H πρώτη φορά του Ζοτς, και του… Τόμιτς

Το απίστευτο με τον Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι. Η άνοδος της «μετοχής» του Τόμιτς. Μια παράξενη νύχτα με… κόκκινο και πράσινο μαζί!

Παράξενη συγκυρία γενικώς για το ελληνικό μπάσκετ και τις ομάδες μας στην Ευρωλίγκα. Παράξενη συγκυρία ειδικώς και για τους δικούς μας ανθρώπους που μπορεί να μην μένουν πια εδώ, αλλά είναι πάντα εδώ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Μίλαν Τόμιτς σαφώς είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις.

Ο μεγάλος Ζοτς που το ανεξίτηλο σημάδι του θα είναι πάντα κάπου στο ΟΑΚΑ. Ο «αρχηγός» Μίλαν Τόμιτς αιώνιος στρατιώτης του Ολυμπιακού. Βρέθηκαν απέναντι οι δύο τους το βράδυ της Πέμπτης στη Stark Arena του Βελιγραδίου. Στους απέναντι πάγκους. Στη νύχτα που ο «ταπεινός» Ερυθρός Αστέρας υποχρέωσε την Φενέρ σε μια ήττα (68-56) από εκείνες που συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε «με κάτω τα χέρια».

Κάπως έτσι: Ο Ομπράντοβιτς για πρώτη φορά στα 18 χρόνια της σύγχρονης εποχής της Ευρωλίγκας βρίσκεται στη δυσάρεστη κατάσταση να μετρά μόνο ήττες έπειτα από δύο αγωνιστικές της κορυφαίας διοργάνωσης. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά ως εδώ στον 9 φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος προπονητής όλων των εποχών για πολλούς. Κάποιος με ποσοστό επιτυχίας 70,1% (300ν-128ητ) στην καριέρα του από το 2001 και μετά –και πάντα μιλώντας για την Ευρωλίγκα-.

Θυμίζουμε ότι η Φενέρ ηττήθηκε στην Μαδρίτη στο εναρκτήριο φετινό ματς. Έχασε με 81-77 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά εκεί τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Ένα κλασικό ντέρμπι της διοργάνωσης, ανάμεσα σε δύο ομάδες που θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρούνται υποψήφιο ζευγάρι για τον φετινό τελικό. Στο Βελιγράδι όμως ήρθε… κατραπακιά. Ο Σλούκας, ο Ντε Κολό, ο Ουίλιαμς, ο Βέσελι και οι άλλοι, παγιδευμένοι στον ιστό του Αστέρα: Του Περπέρογλου και του Γκιστ! Με επιθετική συγκομιδή που παραπέμπει σε ημίχρονο και με «κυνήγι» στο σκορ ουσιαστικά σε ολόκληρη τη διαδρομή.

Φυσικά ο Ομπράντοβιτς είναι ο… Ομπράντοβιτς. Και άπαντες γνωρίζουν ότι με έναν ή τον άλλο τρόπο θα την βρει την άκρη. Άλλωστε η φετινή Ευρωλίγκα είναι των 34 αγωνιστικών και η Φενέρ μια ομάδα που όταν θα βρει τον καλό της εαυτό θα μπορεί να νικήσει παντού. Οι Τούρκοι τον Ζοτς τον «λατρεύουν» και εννοείτε πως δεν υπάρχει κανείς να πάει την κριτική πάνω από το επιτρεπτό.

Από την άλλη ο Μίλαν Τόμιτς: Το τελευταίο διάστημα το όνομα του ακούστηκε πολύ στην Ελλάδα. Οι δύο φιλικές νίκες του Αστέρα επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, η εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του ΟΑΚΑ. Κυρίως τα σενάρια για τον πάγκο των Ερυθρόλευκων, μιας και ένα από αυτά θέλουν τον Σέρβο να επιστρέφει το καλοκαίρι στον Πειραιά. Ο Τόμιτς ψάχνει από πέρσι μια δική του καριέρα «πρώτου» προπονητή. Έχει πολύ υψηλές παραστάσεις. Έχει μπόλικο μεράκι. Το θέμα είναι να πείσει ότι έχει και την αξία για το παραπάνω βήμα. Νίκες σαν τη χθεσινή; Προφανώς και ενισχύουν σημαντικά το προφίλ του.

Στην επόμενη στροφή η Φενέρ υποδέχεται τη Μπασκόνια (17/10). Και όσο για τον Ερυθρό Αστέρα: Ο Τόμιτς πηγαίνει στο Τελ Αβίβ για να συναντήσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο (Μακάμπι Τελ Αβιβ), σε μια «κόντρα» που αυτή και αν θυμίζει Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από