Κόντρα στην ομάδα που τον πλήγωσε πέρυσι

Λίγους μήνες πριν το Καουνας είχε γίνει τόπος μαρτυρίου για τους ερυθρόλευκους. Η Ζάλγκιρις ήταν η ομάδα που τους πέταξε έξω από το περυσινό Final Four κερδίζοντας τους τρεις φορές συνολικά, με τις δύο να είναι στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και μάλιστα συνεχόμενες.

Επιστροφή απόψε για τον Ολυμπιακό σε μια έδρα που σταμάτησε την προηγούμενη σεζόν την ευρωπαϊκή του πορεία. Οι γηπεδούχοι, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης, κατάφεραν να επικρατήσουν με 3-1 φθάνοντας για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση. Σήμερα, βέβαια, το ματς ούτε την ίδια σπουδαιότητα έχει ούτε το χαρακτήρα αγώνα δίχως αύριο. Πρόκειται για παιχνίδι κανονικής περιόδου, το οποίο όμως θα δείξει για το που βάζουν πλώρη, βαθμολογικά, οι δύο αντίπαλοι. Ο σημερινός νικητής θα έχει πετύχει κάτι μεγαλύτερο από μια απλή νίκη και δύο βαθμούς στην regular season.

Οι γηπεδούχοι, μετά τον θρίαμβο της σεζόν που πέρασε και την συμμετοχή σε Final Four, για πολλούς φέτος θα είχαν ρόλο κομπάρσου στην Euroleague. Η παραμονή του μεγάλου Σάρας στην τεχνική τους ηγεσία, παρά τις αφόρητες πιέσεις που του ασκήθηκαν από πολλές ομάδες που τον ήθελαν στον πάγκο τους, ήταν τεράστια επιτυχία και εγγύηση για τη συνέχιση μιας παρουσίας άκρως ανταγωνιστής. Μπορεί να έχασαν παίκτες, με κορυφαία απώλεια αυτή του Πάνγκος, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν στο δυναμικό τους σημαντικές μονάδες,όπως ο Ντέιβις.

Ο Αμερικανός σέντερ και αποκάλυψη των play-off έμεινε στην Λιθουανία και μαζί με έναν δυνατό κορμό γηγενών παικτών- όπως οι Γιανκουνας, Καβαλιαουσκας, Μιλακνις, Ουλανοβας κ.α- διατηρούν την Ζάλγκιρις σε υψηλό επίπεδο. Για να συμπληρωθεί το παζλ ήρθαν κάποιοι νέοι Αμερικανοί οι οποίοι μαζί με τον Γουάιτ έδωσαν το απαραίτητο βάθος στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Η φετινή χρονιά έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά σκαμπανεβάσματα σε απόδοση και αποτελέσματα, όμως, οι γηπεδούχοι παραμένουν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και αποφασισμένο να διεκδικήσουν μέχρι τέλους ότι τους αναλογεί στην φετινή Euroleague.

Η νεανική ομάδα του Μπλατ από την άλλη ξεκίνησε εντυπωσιακά, με δύο εμφατικά δίπλα σε Μόσχα και Βιτόρια, μετά έκανε κοιλιά και ήττες για επανέλθει με εντυπωσιακό τρόπο και ένα τρία στα τρία τις τελευταίες αγωνιστικές. Μπορεί η Μπουντούτσνοστ να μην είναι κανένα φόβητρο, αλλά η Μπάγερν εκτός και η Ρεάλ, έστω και λαβωμένη εντός, μόνο εύκολες αποστολές δεν λογίζονται. Το σημερινό παιχνίδι στο Κάουνας φέρνει άσχημες αναμνήσεις στον Ολυμπιακό. Σίγουρα η ομάδα είναι πολύ αλλαγμένη από τον περασμένο Απρίλιο, ναι ο προπονητής είναι καινούριος, αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε η τωρινή Ζάλγκιρις «κουμπώνει» με τους ερυθρόλευκους αγωνιστικά. Η ελληνική ομάδα δεν χάνεται αν δεν κερδίσει, όμως, με Εφές σε μια εβδομάδα στο ΣΕΦ και Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη να ακολουθούν, θα ήταν σαφέστατα πιο άνετη αν σήμερα πέρναγαν από την έδρα των Λιθουανών.

