Ολυμπιακός : Η ισορροπία φέρνει την επιτυχία

Ο προπονητής είναι το αφεντικό στο ρόστερ αλλά η ομάδα δεν του ανήκει. Το «χτίσιμο» του νέου Ολυμπιακού δεν σημαίνει πως θα γίνει μόνο με «υλικά» που γνωρίζει ο Μαρτίνς αλλά θα έρθει μέσα από τον σωστό συνδυασμό επιλογών που καλύπτουν πρωτίστως τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο προπονητής.

Το αφεντικό σε μια ομάδα είναι ο προπονητής. Αυτός την προετοιμάζει, αυτός την προπονεί, αυτός την κοουτσάρει. Αυτός διαμορφώνει τις καταστάσεις στα αποδυτήρια, αυτός καλείται να χειριστεί τους όποιους «κραδασμούς», αυτός οφείλει να είναι έτοιμος να δώσει λύσεις όταν παρουσιάζονται προβλήματα.

Ο κάθε προπονητής, όπως καλή ώρα ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, έχει την ευθύνη για την πορεία της ομάδας του. Το έργο του βεβαίως έχει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας όταν αναλαμβάνει να την «χτίσει» από την αρχή στην προσπάθεια να αφήσει πίσω του μια χαμένη αγωνιστική χρονιά και να επιστρέψει στα… συνηθισμένα που θέλουν τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην κορυφή.

Το πώς θα το πετύχει αυτό είναι δική του δουλειά. Αυτός θα καρπωθεί ένα σημαντικό μερίδιο της ενδεχόμενης επιτυχίας, αυτός θα «χρεωθεί» συνάμα ένα σημαντικό μερίδιο μιας αποτυχίας.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και η μοίρα του προπονητή. Τα «υλικά» με τα οποία όμως θα «χτίσει» την ομάδα του ο κάθε προπονητής, στην περίπτωση μας ο Πέδρο Μαρτίνς, δεν αποτελούν αποκλειστικά δική του δουλειά. Δεν… ανήκει ο σύλλογος στον εκάστοτε προπονητή.

Είναι ξεκάθαρο πως και ο Πέδρο Μαρτίνς στις κουβέντες που έχει κάνει με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού έχει ρίξει στο «τραπέζι» και επιλογές που γνωρίζει και θα ήθελε να έχει μαζί του στη νέα του ομάδα.

Ο σχεδιασμός μιας ομάδας πρωτίστως αντιστοιχεί σε ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά. Δίνοντας ένα παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος με τον τεράστιο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού πιστεύω πως θα γίνω πιο εύκολα κατανοητός.

Ο Ισπανός τεχνικός και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη θητεία του στις συζητήσεις για τις μεταγραφές που είχε με τους ανθρώπους της ομάδας, είτε μιλάμε για την διοίκηση είτε για τους ποδοσφαιράνθρωπος (σ.σ. τεχνικός διευθυντής, σκάουτερ κ.λ.π.) περιέγραφε τις απαιτήσεις που έχει για το ρόστερ που θέλε να διαμορφώσει. Ήθελε για παράδειγμα έναν γρήγορο επιθετικό που μπορεί να παίξει και έξω από την περιοχή, πιο ευέλικτο από το «καθαρό» φορ.

Μπορεί στην κουβέντα πάνω να έριχνε και τον ποδοσφαιριστή που ο ίδιος είχε στο μυαλό του. Από την άλλη όμως δουλειά των ανθρώπων του Ολυμπιακού ήταν να του προσφέρουν επιλογές από την δική τους λίστα και μαζί να αποφασίσουν για τον καλύτερο και βεβαίως για τον λογικά εφικτό στόχο.

Ο σωστός συνδυασμός της συνεργασίας των ανθρώπων της ομάδας με τον προπονητή φέρνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία η οποία αυξάνει κατά πολύ την επιτυχία και εξασφαλίσει σε ένα σημαντικό βαθμό μια συνέχεια στην ομάδα ότι και να συμβεί στο μέλλον.

Το περσινό αντι-παράδειγμα με τον Χάσι είναι χαρακτηριστικό για τον Ολυμπιακό. Η ισορροπία διαταράχθηκε επικίνδυνα το καλοκαίρι μέσω των μεταγραφικών επιλογών που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν την «σφραγίδα» του Χάσι με γνωστά τα αποτελέσματα στην πορεία.

Και πολλά χρήματα δαπανήθηκαν και σωστή δουλειά δεν έγινε. Και στην πορεία μετά τη απομάκρυνση του Χάσι ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ του καθώς οι περισσότεροι από τις επιλογές που είχε κάνει ο Κοσοβάρος τεχνικός δεν τον κάλυπταν για την επόμενη μέρα.

Τώρα με τον ερχομό του Πέδρο Μαρτίνς είναι απολύτως λογικό να πέφτουν στο «τραπέζι» των συζητήσεων ονόματα που γνωρίζει πολύ καλά ο Πορτογάλος τεχνικός. Πεδράο, Πεδρόσα, Ντείβερσον, Ντανίλο, Κλέμπερ, Φαμπρίτσιο είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν έρθει στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό εξαιτίας της παρουσίας του Μαρτίνς. Τους ξέρει καλά άλλωστε και είναι λογικό να βάζει στην εξίσωση και την δική του λίστα για την δημιουργία της νέας ομάδας.

Στον αντίποδα όμως το «χτίσιμο» ειδικά μιας νέας ομάδας σε μια κρίσιμη καμπή όπως η τωρινή για τον Ολυμπιακό απαιτεί πρωτίστως ισορροπία και προσεγμένες κινήσεις. Είναι διαφορετικό να κάνεις ότι ακριβώς ζητάει ο προπονητής και διαφορετικό να συνδυάζεις τα αγωνιστικά «θέλω» του με τις καλύτερες δυνατές επιλογές από μια μεγάλη γκάμα ποδοσφαιριστών.

Σίγουρα θα υπάρξουν και παίκτες που έχει ζητήσει ο Μαρτίνς στην επόμενη μέρα του Ολυμπιακού αλλά ο συνδυασμός με παίκτες που έχουν τα χαρακτηριστικά που τον καλύπτουν, όπως για παράδειγμα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, είναι ο πιο σωστός και αυτός που θα διατηρήσει σε όλα τα επίπεδα την ισορροπία.

Όλο αυτό το διάστημα άλλωστε και με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά ο Ολυμπιακός κινείται μεταγραφικά σε διπλό ταμπλό. Εξετάζοντας τις επιλογές από την λίστα του προπονητή του αλλά και την δική του λίστα, τόσο με παίκτες που γνωρίζει καλά (βλέπε Μολέντο, Φετφατζίδης) όσο και με παίκτες που προτείνοντας ή παρακολουθούνται από το τμήμα σκάουτινγκ (βλέπε γαλλική αγορά για παράδειγμα).

Αν αυτός ο συνδυασμός, απαραίτητος για την ισορροπία της ομάδας, λειτουργήσει σωστά αυτό το καλοκαίρι είναι δεδομένο πως οι πιθανότητες επιτυχίας του Ολυμπιακού αυξάνονται κατά πολύ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από