Απολογήθηκαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός: Αντιμέτωποι με βαριές «καμπάνες»

Τι υποστήριξαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για τα αίσχη του Κυπέλλου - Αντιμέτωπες με 2-4 αγωνιστικές και βαρύ πρόστιμο οι δύο ομάδες - Με απαγόρευση εισόδου έως 12 μήνες ο Μάκης Γκαγκάτσης.

Ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ για τα αίσχη που έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου, που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, βρέθηκαν οι ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός.

Οι δύο ομάδες απολογήθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωπες με βαρύ χρηματικό πρόστιμο αλλά και τιμωρία της έδρας από 2 έως 4 αγωνιστικές. Οσον αφορά στον Μάκη Γκαγκάτση, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατηγορείται για το «ντου» που έκανε στα αποδυτήρια των διαιτητών και είναι αντιμέτωπος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από 1 έως 12 μήνες.

Η πλευρά του Δικεφάλου του Βορρά υποστηρίζει ότι η Αστυνομία λέει ψέματα για να δικαιολογήσει την αλόγιστη χρήση βίας και χημικών, με τους Ασπρόμαυρους να κάνουν ειδική αναφορά στις ρίψεις δακρυγόνων εντός γηπέδου και σε θύρες που ήταν παιδιά.

Οι Θεσσαλονικείς υποστήριξαν ότι η στάση της Αστυνομίας ήταν ο λόγος που ξεκίνησαν τα επεισόδια πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ενώ ρίχνουν ευθύνες τις Αρχές για τον ελλιπή έλεγχο κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο. Οσον αφορά στο περιστατικό με τον Αϊτόρ που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα ο τελικός του Κυπέλλου, οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το καταδίκασαν και έκαναν λόγο για μια «μεμονωμένη πράξη».

Οσον αφορά στον Παναθηναϊκό, οι Πράσινοι απολογήθηκαν για ρίψη μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως επίσης και για ρίψεις πυρσών, καθισμάτων, καπνογόνων, πλαστικών μπουκαλιών, αλλά και είσοδο οπαδών τους στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η φωτιά σβήστηκε από τους φιλάθλους της ομάδας μας από ένα λάστιχο που βρέθηκε εκεί πέρα, άναψε από έναν πυρσό. Αυτό το λέω για να αντιληφθείτε την ανοργανοσιά που επικρατούσε, πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα. Είμαι στον ΠΑΟΚ από το 2008 και πηγαίνω σε γήπεδα 30 χρόνια, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει να πέφτει δακρυγόνο εντός του γηπέδου. Υπήρχε πιο εύκολος τρόπος να διώξει η αστυνομία τον κόσμο από το γήπεδο αφού δεν τον ήθελε, ας έλεγαν από την αρχή ότι θα διατεθούν λιγότερα εισιτήρια. Υπάρχουν βίντεο στο internet που δείχνουν τις αστυνομικές δυνάμεις να ρίχνουν δακρυγόνα σε οικογένειες με παιδιά χωρίς κανένα απολύτως λόγο, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο, με συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ταξιδέψει 1000 χιλιόμετρα για να δουν την ομάδα τους και να φεύγουν από το γήπεδο με αναπνευστικά προβλήματα, με κλάματα, χωρίς να δουν την αγαπημένη τους ομάδα που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου.

Σε έναν τελικό Κυπέλλου που διεξήχθη για ακόμη μία φορά στην Αθήνα, σε έναν τελικό όπου ταξίδεψαν με 200 λεωφορεία, βανάκια, αυτοκίνητα από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα άδικο γεγονός. Κανείς δεν αναφέρθηκε ότι μετέβησαν 20000 φίλαθλοι στην Αθήνα και γύρισαν χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στους δρόμους. Ζητήσαμε επίσημα να μην πληρώσουν διόδια αλλά δεν εισακουστήκαμε λόγω των ιδιωτικών εταιριών, ναυλώσαμε ακόμη και λεωφορεία για τους φιλάθλους μας από το κέντρο της Αθήνας γιατί η Αστυνομία δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε την ασφαλή μεταφορά τους μέσω του Μετρό και αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ και απολογούμαστε, αντί κάποιος να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι ξόδεψαν 200 ευρώ ο καθένας επί 20.000 έκαναν 4 εκατομμύρια ευρώ τζίρο στη χώρα από το πουθενά και βρισκόμαστε και απολογούμαστε για κάποια γεγονότα τα οποία η αστυνομία θέλει να βγάλει τον εαυτό της λάδι. Σαφώς και πολλά από αυτά συνέβησαν και είναι καταδικαστέα, κανείς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό εδώ το γεγονός, και οι πυρσοί, και οι ρίψεις και τα δακρυγόνα τα οποία πετάχτηκαν χωρίς κανένα απολύτως λόγο γιατί μέσα στο γήπεδο δεν πετιούνται ποτέ δακρυγόνα.

