Ασκήσεις ηρεμίας

Δεν υπάρχει manual στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται λύσεις.

Συνέβη ακριβώς στους μισούς: 16 από τους 32 που μεσοβδόμαδα μπήκαν στη μάχη των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, επέστρεψαν στις εγχώριες λίγκες… σοκαρισμένες από την εμπειρία.

Και όχι, το παράδειγμα του Ολυμπιακού δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Η Μπαρτσελόνα έχασε από την Γρανάδα.

Η Τότεναμ από τη Λέστερ αν και προηγήθηκε.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ που θριάμβευσε επί της Αταλάντα με 4-0 ηττήθηκε από την προτελευταία της Κροατίας, Βαραζντίν.

Η Γαλατά Σαράι έμεινε στο 1-1 με την Μαλάτιασπορ.

Η Βαλένθια δεν μπόρεσε να νικήσει εντός τη Λεγκάνες, ενώ στη Μαδρίτη η Ατλέτικο κόλλησε στο 0-0 με τη Θέλτα.

Δεκαέξι στους τριάντα δύο δεν είναι σύμπτωση. Είναι ένα φαινόμενο προς παρατήρηση που ενισχύει μια σκέψη από εκείνες που κυριαρχούν πια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τρία ματς σε επτά-οκτώ νύχτες είναι δοκιμασία. Σωματική αλλά και πνευματική.

Γρίφος: Πολλώ δε μάλλον τέτοια εποχή που δεν νιώθουν 100% μονταρισμένοι είτε τα ρόστερ των 80 εκατ ευρώ, είτε εκείνα των 800 εκατ ευρώ!

Δεν υπάρχει manual για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Απλά κάποια στιγμή συνηθίζεις, και προφανώς αντιδράς καλύτερα. Αν τα καταφέρεις.

Ο Μαρτίνς επέλεξε τους 11 της Τότεναμ χθες στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του παρουσιάστηκε «άδεια». Ο Ολυμπιακός έβαλε το ματς στη «συντήρηση» από το 36΄όταν και προηγήθηκε. Ο αντίπαλος λογικά αντέδρασε και έγινε ότι έγινε. Όπως τέλος πάντων έγινε.

Ένα χρόνο πριν τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη ο Πορτογάλος είχε να διαχειριστεί την ίδια άσκηση.

Σε μια εβδομάδα ΠΑΟΚ εντός, Μίλαν εκτός, ΑΕΚ εκτός. Επέλεξε λοιπόν ο Πορτογάλος στην ενδιάμεσα στάση έντεκα αλλαγές. Κανείς από τους 21 που χρησιμοποιήθηκαν στα τρία ματς δεν χρησιμοποιήθηκε περισσότερα από 200΄λεπτά.

Ο Ολυμπιακός τα δύο πρώτα ματς αν και ήταν εντυπωσιακός τα έχασε. Στο ΟΑΚΑ ισοφαρίστηκε στο 90΄ από τον Μπακασέτα σε μια παρτίδα με πάρα πολλές ομοιότητες με τη χθεσινή.

Πέρσι δοκίμασε κάτι άλλο. Φέτος κάτι άλλο. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Δοκιμάζεις. Ειδικά όταν η σεζόν δεν έχει φτάσει στο 20%. Και όταν δεν είναι όλοι έτοιμοι. Αφομοιωμένοι από την ομάδα. Ο Λοβέρα, ο Γκασπάρ, ο Μπενζιά είναι μια σειρά από παραδείγματα.

Υποθέτω πως ο Μαρτίνς επέλεξε τους ίδιους έντεκα θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην ομάδα του για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το ματς με τους πράσινους. Να επενδύσει στην καλή ψυχολογία τους έπειτα από την εμφάνιση με τον Τότεναμ. Στην «καπατσοσύνη» που επέδειξαν ως εδώ έχοντας σχηματίσει μια αήττητη διαδρομή.

Κατόπιν εορτής είναι εύκολο να σκεφτείς τι έπρεπε να αλλάξεις. Οι προπονητές όμως είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν πριν.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το «ματς της χρονιάς» χθες βράδυ. Ο Ολυμπιακός έχασε μια ευκαιρία.

Δεν υπήρξε αλαζονεία. Υπήρξε κούραση σωματική και πνευματική. Τόσο όσο για να γίνουν δύο πέναλτι σε μισή ώρα, ένα από κάθε στόπερ. Το ένα χειρότερο από το άλλο.

Όταν ψάχνεις βενζινάδικο με το λαμπάκι αναμμένο σίγουρα κάποια στιγμή θα σταματήσεις δεξιά. Είτε γιατί βρήκες πρατήριο, είτε γιατί θα πρέπει να ψάξεις το μπιτόνι αναθεματίζοντας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ότι και αν συμβεί δεν φταίει το αυτοκίνητο.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν σχηματίσει μια πάρα πολύ ποιοτική ομάδα και το δείγμα γραφής είναι συγκεκριμένο. Η Κυριακή ήταν ένα μάθημα για αυτούς.

Αν το έμαθαν: Θα πρέπει σύντομα να το αποδείξουν. Μετά το Βελιγράδι περιμένει ο Άρης στο Βικελίδης.

Μετά την Μπάγερν στο Φάληρο έρχεται η ΑΕΚ.

Έπειτα από το ταξίδι στο Λονδίνο για την Τότεναμ ακολουθεί ο ΠΑΟΚ.

Δικό τους το πρόβλημα. Δική τους και η λύση…

ΥΓ. Γιατί κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ πρώτα παίζει ένα εκτός έδρας ντέρμπι ο Ολυμπιακός, και έπειτα γίνονται τα βελτιωτικά έργα στον αγωνιστικό χώρο του; Είναι κάτι σαν έθιμο;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από