Φάκελος ΠΑΟΚ: Είναι πάλι το πρώτο φαβορί

Η σεζόν που μόλις τελείωσε ήταν με διαφορά η καλύτερη της ιστορίας του. Η καθιέρωση όμως έρχεται με τη διάρκεια. Η επόμενη σεζόν θα δείξει αν πλέον ο Δικέφαλος του Βορρά έχει αλλάξει DNA και κατ' επέκταση επίπεδο.

Με το σφύριγμα της λήξης του τελικού στο Ο.Α.Κ.Α και την κατάκτηση του νταμπλ, πρώτου στην ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά, άπαντες άρχισαν να σκέφτονται την επόμενη σεζόν. Διοίκηση και ποδοσφαιρικό τμήμα των θριαμβευτών για το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να συνεχίσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικεί και να κατακτά τρόπαια και οι αντίπαλοι πως θα μπορέσουν να τον ρίξουν από την κορυφή. Η σεζόν 2018-19 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη οπαδών και στελεχών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που σε καθιερώνει στη συνείδηση όλων των φιλάθλων και σε αλλάζει επίπεδο είναι η διάρκεια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πρώτον ότι ο φετινός νταμπλούχος πρέπει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του. Δεύτερον ότι επιβάλλεται να κάνει πλέον το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League πράξη. Πάμε να δούμε τι χρειάζεται να κάνει για να τα πετύχει αυτά.

Η διοίκηση Σαββίδη έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την ομάδα, αλλά και τον Σύλλογο, ότι δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Χρήματα επομένως υπάρχουν. Διάθεση να επενδυθούν επίσης. Το ζητούμενο επομένως είναι να γίνει αυτό με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του αφού πέρασαν από το φάσμα του νεοπλουτισμού, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλους του ίδιου οικονομικού διαμετρήματος στα πρώτα χρόνια και βήματα ενασχόλησης τους με τα σπορ, δαπανώντας ποσά για φανταχτερά » παλτά», πλέον φαίνεται να έχουν βάλει μυαλό. Ο περυσινός καλοκαιρινός, αλλά και χειμερινός, μεταγραφικός σχεδιασμός αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν στοχευμένες και με βάση τα θέλω του προπονητή. Διατηρήθηκε ο βασικός κορμός στο σύνολο του και ήρθαν παίκτες με προοπτική, όπως ο Ζαμπά ή ο Σβιντέρσκι, οι οποίοι όμως φάνηκε πως μπορούσαν να προσφέρουν και άμεσα. Το γεγονός ότι δεν » τρελάθηκαν» μετά τα περυσινά, εκεί που από δικά τους λάθη απώλεσαν τον τίτλο, ότι κινήθηκαν » ποδοσφαιρικά» μετά τη φυγή του σκόρερ Πρίγιοβιτς, δείχνει αν μη τι άλλο σοβαρότητα και σχέδιο.

Πάμε και στα μελλοντικά τώρα. Τι έχει γίνει μέχρι ώρας; Ανανεώθηκαν τα συμβόλαια κομβικών παικτών, όπως οι Κρέσπο και Μπίσεσβαρ, αλλά ακόμα μένουν κομμάτια από το εν λόγω μέτωπο για να ολοκληρωθεί. Βαρέλα, κυρίως, αλλά και Σάκχοφ είναι δύο παίκτες που ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα ήθελε να τους διατηρήσει στο ρόστερ της νέας χρονιάς. Oi συζητήσεις δεν έχουν καρποφορήσει ακόμα, όποτε ο Ρουμάνος τεχνικός κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Όσο δεν τελειώνουν αυτά τα θέματα μένει ανοικτός και ο προγραμματισμός. Πέρα από τις ανανεώσεις αυτές όμως είναι δεδομένο πως ο Δικέφαλος του Βορρά θα προβεί και σε σημαντικές μεταγραφές. Με τρία βασικά στελέχη, Βιερίνια, Μαουρίτσιο και Βέρνμπλουμ, να ταλαιπωρούνται ή να προέρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς, με τον Ολιβέιρα να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το μέλλον του, με Κάνιας και Σάκχοφ με το ένα πόδι εκτός Τούμπας, η μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ μοιάζει γυμνή. Το μεγάλο βάρος γίνεται αντιληπτό ότι θα πέσει εκεί. Στην περίπτωση που δεν μείνει και ο Βαρέλα, τότε θα κινηθεί και για στόπερ πρώτης γραμμής.

Για να τα συνοψίσουμε, θα πρέπει να κάνει τρεις ή και τέσσερις ίσως μεταγραφές ενδεκάδας. Από κει και πέρα επιβάλλεται να βρει και μια βασική λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας του και μια καλή εναλλακτική για το δεξί. Στα αριστερά υπάρχει μόνο ο Γιαννούλης, μέχρι να γυρίσει ο αρχηγός, ενώ στα δεξιά, πίσω από τον μεγάλης ηλικίας Μάτος, το χάος. Στην επίθεση τώρα δεν νομίζω ότι αν αποκτηθούν ποιοτικά χαφ χρειάζεται κάτι παραπάνω από τους Ακπομ και Σβιντέρσκι. Ο Άγγλος απέδειξε ότι αξίζει να λογίζεται για βασικός και ο Πολωνός ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Συμπέρασμα; Εξάρι και οχτάρι πρώτης γραμμής, παραμονή Ολιβέιρα, Σάκχοφ, Βαρέλα, βασική λύση στο αριστερό άκρο και η ομάδα θα είναι πάλι πρώτο φαβορί για τον τίτλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από