Είχε 50.000 κόσμο στο γήπεδο και έριξαν δακρυγόνα, εμείς που είμασταν στα επίσημα μπήκαμε στο βάθος των επισήμων για να μην αναπνεύσουμε, ήταν η κόρη που μου είναι 5 χρονών στο γήπεδο και έκλαιγε από τα δακρυγόνα. Είναι ντροπή, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία εντός του γηπέδου δακρυγόνα με τόσο κόσμο, είναι θαύμα πως δεν είχαμε θύματα. Τώρα αν θέλουμε να βγάλουμε τον ΠΑΟΚ το κακό παιδί του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί κάποιοι που αυτοαποκαλούνται οπαδοί του ΠΑΟΚ τον Γενάρη δολοφόνησαν ένα παιδί, νομίζω ότι είναι άδικο προς το πρόσωπο του ΠΑΟΚ.

Όπως σας είπα κατέβηκαν όλοι αυτοί οι φίλαθλοι τόσα χιλιόμετρα από τη Βόρεια Ελλάδα και εισέπνευσαν χωρίς λόγο χημικά και δακρυγόνα, χωρίς κανένα λόγο. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες.

Τα επεισόδια ήταν οι ρίψεις, αυτά ήταν τα επεισόδια. Σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει καμία συμπλοκή. Δεν έπεσε στην αντίληψη μου ότι έσπασε κάποιο διαχωριστικό. Ούτε ενημερώθηκα για κάτι.  Η καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα έγινε λόγω των δακρυγόνων, για κανέναν άλλο λόγο γιατί δεν μπορούσε κανείς εκείνη τη στιγμή να εισπνεύσει, πόσο μάλλον οι ποδοσφαιριστές. Κάναμε συστάσεις στους φιλάθλους μας, η πρώτη πριν από τον αγώνα, είχαμε και ανθρώπους μπροστά από τις κερκίδες με διαπίστευση, οι οποίοι έκαναν τις ανάλογες συστάσεις. Είναι κάτι φυσιολογικό, και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να ανάβουν πυρσοί, δεν είναι κάτι παράλογο»

Για το «ντου» στα αποδυτήρια των διαιτητών: «Στη διακοπή, με κάλεσε ο Καρυπίδης, γενικός αρχηγός της ομάδας, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια των διαιτητών και μου είπε «πάμε στα αποδυτήρια, σε παρακαλώ έλα γιατί θέλει δύο εκπροσώπους από κάθε ομάδα και έχουμε θέμα με τη συνέχιση του παιχνιδιού» Ο Καρυπίδης ήταν γενικός αρχηγός δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τον αγώνα που σχετίζονται με την ασφάλεια, με τη συνέχιση του αγώνα. Ήταν ο κ. Βλάχος του ΠΑΟ που είναι μέλος του  ΔΣ και εκπρόσωπος της ΠΑΕ στις συσκέψεις για τον τελικό, όπως ήμουν κι εγώ, οι δύο προπονητές των ομάδων, και οι δύο αρχηγοί, ο Βιερίνια και ο Βέλεθ.  Πηγαίνοντας η πόρτα των αποδυτηρίων ήταν κλειστή, πήγα με τον κ. Πλιάτσικα, υπεύθυνος ασφαλείας της ομάδας και με τον κ. Γιαντσίδη βοηθός υπεύθυνου ασφαλείας. Κληθήκαμε για να δούμε τη συνέχεια ή όχι του παιχνιδιού. Η πόρτα ήταν κλειστή και δεν κατάφερα να μπω μέσα. Και χωρίς κανένα απολύτως λόγο στους τρεις μας, και χωρίς να κάνουμε τίποτα, ήρθε η διμοιρία και επιτέθηκε και στους τρεις μας και κυρίως στους άλλους δύο χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Ήταν εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού εκεί κοντά, της ΕΠΟ, η διμοιρία άρχισε να χτυπάει αδιακρίτως οποιονδήποτε ήταν εκεί πέρα, χωρίς κανένα λόγο. Μετά ήρθε ο επικεφαλής της Αστυνομίας και σταμάτησε όλη αυτή η ιστορία και έφυγαν οι διμοιρίες.

