότητα του να επικοινωνεί με την αδύνατη πλευρά (skip πάσα), μπορεί δυνητικά να κόψει οποιαδήποτε άμυνα στα δύο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο η ομάδα του Στρατού εμφανίζεται στην τρίτη θέση στον παρακάτω πίνακα.

Εδώ απεικονίζεται το πόσο συχνά σκοράρει ένας σύλλογος με την βοήθεια κάποιου τρίτου παίκτη  – εκτός του διδύμου χειριστής/roll man – σε καταστάσεις Pick n roll. Οι Ρώσοι επιτίθενται με τον συγκεκριμένο τρόπο στο 10,4% των συνολικών τους κατοχών, σκοράροντας 1,30 πόντους (ανά κατοχή) – ένα νούμερο πραγματικό τέρας. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές – ο Rodriguez δέχεται ένα screen στην περιφέρεια, μαζεύει την άμυνα γύρω του και έπειτα πασάρει στην αδύνατη πλευρά για κάποιο ελεύθερο σουτ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως χωρίς τον Ισπανό στο παρκέ η Cska πετυχαίνει μόλις 103,8 πόντους ανά 100 κατοχές – αρκετά κάτω δηλαδή από τον μέσο όρο της. Ας ελπίσουμε τέτοιου είδους φάσεις να εκλείψουν στην αποψινή αναμέτρηση. Η απόδοση του Παναθηναϊκού στην pick n roll άμυνα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση νίκη.        

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από