Ο Ολυμπιακός, η Μονακό και η… δικαίωση του μεγάλου Ναπολέοντα

Οι ερυθρόλευκοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν πολλά για να ξαναπάρουν το προβάδισμα στη σειρά, καλούνται απλά να είναι ο εαυτός τους. Γραφει από το Μονακό ο Μιχάλης Στέφανου.

Το  «Musée des Souvenirs Napoléoniens» στο πριγκιπικό παλάτι Μόντε Κάρλο, περιέχει μια σπάνια συλλογή από αντικείμενα του Μέγα Ναπολέοντα, η οποία συγκεντρώθηκε από τον Λουδοβίκο Β’, τον προπάππου του σημερινού Πρίγκιπα του Μονακό. Βέβαια, από τον Γάλλο αυτοκράτορα, που στα πεδία των μαχών κέρδισε στρατιωτική δόξα απλησίαστη για οποιοδήποτε μεταγενέστερο, έχουν κυρίως σωθεί οι αειθαλείς και παροιμιώδεις φράσεις του, οι οποίες σήμερα, 201 χρόνια μετά από τον θάνατο του, όχι απλά μνημονεύονται στην καθομιλουμένη, αλλά συνεχίζουν να βρίσκουν ουσιαστική εφαρμογή σε διάφορες πτυχές της ζωής. Οπως στον ομαδικό αθλητισμό για παράδειγμα, που από την φύση του «πατάει» επάνω σε πολεμικούς όρους.

Ας αρχίσουμε από την πιο χαρακτηριστική: «Η ιστορία γράφεται από τους νικητές», και στην προκειμένη περίπτωση θα γραφτεί με κόκκινα γράμματα. Μόνο που για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν θα είναι από τα χέρια του Ολυμπιακού ή της Μονακό που σήμερα το βράδυ θα αναμετρηθούν για 3η φορά στα φετινά playoff της Euroleague με το σκορ στο 1-1 και τη γαλλική ομάδα να έχει αποσπάσει το πλεονέκτημα της έδρας. Μετά από την πρώτη τους εντυπωσιακή εμφάνιση, βλέπετε, οι ερυθρόλευκοι πίστεψαν ότι το 2-0 θα έρθει πιο εύκολα, αλλά αντ’ αυτού εκτροχιάστηκαν, επιβεβαιώνοντας ένα άλλο γνωμικό του Ναπολέοντα…

«Ο πιο μεγάλος κίνδυνος γεννιέται τη στιγμή της νίκης». Είναι ο κίνδυνος του εφησυχασμού ή της υπερβολικής σιγουριάς και πλέον τον αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς. Εκείνοι έχουν τώρα την ευθύνη της διαχείρισης του θριάμβου τους στο ΣΕΦ και των προσδοκιών που γέννησε, όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο προπονητής τους, δηλώνοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν το game 3. Ο Ολυμπιακός από την άλλη, ψάχνει μια αντίδραση που θα τον ξαναβάλει στη θέση του οδηγού και θα την βρει αν καταφέρει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στο ρυθμό του παιχνιδιού.

«Είναι μεγάλο λάθος να περιμένεις να σου επιτεθούν». Ο ιδιοφυής Γάλλος είχε αποφανθεί ότι η πρωτοβουλία κερδίζει τις μάχες και ίσως κάπου εκεί να κρύβεται το μυστικό και για τους Πειραιώτες. Συνηθίζουμε να λέμε ότι στο μπάσκετ η άμυνα φέρνει τους τίτλους και τις διακρίσεις, όμως είναι φανερό ότι για να επιβιώσει ο Ολυμπιακός στη συνέχεια, πρέπει να σκοράρει περισσότερο και με καλύτερα ποσοστά. Στα τρία τελευταία παιχνίδια του (δύο με Μονακό κι ένα με Μπαρτσελόνα), οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους 73 πόντους κι αν θέλουν να ελέγξουν το μέλλον της σειράς η επιθετική συγκομιδή τους επιβάλλεται να ανέβει.

Οι γηπεδούχοι διαθέτουν παίκτες με έφεση στο σκοράρισμα και οι μόλις 54 πόντοι του πρώτου ματς μοιάζουν περισσότερο με εξαίρεση, παρά με μια επίδοση που μπορεί να επαναληφθεί ιδιαίτερα μέσα στο σπίτι τους. Πάντως αν ο Ολυμπιακός καταφέρει μέσα από το ομαδικό και στοχευμένο παιχνίδι του, να εκτελέσει σωστά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αμυνθεί και καλύτερα. Αν η μπάλα καταφέρει να ακουμπήσει περισσότερο στον Φαλ και τον Βεζένκοφ και υπό καλύτερες προϋποθέσεις στους Ντόρσεϊ και Μακίσικ, τότε όλα θα γίνουν ευκολότερα.

«Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιαστείς, όχι». Πλέον, η συγκέντρωση, η ετοιμότητα και η προσήλωση στο πλάνο θα κρίνουν την πρόκριση. Η κάθε ομάδα γνωρίζει καλά τι να περιμένει από την άλλη και τυχόν μικρά τεχνάσματα δεν είναι εύκολο να προκαλέσουν εκπλήξεις εκατέρωθεν. Ο Ολυμπιακός, ως πιο ευρωπαϊκό και μυαλωμένο σύνολο δεν επιτρέπεται να ξανασαστίσει όπως συνέβη στο 2ο δεκάλεπτο τόσο της περασμένης Παρασκευής όσο και της 23ης Μαρτίού στο «Salle Gaston Medecin». Γενικά η αποφυγή του αιφνιδιασμού στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο είναι περισσότερο θέμα πνευματικής ετοιμότητας.

Εν κατακλείδι, λίγο πριν από το τζάμπολ του game 3, ο Ολυμπιακός δεν καλείται να αλλάξει κάτι από το παιχνίδι ή την φιλοσοφία του για να να πάρει ξανά το προβάδισμα κόντρα στους απειλητικούς Μονεγασκους. Αντίθετα καλείται να είναι ο εαυτός του στο 100%.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από