Τα προφίλ των Λέφσκι Σόφιας και Καϊράτ Αλμάτι που μπορεί να βρει στον δρόμο της η ΑΕΚ

Ποιες είναι οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ, Λέφσκι Σόφιας και Καϊράτ Αλμάτι, στα play offs του Champions League.

Η κληρωτίδα για τα play offs του Champions League έφερε την ΑΕΚ απέναντι στο ζευγάρι της Λέφσκι Σόφιας και της Καϊράτ Αλμάτι. Η «Ένωση» ε΄χει τη μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2018/19 στην χρυσοφόρο League Phase του Champions League. Τότε στους ομίλους για την ίδια διοργάνωση είχε αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου, την Μπενφίκα και τον Άγιαξ. Ποιες είναι όμως οι δύο υποψήφιες αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας.

Η Λέφσκι Σόφιας

Ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου 1914 και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Βουλγαρίας. Έχει κατακτήσει 27 Πρωταθλήματα Βουλγαρίας, 26 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ. Έχει ως έδρα το Georgi Asparuhov που χωράει 17.688 θέσεων. Στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει φτάσει 3 φορές στα προημιτελικά του Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και 2 φορές στα προημιτελικά του Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τα τελευταία χρόνια είναι μακριά από τη διεκδίκηση τίτλων καθώς είχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα 16 χρόνια. Την περσινή χρονιά, παρά ταύτα, κατέκτησε με μεγάλη άνεση το πρωτάθλημα και έτσι μπήκε στα προκριματικά του UEFA Champions League.

Διαβάστε επίσης: Record – «Ο Ολυμπιακός δίνει 10.000.000 ευρώ στη Σπόρτινγκ για τον Μπραγκάνσα» (vids)

Στις 7 και 14 Ιουλίου έδωσε τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες την Μπάνια Λούκα με μια ισοπαλία (1-1) στη Σερβία και μια νίκη (4-0) στην Βουλγαρία . Επόμενη αντίπαλος ήταν η Κραιόβα την οποία η Λέφσκι νίκησε 1-0 στο πρώτο παιχνίδι στην Σόφια (29/7), διεξήχθη η ρεβάνς της Ρουμανίας με την ισοπαλία (2-2) να φέρνει τους Βούλγαρους στον τρίτο προκριματικό γύρο με αντίπαλο την Καϊράτ Αλμάτι. Οι Βούλγαροι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι αήττητοι μέχρι τώρα στη σεζόν, μετρούν επτά παιχνίδια στο σύνολο σε Πρωτάθλημα και Ευρώπη με 5 νίκες-2 ισοπαλίες. Οι τρεις νίκες εξ αυτών, είναι για την βουλγαρική λίγκα στην οποία έχουν μέχρι τώρα μόνο θετικά αποτελέσματα.

Προπονητής της Λέφσκι Σόφιας από τον Γενάρη του 2025 είναι ο Ισπανός Χούλιο Βελάσκεθ που χρησιμοποιεί ως σύστημα το 4-2-3-1. Έχει ένα αρκετά νεανικό ρόστερ στο οποίο ξεχωρίζουν ο διεθνής Βούλγαρος γκολκίπερ Σβέτοσλαβ Βούτσοφ, ο σέντερ-μπακ Κρίστιαν Μακούν, ο επιθετικογενής Βραζιλιάνος μπακ Μαικόν και ο επίσης Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Εβερτον Μπάλα που έκανε παπάδες πέρυσι με 19 γκολ και 7 ασίστ. Στο φετινό μεταγραφικό παζάρι η Λέφσκι Σόφιας ενισχύθηκε. Ξεχωρίζει η απόκτηση του Πορτογάλου Ρεινάλντο από την Σάντα Κλάρα με 1,5 εκατ. ευρώ.

Καϊράτ Αλμάτι

Είναι από το Πρωτάθλημα Καζακστάν. Ιδρύθηκε το 1954. Έδρα της ομάδας είναι το Central Stadium, χωρητικότητας 23.804 θεατών. Έχει κατακτήσει 5 φορές το πρωτάθλημα (1992, 2004, 2020, 2024, 2025) και 10 φορές το κύπελλο (1992, 1996, 1999, 2001, 2003, 2014, 2015, 2017, 2018, 2021). Τα χρώματα της είναι το κίτρινο και το μαύρο. Βρίσκεται σε αγωνιστικό ρυθμό αφού το πρωτάθλημα Καζακστάν είναι στην 20η αγωνιστική με την Καϊράτ να είναι δεύτερη, έναν βαθμό πίσω από την Ορνταμπάσι.

Οι ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απέναντι στην Σουτέσκα την οποία απέκλεισε με δύο νίκες (2-1 και 0-2), στην επόμενη φάση πέταξε εκτός την Ομόνοια. Ηττήθηκε στην Κύπρο με 1-0 όμως στην ρεβάνς στο Αλμάτι ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και πέρασε στα πέναλτι με 6-5.

Προπονητής της Καϊράτ Αλμάτι είναι από το καλοκαίρι του 2024 ο Ραφαέλ Ουραζμπακτίν και οδηγήσει την ομάδα σε δύο κατακτήσεις πρωταθλήματων. Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν ο Πορτογάλος Ζορζίνιο και ο Ισπανός σέντερ φορ Μαρκ Γκουάλ.

Επιμέλεια: Πανγαιώτης Ζέρβας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από