Το «τρικ» του Βίλας Μπόας, οι παίκτες – κλειδιά και η έκπληξη στον Ολυμπιακό (vid)

Η αλλαγή του συστήματος από τον Πορτογάλο προπονητή, οι παίκτες που ξεχώρισαν στο παιχνίδι με την Μπορντό και η… έκπληξη που ετοιμάζει στον Πέδρο Μαρτίνς.

Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο ανήκει στο παρελθόν για τον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα τους στον αγώνα που ακολουθεί με την Μαρσέιγ στο Γ. Καραϊσκάκης (21/10), για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Οι Γάλλοι έρχονται στο Φάληρο με την ψυχολογία στα ύψη, μετά τη χθεσινή εντός έδρας νίκη απέναντι στην Μπορντό με 3-1, για την 7η αγωνιστική της Ligue 1. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την ομάδα του Αντρέ Βίλας Μπόας μετά από τέσσερις αγωνιστικές. Οι Μασσαλοί είχαν ξεκινήσει με 2/2 το φετινό πρωτάθλημα,  ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Πριν το χθεσινό παιχνίδι με την Μπορντό, η Μαρσέιγ μετρούσε τέσσερα σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα. Τις δύο πρώτες αγωνιστικές είχε κερδίσει εκτός έδρας τις Μπρεστ και Παρί με 3-2 και 1-0 αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια είχε μία ήττα και τρεις ισοπαλίες.

Την τρίτη αγωνιστική ηττήθηκε εντός έδρας με 2-0 από την Σεντ Ετιέν, ενώ στη συνέχεια είχε τρεις ισοπαλίες 1-1 με Λιλ, Μετς και Λιόν. Χθες, απέναντι στην Μπορντό η νίκη ήταν μονόδρομος για τους Μασσαλούς, με το τελικό 3-1 να ανακουφίζει τον Πορτογάλο τεχνικό.

Οι γηπεδούχοι με πρωταγωνιστές τους Τοβέν και Αμαβί πήραν το τρίποντο και έφτασαν τους 12 πόντους στο φετινό πρωτάθλημα (3-3-1, 10-8 τα γκολ).

Το «τρικ» του Αντρέ Βίλας Μπόας

Αλλιώς τα περίμενε ο προπονητής της Μπορντό, Ζαν Λουί Γκασέ και αλλιώς του ήρθαν στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Βίλας Μπόας βλέποντας την Μαρσέιγ να έχει τέσσερα σερί ματς χωρίς νίκη, άλλαξε τα πλάνα του και άρχισε να δουλεύει διαφορετικό σύστημα στις προπονήσεις. Το βράδυ του Σαββάτου, όλοι περίμεναν ότι ο Πορτογάλος θα ξεκινήσει την ομάδα του με 4-3-3, αλλά έκαναν λάθος.

Ο Ιβηρας έκανε την έκπληξη και παρέταξε την Μαρσέιγ με 4-4-2 με ρόμβο. Μια κίνηση, που άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού. Οι γηπεδούχοι στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5’ με τον Τοβέν. Στο 14’ οι Μασσαλοί κέρδισαν πέναλτι. Ο Τοβέν ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο πορτιέρο της Μπορντό απέκρουσε. Η Μαρσέιγ ήταν κυρίαρχη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδραση στους φιλοξενούμενους.

«Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη. Θα μας δώσει αυτοπεποίθηση. Είδα πολλούς παίκτες μας να αποδίδουν εξαιρετικά και η εμφάνισή μας ήταν πολύ καλή. Μας βοήθησε πολύ η αλλαγή του συστήματος. Μετά τις μεταγραφές που έγιναν έχουμε την ευχέρεια να παίξουμε και 4-4-2 με ρόμβο. Η διακοπή μας βοήθησε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το σύστημα. Βοήθησε το σύστημα να φτάσουμε στη νίκη, αλλά γενικά η εμφάνισή μας ήταν εξαιρετική. Κάναμε την έκπληξη στον αντίπαλο προπονητή και κυριαρχήσαμε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένα σύστημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολα  αντιμετωπίσιμο από τους αντιπάλους μας, εάν βέβαια βρεθούμε σε καλή ημέρα», ανέφερε μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Πορτογάλος.

Ματσάρα από Αμαβί, εξαιρετικός ο Τοβέν

Η αλλαγή συστήματος σε 4-4-2 με ρόμβο, έδωσε την ευκαιρία σε παίκτες που δεν είχαν προσφέρει τα αναμενόμενα στα προηγούμενα παιχνίδια, να βελτιωθούν, να ανεβάσουν την απόδοσή τους και να δείξουν την αξία τους. Όπως είναι ο Τζόρνταν Αμαβί. «Εκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του», ανέφεραν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι.

