Η έλλειψη πανικού είναι οδηγός για τη συνέχεια

Ο Παναθηναϊκός παρά την απειρία των παικτών του πνευματικά δείχνει δυνατός κι αυτό οφείλεται στους Δώνη, Νταμπίζα.

Το νέο έτος μπήκε με το αριστερό για τον Παναθηναϊκό. Ήττα στη Λαμία, ισοπαλία εντός με την Ξάνθη, νέα ήττα στη Λαμία για το πρωτάθλημα κι αποκλεισμός σοκ στο κύπελλο από την ίδια ομάδα.

Προσθέστε και την ισοπαλία με την ΑΕΛ, με το «τριφύλλι» να παίζει σε όλο το παιχνίδι με αριθμητικό πλεονέκτημα. Δυνατά χτυπήματα που δεν λύγισαν, όμως, την ομάδα. Στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός λειτούργησε με σοβαρότητα και εκπληκτική ωριμότητα έπειτα από όσα συνέβησαν. Μπορεί να μην έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά η εμφάνισή του απέδειξε ότι αυτή η ομάδα ξέρει να κοιτάει μπροστά.

Ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε πανικό με τα αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπήρξαν καταστροφικές δηλώσεις, δεν αναζητήθηκαν δικαιολογίες και το κυριότερο έγινε αυτοκριτική. Σπουδαίο προσόν αν θες να πας μπροστά σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής. Στο ματς με την ΑΕΛ για παράδειγμα, ο 49χρονος τεχνικός του «τριφυλλιού» Γιώργος Δώνης δεν στάθηκε στο πεντακάθαρο πέναλτι που δεν δόθηκε στην ομάδα του στο 87’ (ούτε σκέψη να αναφερθεί και σ’ αυτό που έγινε πριν την ισοφάριση από τον Καρανίκα στον Κουρμπέλη, το οποίο αν δινόταν και γινόταν γκολ, θα τελείωνε το ματς).

Ο Δώνης έκανε απλώς την αυτοκριτική της ομάδας του. Αυτό είναι τεράστιο κέρδος κι αναγνωρίζεται κι από τους αντιπάλους. Άλλοι πάλι στο ελληνικό ποδόσφαιρο γκρινιάζουν και κλαψουρίζουν ακόμα κι όταν νικάνε. Το έχουν κάνει επάγγελμα… Το «τριφύλλι», λοιπόν, δεν έβγαλε πανικό και προσπάθησε να μην λοξοδρομήσει. Έχει επιλέξει έναν δρόμο, δείχνει ότι σκοπεύει να τον ακολουθήσει χωρίς να παρεκκλίνει κι όπου τον βγάλει.

Είναι σημαντικό σε μία κακή στιγμή να μην σε παίρνει από κάτω, να μην ψάχνεις άλλοθι, να μην αναζητείς εξιλαστήρια θύματα. Θα ήταν, άλλωστε, παράλογο στον Παναθηναϊκό να μην είναι έτοιμα τα βασικά του στελέχη να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Το περασμένο καλοκαίρι όταν ξεκίνησαν το συγκεκριμένο πρότζεκτ και με τις αδυναμίες που έχει το ρόστερ, δεν γίνεται να μην φαντάζονταν πως θα έρθουν πικρές στιγμές. Οι «πράσινοι», λοιπόν, έδειξαν αντανακλαστικά και λειτούργησαν ως μεγάλη ομάδα έπειτα από κάθε κρίση.

Μετά την πρώτη ήττα από τον ΠΑΟΚ, δεν τα έβαψε κανείς μαύρα. Απόδειξη η εμφάνιση με την ΑΕΚ. Ακολούθησε η μάχη στο Φάληρο, όπου ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε το ποδόσφαιρο που μπορεί και θέλει, αλλά έχασε στο παρά πέντε τη νίκη. Ακόμα και μετά τη κακή εικόνα και την ήττα στο «Γεντί Κουλέ», ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και λύγισε τον Ατρόμητο στην έδρα του. Σε ένα ματς, όπου ο σκόρερ Μακέντα βγήκε στο ημίχρονο, ενώ έλειπε κι ο αρχηγός Δημήτρης Κουρμπέλης (συν τους Κουλιμπαλί, Μουνιέ). Κι ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια για τόσο σημαντικές απουσίες.

Σημαντικό, βέβαια, δεν είναι να διαχειρίζεσαι σωστά μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα. Οφείλεις να μείνεις δυνατός πνευματικά και στα καλά. Το «τριφύλλι» ξεκίνησε με επτά νίκες σε οκτώ επίσημα ματς. Σε καμία δήλωση, σε καμία συμπεριφορά, ωστόσο, δεν διέκρινες έπαρση. Δεν ήταν το πιο εύκολο ορισμένα νέα παιδιά να μείνουν προσγειωμένα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν είχε αλαζονεία. Αντίθετα, προχώρησε με ταπεινότητα και χωρίς μεγάλα λόγια.

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε πανικό στα δύσκολα κι έπαρση στα καλά, αποτελεί εγγύηση ότι αυτή η ομάδα, στον δρόμο που βαδίζει, κάπου θα καταλήξει. Αργά ή γρήγορα. Αρκεί να μείνουν όλοι πιστοί στο πλάνο. Να μην λοξοδρομήσουν στιγμή. Το ρόστερ με τις αδυναμίες που υπάρχουν, πρέπει να προχωρήσει ταπεινά, αλλά και με αποφασιστικότητα. Ο Δώνης και ο Νταμπίζας δείχνουν ότι μπορούν να κρατήσουν το γκρουπ εντός στόχων. Ένα ακόμα όφελος είναι ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές με τη φετινή σεζόν, όπως εξελίσσεται, θα ωριμάσουν και θα εξελιχθούν ενδεχομένως πιο γρήγορα απ’ όσο υπολόγιζαν προπονητής και τεχνικός διευθυντής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από