Το IFAB έκρινε ότι ήταν πετυχημένο το πείραμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και αποφάσισε η χρήση τους να επεκταθει.
Πράσινο φως για την κάμερα σώματος διαιτητή άναψε το IFAB. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο θεώρησε πετυχημένο το πείραμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, και αποφάσισε η χρήση τους να επεκταθεί, ενώ είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν και στο Μουντιάλ 2026.
Ουσιαστικά, την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει, ο αρχιδιαιτητής της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα, πριν από τη σημερινή (30/7), απόφαση του IFAB, καθώς ο Ιταλός είχε δηλώσει: «Μας ρώτησαν: «Γιατί όχι σε όλους τους αγώνες;» και ακόμη περισσότερο: «Γιατί όχι σε όλα τα αθλήματα;”».
Διαβάστε επίσης: Δεν κατεβαίνει στο Super Cup ο Παναθηναϊκός
Πλέον, μετά την απόφαση του IFAB, όποιες χώρες επιθυμούν οι διαιτητές στα εθνικά πρωταθλήματα και στα Κύπελλα να σφυρίζουν με κάμερα σώματος μπορούν να ζητούν άδεια από τη FIFA. Πάντως, η απόφαση του IFAB δεν αναμένεται να υλοποιηθεί στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις λόγω της κόντρας της UEFA με την FIFA. Για αυτό και η πρώτη δεν υιοθετεί και την δημόσια αναγγελία των αποφάσεων των διαιτητών, όταν καλούνται στο VAR, ενώ υπάρχει απόφαση του IFAB και εφαρμόστηκε, επίσης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Ο στόχος της δοκιμής των καμερών ήταν να διαπιστωθεί εάν θα εμπλούτιζε την εμπειρία θέασης παρέχοντας υλικό από την οπτική γωνία του διαιτητή. Με αφορμή αυτή την εμπειρία και κάνοντας τον απολογισμό ο Κολίνα είχε δηλώσει ότι «ξεπέρασε τις προσδοκίες». Είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ που τόνισε ότι «είναι απόλαυση οι κάμερες σώματος διαιτητών».
Επίσης, ο Ιταλός είχε εξηγήσει και τους λόγους: «Τα σχόλια ήταν θετικά. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους τηλεθεατές και έχουμε λάβει εξαιρετικά σχόλια. Μας ρώτησαν: Γιατί όχι σε όλους τους αγώνες; Και ακόμη περισσότερο: Γιατί όχι σε όλα τα αθλήματα; Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι βλέπει ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο. Και αυτό δεν ήταν μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά και για να καθοδηγήσουμε τους διαιτητές και να εξηγήσουμε γιατί κάτι δεν φαινόταν στον αγωνιστικό χώρο».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της διαιτησίας στη FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα έδωσε και ένα παράδειγμα από τον αγώνα της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Παρί Σεν Ζερμέν, με τον καταλογισμό πέναλτι σε χέρι παίκτη της ισπανικής ομάδας: «Από αυτήν την κάμερα διαιτητή, ήταν απολύτως σαφές ότι ο διαιτητής δεν θα μπορούσε να είχε δει αυτό το περιστατικό ζωντανά στον αγωνιστικό χώρο. Ετσι ο VAR ειδοποίησε τον διαιτητή, ο οποίος καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Παρί Σεν Ζερμέν, αφού εξέτασε το περιστατικό στην οθόνη».
Η απόφαση του IFAB
«Μετά από επιτυχημένες δοκιμές καμερών σώματος που φορούσαν οι διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA 2025™ για χρήση σε τηλεοπτικές μεταδόσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFAB ενέκρινε τώρα την επέκταση της δοκιμής σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις παγκοσμίως.
Η δοκιμή εγκρίθηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του IFAB τον Μάρτιο, αρχικά επιτρεπόταν σε τουρνουά της FIFA. Τώρα, άλλες διοργανώσεις έχουν την επιλογή να δοκιμάσουν τέτοια συστήματα και να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και σχόλια.
Οι διοργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δοκιμή πρέπει να ζητήσουν άδεια από το IFAB και τη FIFA, οι οποίες θα υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες παρέχοντας λεπτομερείς συστάσεις και τεχνικές προδιαγραφές για να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή».