H UEFA αντιδρά και δεν θέλει να καταργηθούν τα ριμπάουντ στα πέναλτι, όπως και στο περισσότερο VAR (να παρεμβαίνει στα κόρνερ και σε 2η κίτρινη κάρτα)
Με διαρροές του στιλ «δεν θα γίνει αυτό», «δύσκολο να γίνει ανεκτό», «η πρόταση για τα πέναλτι είναι απαράδεκτη» στελέχη της UEFA εκφράζουν την αντίθεσή τους στις επιχειρούμενες αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου, ενόψει του Μουντιάλ του 2026. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ του εξωτερικού, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχέδια της FIFA, επιβεβαιώνοντας και ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών είναι κακές. Με την ευκαιρία σχολίασαν και ότι δεν ρωτήθηκαν για το νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να κρατήσει τη μπάλα πάνω από 8 δευτερόλεπτα και θα δίνεται κόρνερ αν συμβεί αυτό.
Μπορεί οι αντιδράσεις της UEFA να μην έχουν επίσημη μορφή, όμως με διαρροές τονίζει ότι θα επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση των εξουσιών του VAR με πιθανές αλλαγές στους κανόνες που θα επιτρέπουν να παρεμβαίνει στα κόρνερ και στις δεύτερες κίτρινες κάρτες. Επίσης, η UEFA λέει «όχι» και στην πρόταση να καταργηθούν τα ριμπάουντ στα πέναλτι, δηλαδή να σταματά ο αγώνας αν αποκρούει ο τερματοφύλακας ή αν η μπάλα καταλήγει στο δοκάρι.
Αυτές οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με τις κακές σχέσεις των FIFA, UEFA ή αν προτιμάτε με τον πόλεμο μεταξύ τους. Επίσης, η UEFA ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει η επιρροή του VAR να αυξηθεί περισσότερο επειδή αρμόδιοι της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας θεωρούν ότι θα αυξηθούν και οι καθυστερήσεις στη διάρκεια των αγώνων.
Μια ανώτερη πηγή της UEFA δήλωσε στους Times ότι η τρέχουσα πρόταση για τα πέναλτι «είναι απαράδεκτη». Ακόμη, τόνισε ότι το να δοθεί στο VAR περισσότερο περιθώριο να εμπλακεί στα παιχνίδια θα ήταν «δύσκολο να γίνει ανεκτό».
Αρμόδιο για αλλαγές στους κανόνες ποδοσφαίρου είναι το IFAB, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συμβούλιο. Όποια αλλαγή ενόψει του Μουντιάλ 2026, για να ισχύσει θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2026.
Η UEFA, ως διοικητική αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των όλων των συνομοσπονδιών, του IFAB και της FIFA πριν από την υποβολή των νέων προτάσεων. Ακόμη, διαρρέει ότι το VAR δεν πρέπει να πάρει μεγαλύτερη επιρροή και ότι από την πλευρά της θα προσπαθήσει να σταματήσει την αύξηση των εξουσιών του, επειδή θα αυξηθούν και οι καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης δυνατότητας επικοινωνίας του VAR με τους διαιτητές, άρα δεν θα υπάρχει όφελος για το ποδόσφαιρο καθώς θα προκαλείται εκνευρισμός στις ομάδες και στους φιλάθλους.
Το VAR συνέχισε να κάνει λάθη σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, η Πορτογαλία πήρε πέναλτι που μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη απόφαση. Στο ίδιο τουρνουά, κακώς ακυρώθηκε γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν στον αγώνα της Γαλλίας με την Τυνησία.