Το πλάνο της εξέλιξης, η Αρσεναλ, η 2η «κανονιά» και ο Ολυμπιακός που αξίζει το κάτι παραπάνω

Μέσα από τις δυσκολίες χτίζονται οι χαρακτήρες. Μέσα από τις απουσίες αναδεικνύονται νέοι πρωταγωνιστές. Ευκαιρία να γίνουν και τα δύο κόντρα στην Αρσεναλ.

Η εξέλιξη είναι διαρκής. Σε κάθε σχέδιο, προκύπτουν δυσκολίες. Προκύπτουν αναποδιές, προκύπτουν αστοχίες ή ακόμη και σοβαρά λάθη. Είναι μια διαδικασία που αφορά συνολικά τη ζωή και όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Τίποτε δεν είναι εύκολο. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο. Η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Μπορεί να συμβεί μία φορά, αλλά η τύχη κάποια στιγμή τελειώνει. Και όταν τελειώνει η τύχη, ξεκινάει η σοβαρή δουλειά, η επένδυση, το πλάνο, το όραμα, η τεχνογνωσία. Ο Ολυμπιακός των τελευταίων 11 χρόνων τα έχει όλα αυτά. Και τα έχει σε επάρκεια.

Για αυτόν τον λόγο, η σύγκρισή του με τους εγχώριους αντιπάλους του εξαντλείται σε κάποιες μεμονωμένες σεζόν, όπου έλαβαν χώρα αστοχίες. Αλλά ακόμη και εκείνες τις χρονιές, οι Ερυθρόλευκοι ήταν πάντα, σταθεροί και αταλάντευτοι στην ευρωπαϊκή τους παρουσίας. Τα 10 από τα 11 χρόνια της εποχής Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός παίζει στην Ευρώπη τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο. Στα 9 από τα 11 χρόνια, οι Ερυθρόλευκοι παίζουν μπάλα τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο. Και φέτος, θα παίξουν τουλάχιστον έως (και) τον Μάρτιο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στους «16», για δεύτερη σερί σεζόν. Εξέλιξη και πρόοδο το λένε…

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν θέλει να σταματήσει. Θέλει να συνεχίσει αυτό που άφησε στη μέση την περσινή σεζόν. Να φτάσει έως τους «8» του Europa League. Και γιατί όχι, ακόμη πιο μακριά. Οσο μπορεί. Οσο αξίζει. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η ομάδα, ο τρόπος που έχει χτιστεί, αξίζει το κάτι παραπάνω. Και μπορεί να το πετύχει. Ακόμη κι αν έχει απέναντί της μια ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου. Μια Αρσεναλ. Όχι την ίδια Αρσεναλ που απέκλεισε πέρυσι. Μια πιο επικίνδυνη, πιο νεανική και εσχάτως ανεβασμένη Αρσεναλ. Που διψάει να πάρει «εκδίκηση» από τον Ολυμπιακό, για το περσινό κάζο και τον αποκλεισμό μέσα στο «Emirares». Που φέτος δεν θα είναι εύκολο να πιαστεί στον… ύπνο. Διότι ξέρει τι να περιμένει. Ξέρει ποιον αντιμετωπίζει. Και ίσως αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ο «φτωχός συγγενής» στην Ευρώπη. Είναι μια ομάδα διεκδικήτρια. Μια ομάδα Champions League, που δομείται σταθερά για να πετύχει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Και που κάθε χρόνο δείχνει ότι πλησιάζει. Όλο και περισσότερο. Γιατί, λοιπόν, φέτος να μην σπάσει την γκίνια των νοκ άουτ; Γιατί να μην φτάσει εκεί που θέλει; Εκεί που άξιζε να βρίσκεται και πέρυσι, αλλά δεν της επετράπη από εξωγενείς παράγοντες;

Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται τους Λονδρέζους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και θέλουν να δείξουν είναι έτοιμοι για την πρόκληση. Να κάνουν το πρώτο βήμα. Να είναι πιο έτοιμοι από πέρυσι (ήττα 1-0). Τα προβλήματα και οι απουσίες είναι στοιχεία σημαντικά. Δεδομένα, που δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά μέσα από τις δυσκολίες χτίζονται οι χαρακτήρες και μέσα από τις απουσίες αναδεικνύονται νέοι πρωταγωνιστές. Ευκαιρία να γίνουν και τα δύο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από