Για να φύγεις νικητής από μια τέτοια έδρα θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σαράντα λεπτά. Δεν επιτρέπονται λάθη, ολιγωρίες και black-out. Εάν δείξεις αδυναμία και φόβο ένα είναι σίγουρο. Θα φύγεις με σκυμμένο το κεφάλι. Όσοι από τους παίκτες του Μπλατ ήταν πέρυσι στην ομάδα καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Η Ζάλγκιρις είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος και το γήπεδο της ένα από τα δυσκολότερα σε όλη την Ευρώπη. Ο θόρυβος που κάνουν οι φίλαθλοι εκκωφαντικός, ο τρόπος που κοουτσάρει ο άλλοτε Λιθουανός σούπερ σταρ μοιάζει σαν διευθυντή ορχήστρας, που με την τακτική του αυξομειώνει την ένταση στην κερκίδα, η ομάδα αντλεί δύναμη και πάθος από τους φιλάθλους και αν το βράδυ είναι καλό για τους γηπεδούχους μετατρέπεται εύκολα σε κόλαση για τους φιλοξενούμενους.

Τα ζητούμενα για απόψε αρκετά. Πρώτον και σημαντικότερο πως θα αντιδράσουν οι νέοι και σχετικά άπειροι ξένοι των ερυθρόλευκων σε μια τέτοια ατμόσφαιρα. Μέχρι τώρα σε Ο.Α.Κ.Α και Βιτόρια, που μοιάζουν με τη Ζαλγκίριο Αρένα, είχαν πολλές μεταπτώσεις. Δεύτερον η αντιμετώπιση του Ντέιβις από την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο περυσινός δήμιος των τρις πρωταθλητών Ευρώπης δεν ματσάρει σχεδόν με κανέναν από το ρόστερ της ομάδας του Μπλατ. Τρίτον να μην βρει ρυθμό στο μακρινό σουτ η γηπεδούχος. Θυμηθείτε πόσο κόστισε στο πρώτο παιχνίδι των play- off στο ΣΕΦ ο Μιλάκνις. Το σύνολο του Αμερικανού κόουτς θέλει να χαλάσει το μυαλό των Λιθουανών, να τους εκνευρίσει και να τους εξωθήσει σε λάθη που θα του δώσουν τη δυνατότητα να βρει εύκολους πόντους. Το να τρέξεις είναι μια λύση, αλλά δεν είναι ότι πιο απλό όταν απέναντι σου έχεις μια σχολή που βασίζει πολλά από το παιχνίδι της εκεί.

Σημαντικό ματς, λοιπόν, για τους δύο αποψινούς μονομάχους που μπορεί να τους αλλάξει την βαθμολογική τους πραγματικότητα. Οι Λιθουανοί με ρεκόρ 4-6 υπολείπονται δύο νικών των αντιπάλων τους και θέλουν να κάνουν μια ακόμη εντός έδρας νίκη, μετά από αυτή με την Αρμάνι την προηγούμενη αγωνιστική, αφού με με μόλις μία σε έξι(!!) ματς στο γήπεδο τους δεν έχουν άλλα περιθώρια απωλειών. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ναι μεν δεν θα πάθει και τίποτα αν χάσει, όμως, έχοντας ήδη υποστεί δύο ήττες στο Φάληρο κάθε νίκη μακριά από τον Πειραιά τον φέρνει πιο κοντά σε πιθανό πλεονέκτημα στο τέλος της κανονικής περιόδου. Τα υπόλοιπα στο παρκέ…..

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από