Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι συναυλίες της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο και η ευρωπαϊκή περιοδεία

Μπλεξίματα (;) για την Άννα Βίσση...

Βαθιές «ανάσες» και σχολαστικούς ελέγχους φέρνει η νέα εβδομάδα στα διοικητικά και οικονομικά δρώμενα της ελληνικής showbiz, με τις φορολογικές αρχές να βάζουν στο μικροσκόπιο κορυφαία ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν βάλει «στο χέρι» υποθέσεις που σχετίζονται με τις μεγαλειώδεις συναυλίες της «απόλυτης Ελληνίδας σταρ», Άννας Βίσση, τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός συνόρων. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται εταιρείες διαχείρισης και διοργάνωσης, με το ύψος του αδήλωτου ΦΠΑ να ξεπερνά συνολικά τις 130.000 ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και ερωτήματα στον καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η είδηση αυτή σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία, προσθέτοντας μια νέα, εξαιρετικά σοβαρή διάσταση στην επικαιρότητα γύρω από το δημοφιλές είδωλο, την ίδια στιγμή που το όνομά της μονοπωλεί τα ΜΜΕ λόγω της πολυσυζητημένης καλλιτεχνικής και προσωπικής της ρήξης με τον επί δεκαετίες στενό της συνεργάτη και συνθέτη, Νίκο Καρβέλα. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, έχοντας στη διάθεσή τους σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διασταυρώνοντας στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς και τιμολόγια, ξεσκονίζουν βιβλία και ισολογισμούς, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τα χρυσοφόρα μουσικά events.

Διαβάστε επίσης – «Πάμε Ολυμπιακέ!»: Με επικό τρόπο ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου ο Αλγκουαθίλ (vid)

Το πρώτο και πιο ηχηρό σκέλος των φορολογικών ελέγχων επικεντρώνεται στις δύο ιστορικές και sold-out συναυλίες που έδωσε η Άννα Βίσση στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), οι οποίες άφησαν εποχή για την προσέλευση του κόσμου και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα. Ωστόσο, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, τα φλας και τα αποθεωτικά σχόλια των θαυμαστών, φαίνεται πως υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στο επίκεντρο του φορολογικού ενδιαφέροντος βρίσκεται συγκεκριμένη εταιρεία μορφής ΙΚΕ, η οποία ανέλαβε την οργάνωση και την παραγωγή των εμφανίσεων στο Καλλιμάρμαρο. Οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο ότι η εν λόγω εταιρεία φέρεται να μην απέδωσε ούτε δήλωσε τον αναλογούντα ΦΠΑ, το ύψος του οποίου αγγίζει το ποσό των 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο προέρχεται από τα έσοδα των εισιτηρίων και των χορηγιών της μεγάλης βραδιάς, ελέγχεται σχολαστικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διοικητική παράλειψη, λάθος στη λογιστική αποτύπωση ή για εσκεμμένη απόκρυψη εσόδων. Οι ελεγκτές εξετάζουν κάθε πτυχή της σύμβασης, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διοίκησης της εταιρείας για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη μη απόδοση των φόρων.

Ωστόσο, οι έρευνες της ΑΑΔΕ δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Το κύμα των ελέγχων επεκτείνεται και εκτός συνόρων, ακολουθώντας τα χνάρια της τραγουδίστριας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία της Άννας Βίσση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, περιλάμβανε σταθμούς-φωτιά σε μεγαλουπόλεις όπως το Ντίσελντορφ, η Στουτγκάρδη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, οι εταιρείες που συστάθηκαν ή επιστρατεύτηκαν για να διεκπεραιώσουν τις συναυλίες αυτές στο εξωτερικό φέρονται να συνδέονται στενά με επιχειρηματικά συμφέροντα που παραπέμπουν στην πλευρά της τραγουδίστριας. Για την κρίσιμη περίοδο 2024-2025, οι ελεγκτές εντόπισαν κενά και αδήλωτο ΦΠΑ που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» των παραβάσεων πάνω από το φράγμα των 130.000 ευρώ.

Το πιο περίπλοκο κομμάτι της υπόθεσης, ωστόσο, αφορά τη ροή του χρήματος διασυνοριακά. Οι φορολογικές αρχές βάζουν κάτω από το μικροσκόπιο τιμολόγια και παραστατικά που έχουν εκδοθεί από εταιρείες με έδρα την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι offshore ή θυγατρικές αυτές δομές φέρονται να έχουν εισπράξει παχυλές αμοιβές για τις υπηρεσίες τους γύρω από τις συναυλίες στο Καλλιμάρμαρο αλλά και την ευρωπαϊκή περιοδεία. Η ΑΑΔΕ επιχειρεί τώρα να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της υπεράκτιας διαδρομής, ερευνώντας την πραγματική ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών και το κατά πόσον υπήρξε προσπάθεια αποφυγής της ελληνικής φορολογίας μέσω τεχνητών τιμολογήσεων.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις αυτές είναι αναμφισβήτητα εκρηκτική. Η ελληνική showbiz βομβαρδίζεται καθημερινά από ειδήσεις που αφορούν τη ρήξη στις σχέσεις της Άννας Βίσση με τον Νίκο Καρβέλα, με τα μέσα ενημέρωσης να συνδέουν συχνά τα δύο πρόσωπα όχι μόνο λόγω της μακρόχρονης καλλιτεχνικής τους συμπόρευσης, αλλά και λόγω παράλληλων δημοσιευμάτων που θέλουν ακόμη και τον γνωστό συνθέτη να βρίσκεται στο στόχαστρο ελέγχων της ΑΑΔΕ για οικονομικές εκκρεμότητες.

Παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, οι νομικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων πλευρών τηρούν στάση αναμονής. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο οριστικό και τελεσίδικο πόρισμα που να επιβεβαιώνει προσωπική φορολογική παράβαση ή δόλο στο πρόσωπο της ίδιας της Άννας Βίσση, καθώς οι έλεγχοι στρέφονται πρωτίστως στα νομικά πρόσωπα και τις εταιρείες παραγωγής. Ωστόσο, το πλήγμα στην εικόνα και οι πιέσεις από τις φορολογικές αρχές δείχνουν ότι η εποχή της απόλυτης ασυλίας και της χαλαρής εποπτείας στον χώρο του θεάματος έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με τις Αρχές να είναι αποφασισμένες να φέρουν στο φως την πλήρη αλήθεια για τα οικονομικά πεπραγμένα των «χρυσών» συναυλιών.

πηγή: athensmagazine.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από