Χαροντάκης: «Η Κορσική, η Ελλάδα και το… σχολείο»

To10.gr μίλησε με τον 22χρονο αριστερό μπακ της Αζαξιό Γιάννη Χαροντάκη για την Κορσική, την Ελλάδα, τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό, τους συμπαίκτες του Καμαρά και Λάτσι, που ανήκουν στον Ολυμπιακό, αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Ο Γιάννης Χαροντάκης, τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ακαδημία του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Στη συνέχεια και σε ηλικία μόλις 8 χρονών μετακόμισε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και μέχρι το 2011 υπηρέτησε την πράσινη φανέλα σε όλες τις βαθμίδες της. Ήταν η εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό που δεν έριχναν και πολύ βάση στα ταλέντα που έβγαιναν από τις ακαδημίες καθώς προτιμούσαν τις μεταγραφές αεροδρομίου.

Ο Χαροντάκης πηγαίνει στον Εθνικό Αστέρα και υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. «Ένιωσα απίστευτη χαρά. Είχα γεμίσει με συναισθήματα με το μυαλό μου να σκέφτεται μόνο πως θα μπω και θα παίξω μπάλα». Ακολούθησαν η Καλλιθέα, ο Πανιώνιος και τα Τρίκαλα, πριν μετακινηθεί 2016 στην ομάδα της Βέροιας. Στην ομάδα της Ημαθίας ο Χαροντάκης έκανε 10 παιχνίδια και αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, αρχικά στην Βοϊβοντίνα και στη συνέχεια στην Αζαξιό.

Ο  23χρονος αμυντικός μίλησε στο to10.gr για τη… γλυκιά ξενιτιά, το Γαλλικό ποδόσφαιρο, το Ελληνικό πρωτάθλημα, την απειλεί του ποδοσφαιρικού Grexit, αλλά και για την κατάσταση που βιώνει ο Παναθηναϊκός.

-Πως είναι η ζωή στη Κορσική;
«Μου θυμίζει πολύ Ελλάδα και κάποιο νησί του Αιγαίου. Ο κόσμος είναι πολύ φιλόξενος και κοντά στην ομάδα. Οι συνθήκες είναι ιδανικές αν θέλει κάποιος να ηρεμήσει. Το καλοκαίρι έχει πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται στο νησί για να δουν τα φυσικά τοπία και τις πανέμορφες παραλίες που έχει η Κορσική».

– Από τον Γενάρη αγωνίζεσαι στην Αζαξιό, μια ομάδα που διεκδικεί την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία του Γαλλικού πρωταθλήματος. Ένας τραυματισμός στους κοιλιακούς σου έχει στερήσει τη δυνατότητα να βοηθήσεις την ομάδα σου. Πως το  βιώνεις όλο αυτό;
«Η Αζαξιό είναι ένα κλαμπ πολύ οργανωμένο, με μια διοίκηση που βρίσκεται πολύ κοντά στην ομάδα. Ο στόχος είναι η επιστροφή στην μεγάλη κατηγορία. Έχουμε μια δυνατή ομάδα με μικρό μέσο όρο ηλικίας και ποδοσφαιριστές που «διψάνε» να παίξουνε ποδόσφαιρο. Βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και δύο βαθμούς πίσω από τη Νιμ. Με βάση το πρόγραμμα μπορούμε να πετύχουμε την άνοδο. Δυστυχώς, είχα έναν τραυματισμό στου κοιλιακούς και αυτό με κράτησε εκτός προπονήσεων για δύο μήνες. Ακολουθούσα ειδικό πρόγραμμα και τώρα είμαι πολύ καλύτερα. Είμαι πολύ κοντά στην επιστροφή μου σε αγωνιστικούς ρυθμούς για να βοηθήσω κι εγώ η ομάδα μου να πετύχει τον στόχο της».

– Το συμβόλαιο σου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, υπάρχει η προοπτική να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία τα επόμενα χρόνια;
«Ήταν όνειρο ζωής να κάνω το βήμα παραπάνω και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί. Πιστεύω στον εαυτό μου. Το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό είναι πολύ διαφορετικό. Από την καθημερινότητα που έχει κάποιος ποδοσφαιριστής μέχρι και την γιορτή που στήνετε κάθε αγωνιστική. Υπάρχει η θέληση και από τις δύο πλευρές να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία τα επόμενα χρόνια. Μακάρι να γίνει για να αποδείξω ποιες είναι οι δυνατότητές μου».

