Κλέιτον ή Γιάρεμτσουκ; Ή μήπως τελικά μεταγραφή. Και ο Κώστας Φορτούνης…
Η άσκηση; Εκ των πραγμάτων για απαιτητικούς λύτες. Μετρά εννέα στα δέκα Super League με ένα (ή κανένα) γκολ ο Ολυμπιακός από τον περασμένο Μάρτη και εκείνη την λευκή ισοπαλία με την ΑΕΛ στο Φάληρο. Άλλαξε σχεδόν όλο το ρόστερ του (και) για αυτό δίχως όμως να χάσει την πίστη του σε εκείνον που τη δουλειά του γκολ επί μια τριετία την έκανε καλύτερα από όλους. Και τώρα θα πρέπει να πορευτεί χώρια του στην 2026/27 διαδρομή! Από τη στιγμή που πάγωσε τον χρόνο στο Πανθεσσαλικό!
Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι αυτός. Ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Μαροκινός των 80+ γκολ που το πρωί μπήκε στο χειρουργείο με τις ευχές όλων για την καλύτερη δυνατή ανάρρωση. Μίνιμουμ έξι μήνες η απουσία του, που θα πει ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει άμεσα να χαράξει ένα σχέδιο έχοντας κατά νου ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη, τον 33άχρονο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει με κάποια μεταγραφή.
Δεν είναι λογικό λοιπόν να πάρει τώρα άλλον ποδοσφαιριστή για το πρωτάθλημα και να ενεργοποιήσει έναν άλλο για τη leaguephase του Europa League. Αλλά έπειτα από καλοκαίρι με 16+4 μεταγραφές ποιος μπορεί να απορρίψει το 17+4; Ήδη ατζέντηδες άρχισαν να βάζουν ονόματα στο τραπέζι. Και μέχρι τα μισά του μήνα μπορεί να γίνει κανονική μεταγραφή. Όχι κάποιος ελεύθερος.
Ακόμη και έτσι η λογική επιμένει για το άλλο μονοπάτι: Ρομάν Γιάρεμτσουκ ή Κλέιτον σα να λέμε, όχι μόνο για την Ευρώπη. Και κάπου εδώ μια άβολη αλήθεια που δύσκολα θα την ακούσεις στο δωμάτιο.
Ο Ουκρανός ήταν ο μοναδικός «δανεικός» που ο Μεντιλίμπαρ ζήτησε να επιστρέψει. Αυτή τη στιγμή όμως στην ιεραρχία τον έχει πίσω από τον πρώην της Ρίο Άβε. Γύρισε τέλη Ιούνη στον Ρέντη για να φύγει για τη Λιόν ο Γιάρεμτσουκ. Κάποια στιγμή άρχισε να αφήνει το γκάζι στην προετοιμασία σε σημείο που έμεινε εκτός λίστας των προκριματικών. Και από τότε απλά προπονείται με την ομάδα, όπως ο Ρεμί Καμπελά.
Αν υπάρχει εκείνος ο άνθρωπος που θα βάλει προπονητή και φορ στο ίδιο τραπέζι για μια κουβέντα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση; Θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι αν έπρεπε η επιλογή να γίνει δίχως αυτή την κουβέντα, ο Κλέιτον θα είχε προβάδισμα στο μυαλό του προπονητή. Όσο απογοητευμένος και αν νιώθει ο Βραζιλιάνος δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί και αυτό έχει τη σημασία του.
Με τον Ουκρανό… κανονικό ο Ολυμπιακός έχει ένα φορ πρώτης γραμμής που ταιριάζει στο αγωνιστικό στιλ. Που ξέρει την ομάδα. Είναι αγαπητός στο κοινό. Μπορεί να παίξει παρέα με τον Ζότα Σίλβα στο 4-4-2. Που θα δώσει χρόνο στον Αρμάντο Γκονσάλες που πριν απαντήσει στο ερώτημα πόσο καλός είναι, πρέπει πρώτα να συνηθίσει στην ιδέα ότι βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.
Και μιας και τα λέμε όλα; Για να μπορέσουν οι Ερυθρόλευκοι να τα καταφέρουν σε αυτή την «δίχως τον Ελ Κααμπί» συγκυρία χρειάζονται και τον κανονικό Κώστα Φορτούνη: 94 γκολ και 107 ασίστ με τον Ολυμπιακό λέει το κοντέρ του. Χθες βράδυ στο 76΄ο προπονητής αντικαθιστά τον –μόνο εγώ βάζω γκολ Σίλβα- με τον 21χρονος Γκουστάβο Σα. Κάπως έτσι στο τελευταίο εικοσάλεπτο έμεινε να απειλεί με στημένες μπάλες ο Μανώλης Σάλιακας!
Ο Φορτούνης του άξονα μπορεί να δώσει άλλες δυνατότητες στους διαθέσιμους σέντερ φορ. Και το σημαντικότερο; Μπορεί να βάλει τα γκολ που χρειάζονται. Πέρσι στη Σαουδική Αραβία παίζοντας άλλοτε ελεύθερος έξω από την αντίπαλη περιοχή είχε 10 γκολ και 12 ασίστ. Ποιος είναι ο τελευταίος με νταμπλ-νταμπλ στον Ολυμπιακό; Ο ίδιος.