«Ο Αμαβί ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι με την Μπορντό. 8/10 η βαθμολογία του. Ανέβαινε συνεχώς στην επίθεση, σκόραρε και κέρδισε το πέναλτι, το οποίο όμως έχασε ο Τοβέν. Και στην άμυνα όμως ήταν εξαιρετικός. Δεν έχασε καμία μονομαχία και βοήθησε πολύ και στο αμυντικό κομμάτι. Στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε με μια πολύ ωραία κεφαλιά. Το 4-4-2 με ρόμβο φαίνεται ότι του ταιριάζει γάντι», ανέφερε ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Και στη συνέχεια στάθηκε στην εμφάνιση του Τοβέν. «7.5/10 η βαθμολογία του. Του πήρε μόλις λίγα λεπτά για να ανοίξει το σκορ. Με ένα πολύ ωραίο φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Μπορντό και έβαλε σε ρόλο οδηγού την Μαρσέιγ. Δυστυχώς, για τον Τοβέν, έχασε το πέναλτι λίγα λεπτά μετά το γκολ που πέτυχε. Στο δεύτερο μέρος εκτέλεσε το φάουλ, από το οποίο έκανε το 2-0 ο Αμαβί», κατέληξε.

Τραυματίστηκαν οι Τσαλέτα Τσαρ και Μπενεντέτο

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Βίλας Μπόας είδε δύο παίκτες του να αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο με προβλήματα τραυματισμών. Στο 85’ ο Μπενεντέτο άφησε τη θέση του στον Ντε Λίμα και δύο λεπτά αργότερα ο Ζερμέν αντικατέστησε τον Τσαλέτα Τσαρ. Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Πορτογάλος μίλησε για τους τραυματισμούς των δύο παικτών. «Είχαμε δύο μικροπροβλήματα τραυματισμών. Οι Μπενεντέτο και Τσαλέτα Τσαρ αντιμετωπίζουν προβλήματα στον αστράγαλο και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν θα είναι στη διάθεσή μας για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής των Μασσαλών.

«Ετοιμάζω έκπληξη και στον Ολυμπιακό»

Ο Βίλας Μπόας δεν αναφέρθηκε μόνο στο παιχνίδι με την Μπορντό, αλλά και στο ματς που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό, προαναγγέλλοντας μάλιστα νέα… έκπληξη! «Θα διαβάσω τον Ολυμπιακό και θα αποφασίσω εάν θα προχωρήσω σε κάποια… έκπληξη. Το 4-4-2 με ρόμβο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε σε πολλούς ρόλους τον Παγέ. Τόσο ως 10άρι όσο και στην κορυφή της επίθεσης», ανέφερε ο Πορτογάλος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παγέ δεν έπαιξε κόντρα στην Μπορντό, καθώς είναι τιμωρημένος.

Ο ρόλος – κλειδί του Κουιζάνς

Ενας από τους παίκτες της Μαρσέιγ που ξεχώρισε στο χθεσινό παιχνίδι με την Μπορντό ήταν ο Μίκαελ Κουιζάνς, ο οποίος αγωνίζεται στους Μασσαλούς ως δανεικός από την Μπάγερν Μονάχου. Στην εμφάνιση του Γάλλου μέσου αναφέρθηκε ο Βίλας Μπόας.

«Ηταν εξαιρετικός. Μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες για τη θέση του 10άριου και για το κατά πόσο μπορεί να παίξει σε ρόλο οργανωτή. Δεν είναι η αγαπημένη του θέση, αλλά είδαμε ότι τα πήγε εξαιρετικά. Αλλαξε επίσης πολλές φορές θέσεις με τον Σανσόν. Εβγαλε πολλές μακρινές πάσες, ειδικά προς το αριστερό άκρο και τον Αμαβί. Προσπάθησε να σκοράρει και γενικά ήταν από τους καλύτερους παίκτες μας», ανέφερε ο Πορτογάλος.

Ο Βίλας Μπόας είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Εχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα ενός αγώνα, ανακατεύοντας την τράπουλα. Στο ματς με την Μπορντό το απέδειξε και εξέπληξε τον αντίπαλο προπονητή. Πλέον, δουλεύει για το ματς με τον Ολυμπιακό. Την πρώτη μάχη στην καριέρα του με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από