-Ο στόχος σου είναι να παραμείνεις στο εξωτερικό και όχι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη;
«Ο πατέρας μου, μου είχε πει πως οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερες γιατί κρίνεσαι καθαρά από το αγωνιστικό κομμάτι. Είχε δίκιο, όμως δεν το μετάνιωσα που δεν έφυγα νωρίτερα. Έκρινα, τότε, πως έπρεπε να μείνω στην Ελλάδα και να αποκτήσω εμπειρίες. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα όλα αυτά που έζησα αγωνιζόμενος σε ομάδες της Football League και της Super League. Κάθε ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά να παραμείνει στην Ευρώπη. Αυτό μου λένε φίλοι που αγωνίζονται σε ομάδες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό έχω κι εγώ στο μυαλό μου. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό είναι το όνειρο μου. Όταν πάτησα το πόδι μου στην Κορσική, οι παράγοντες της Αζαξιό με ξενάγησαν στα γραφεία, στο γήπεδο και στο προπονητικό κέντρο. Όλα ήταν εντυπωσιακά ειδικά το αθλητικό κέντρο. Αυτά στην Ελλάδα θα τα βρεις μόνο στους μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου».

-Ποια είναι η άποψη σου για το Ελληνικό πρωτάθλημα, δίκαια η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο;
«Όλες οι ομάδες παρουσιάστηκαν δυνατές και ανταγωνιστικές. Μετά από πολλά χρόνια είδαμε εκτός του Ολυμπιακού που ήταν ο μόνιμος πρωταθλητής να το διεκδικούν τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και η ΑΕΚ. Είχε πολύ ενδιαφέρον. Η ΑΕΚ το κατέκτησε δίκαια γιατί ήταν η πιο σταθερή ομάδα σχεδόν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Δεν είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Είχε μια καλή και σταθερή πορεία στο πρωτάθλημα και μια ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη».

-Πως σχολίασαν οι συμπαίκτες σου, αλλά και οι Γάλλοι τα γεγονότα που είχαμε το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα;
«Δυστυχώς είχαμε κάποια γεγονότα που δεν τιμούν το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι πως όταν πήγα στην προπόνηση οι συμπαίκτες μου με ρωτούσαν γι’ αυτά τα περιστατικά που έγιναν στη Τούμπα, αν όντως ήταν πραγματικά. Απορούσαν και οι ίδιοι πως έγιναν. Ο Τύπος στη Γαλλία ασχολήθηκε  με την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και το ενδεχόμενο να επιβληθεί grexit. Δεν θέλω να πιστέψω πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για μια τέτοια σοβαρή τιμωρία. Αυτό θα είναι καταστροφή για το ποδόσφαιρό μας. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, είναι ευκαιρία τώρα ή πότε. Αλλιώς θα χάσουμε πολλά αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική».

-Στις 12 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Δύο ομάδες που έδωσαν «μάχη» για τον τίτλο του πρωταθλήματος.
«Πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες θέλουν το κύπελλο για διαφορετικούς λόγους, όμως ο ΠΑΟΚ δείχνει πιο «διψασμένος» γι’ αυτό τον τίτλο γιατί θέλει να αποδείξει πως είναι η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι κρίμα που θα έχουν τόσα λίγα εισιτήρια να διαθέσουν οι δύο ομάδες στους φιλάθλους. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες κενές θέσεις σε έναν τελικό. Σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα οι τελικοί είναι γιορτή, εδώ συμβαίνει το αντίθετο».

– Ποια είναι η άποψη σου για τους  Μαντί Καμαρά και Γιάννη Λάτσι που είναι συμπαίκτες σου στην Αζαξιό και ανήκουν στον Ολυμπιακό;
«Τόσο ο Μαντί όσο και ο Γιάννη είναι δύο πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Ο Καμαρά μπορεί ν’ αγωνιστεί ως κόφτης, αλλά και να φτιάξει παιχνίδι. Ο Λάτσι αγωνίζεται στον άξονα πίσω από το φορ. Ο Μαντί επειδή είναι ξένος και μικρός σε ηλικία έχει πολλές πιθανότητες να καθιερωθεί και να πουληθεί. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ εξελίξιμος ποδοσφαιριστής».

– Ο Παναθηναϊκός βιώνει μια από τις χειρότερες σελίδες της ιστορίας του κι αν δεν βρεθεί λύση κινδυνεύει με υποβιβασμό.
«Αυτό που βιώνει ο Παναθηναϊκός, δεν αντικατοπτρίζει στο όνομα και την ιστορία αυτού του συλλόγου. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, γιατί δεν είναι μόνο ένας για τα μεγάλα ανοίγματα που έχει η ομάδα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και τον κ. Ουζουνίδη για την προσπάθεια που έχουν κάνει όλη την χρονιά κάτω από δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Παναθηναϊκού.

– Έχεις την ανάγκη να πεις κάπου τη λέξη «ευχαριστώ»;
«Πρώτα απ’ όλα στην οικογένεια μου που με πίστεψε και με στήριξε στις επιλογές μου, ακόμα κι αν αυτές ήταν λάθος. Στους προπονητές που με βοήθησαν να δουλέψω και να βελτιωθώ. Το μεγαλύτερο όμως θα το πω σ’ αυτούς που προσπάθησαν να με βλάψουν, γιατί με αυτό τον τρόπο έμαθα τον εαυτό μου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από