Κυρίαρχος ο Μίλου, αδιάφορη η άμυνα…

Το ματς του Ολυμπιακού με τον Χολαργό, το «τι θα γινόταν εάν έπαιζε απέναντι σε ομάδα Ευρωλίγκας;» και η εξέλιξη του Σέρβου σέντερ.

Εξ αρχής έχω τονίσει πως χρειάζεται υπομονή για τον φετινό Ολυμπιακό. Το εγχείρημα είναι εντελώς νέο, ο Ντέιβιντ Μπλατ χτίζει την ομάδα από την αρχή και η υπομονή θα είναι αρετή τους πρώτους μήνες της ζωής της από τώρα και στη συνέχεια. Από την άλλη όμως, δεν γίνεται μην σχολιάσουμε και τα κακώς κείμενα στο παιχνίδι με τον Χολαργό.

Οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν ως ένα σημείο… μπλαζέ στο δεύτερο ημίχρονο. Χωρίς όρεξη για να πιέσουν τον αντίπαλό τους, με τον Μπλατ στον πάγκο να προχωράει στην μία αλλαγή μετά την άλλη στα σχήματά του για να αποκτήσει επιτέλους χημεία η ομάδα του.

Μάταια όμως. Το εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο με τους 58 πόντους, ακολούθησε το απαράδεκτο τρίτο δεκάλεπτο, όπου ο Χολαργός του Άρη Λυκογιάννη πέτυχε στο ΣΕΦ 28 πόντους και δέχτηκε μόλις 12! Με καμία όρεξη να υποβαθμίσω την προσπάθεια των νεοφώτιστων, δεν θα ήθελα να βάλω στο μυαλό μου, τι μπορούσε να συμβεί, εάν στη θέση τους ήταν κάποια ομάδα της Ευρωλίγκας.

Δύο επίσημα ματς έχουμε δει από την ομάδα του Πειραιά, με τον Ολυμπιακό να έχει παθητικό 74 πόντους κατά μέσο όρο στο ΣΕΦ. Αριθμος που δεν είναι κακός στην Ευρώπη, αλλά απαγορευτικός στα παιχνίδια των εγχώριων υποχρεώσεων. Σε ένα σημείο και μετά έχασα το μέτρημα των ελεύθερων σουτ από την περιφέρεια για τον Χολαργό. Ο Σπυριδωνίδης ειχε 4/4 σουτ από τα 6,75μ, ο Γιάνκοβιτς είχε 0/3 τρίποντα με τα σουτ να είναι υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις. Γενικότερα ο Ολυμπιακός είχε θέματα στην περιφερειακή του άμυνα και χωρίς ίχνος υπερβολής, έμοιαζε πως ότι πήγαινε πίσω… έγραφε. Εβαζε στην επίθεση η ομάδα, «έτρωγε» στην άμυνα, αναγκάζοντας τον Ντέιβιντ Μπλατ που πονάει στη μέση, να μην κάθεται ούτε στιγμή στη θέση του.

ΕΛΑΜΨΕ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΣΕΝΤΕΡ

Δεν θα μείνω άλλο στο αμυντικό κομμάτι. Προσωπικά με ενόχλησε που η εικόνα της ομάδας έδειχνε την εντύπωση πως υπήρχε μία απροθυμία στα μετόπισθεν με το μυαλό να ήταν περισσότερο στην επίθεση. Το ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να είναι αποτελεσματικός και στις δύο μεριές του παρκέ. Η αδιαφορία ενοχλεί και όχι η αναποτελεσματικότητα. Ειδικά όταν πρέπει να αποδείξεις στον προπονητή σου.

Στα θετικά τώρα. Μου άρεσε η αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ ένιωθε γεμάτος στο παρκέ. Χωρίς φόβο, με τα πόδια του να είναι πιο γρήγορα από ποτέ, να ακολουθεί ιδανικά τους αντιπάλους κοντούς, να αλλοιώνει φάσεις και να ταλαιπωρεί όλη την άμυνα του Χολαργού. Δεν βλέπεις εύκολα περιπτώσεις αθλητών κάνουν νταμπλ νταμπλ με πόντους και… φάουλ. Ο Μίλου ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να τον σταματήσουν (ή απλά να δεχθούν ένα καλάθι και στην συνέχεια να πάει στην συμπληρωματική βολή) 12 φορές με παράβαση!

Χαρισματικός με 24 πόντους, πυλώνας των επιθέσεων του Ολυμπιακού με την μπάλα να περνάει πάντα από τα χέρια του και είτε να εκτελεί την κατάλληλη στιγμή με ποστ παιχνίδι, είτε να πασάρει στους συμπαίκτες του.

Τον έχει ανάγκη τον καλό Μιλουτίνοφ ο Ολυμπιακός φέτος. Είναι ικανός να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του Πειραιά. Και ο Μπλατ φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί όλα τα χαρίσματά του στην επίθεση.

ΥΓ1 Ξετρελάθηκα στο πρώτο ημίχρονο με την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και το πώς έψαχνε την έξτρα πάσα η ομάδα. Παράλληλα, στην αδύναμη πλευρά πάντα τελείωνε τη φάση ένας παίκτης από τα 6,75μ. Αυτό που ενδιαφέρει είναι αυτή η νοοτροπία να είναι υπάρχει για 40 λεπτά στο παρκέ και όχι ένα 20λεπτο.

ΥΓ2 Λες και μετά από μία καλή διαφορά πέφτει ο γενικός και έρχεται ένα μεγάλο σερί. Αυτά τα νεκρά διαστήματα είναι «εγκληματικά» στην Ευρωλίγκα. Αν και είπαμε, είναι πολύ νωρίς ακόμα…

ΥΓ3 Το δίδυμο ΛεΝτέι-Μιλουτίνοφ αξίζει να φορεθεί φέτος εάν βρεθεί η αμυντική ισορροπία όταν οι δύο είναι στην πεντάδα. Με τον Χολαργό την Κυριακή ήταν προβληματική η συνύπαρξή τους στην άμυνα. Και οι Καμπερίδης-Κώττας τους έβαλαν πολύ δύσκολα.

ΥΓ4 Την Τρίτη στο ΣΕΦ η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού δίνει την «μάχη» της με την Βίσλα Κρακοβίας για την Ευρωλίγκα. Το ματς είναι στις 18:00. Αν σας βγάζει ο δρόμος περάστε. Χρειάζονται τα κορίτσια των αήττητων νταμπλούχων Ελλάδος την συμπαράστασή σας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από