Στη συνέχεια ήρθε ο κ. Κλάτενμπεργκ και μπήκαμε στα αποδυτήρια των διαιτητών, εγώ ο κ. Μπουτσικάρης από τον Παναθηναϊκό, ο κ. Φιλιππούσης από την ΕΠΟ και ο κ. Κλάτενμπεργκ. Κι εκεί με ρώτησε οι διαιτητής με ρώτησε αν υπάρχει ασφάλεια λόγω της ρίψης της πέτρας, αν μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι και ενημέρωσε ότι αν γίνει κάτι και από τις δύο ομάδες, το παιχνίδι είναι πιθανόν το παιχνίδι να διακοπεί οριστικά.  Ενημερώθηκαν οι φίλαθλοι μας για αυτά που μας είπε ο διαιτητής.

Η πέτρα πετάχτηκε, ήταν καταδικαστέο το γεγονός δεν το συζητάμε αυτό, κανείς δεν είπε ότι δεν πετάχτηκε, θεωρώ απαράδεκτο και προκλητικό τον πανηγυρισμό μπροστά σε ανθρώπους που ήταν άυπνοι, έχουν ταξιδέψει ένα 24ωρο με τόσα έξοδα για να δουν την ομάδα τους, ενώ υπάρχουν και φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στο γήπεδο, να προκαλεί με αυτό τον τρόπο τους δικούς μας φιλάθλους. Καταδικαστέο, ότι και να έκανε φυσικά δεν έπρεπε να πεταχτεί η πέτρα. Πραγματικά εξεπλάγην δυσάρεστα για την κλήση μου σε απολογία γιατί με φώναξε ο διαιτητής μέσω του Καρυπίδη για να δούμε αν θα συνεχιστεί ή όχι το παιχνίδι.

Εννοείται ότι όσα έγιναν είναι καταδικαστέα, από κάποια μερίδα των φιλάθλων, όμως δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη η χρήση της βίας από την αστυνομία με τέτοιο απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο. Σε κάθε πράξη υπάρχει και αντίδραση. Αυτά που λέει η Αστυνομία είναι για να βγάλει λάδι τις δύο διμοιρίες που ήρθαν εκεί και έφυγαν όσο πιο γρήγορα γίνονταν μόλις ήρθε ο επικεφαλής τους».

Και συνέχισε: «Φίλαθλοι μεταξύ τους δεν έπαιξαν ξύλο, ήρθαν κάποιοι του Παναθηναϊκού μπροστά στην κερκίδα του ΠΑΟΚ, δεν ξέρω αν ήταν διαπιστευμένοι, ήταν εκεί οι υπεύθυνοι οι δικοί μας με διαπιστεύσεις, ευρισκόμενοι νόμιμα εκεί και τους απώθησαν ώστε να μην έρθουν ακόμα πιο κοντά στην κερκίδα γιατί τότε θα είχαμε και είσοδο και συμπλοκές»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομμάτης, ανέφερε: «Στη μετακίνηση δεν είχαμε θέμα. Στο γήπεδο όμως είχαμε. Εϊχαμε έλλειψη στοιχειωδών προβλέψεων για νερό στους οπαδούς και η Αστυνομία δεν έκανε καθόλου καλά τη δουλειά της. Για παράλογο λόγο από τις 6 μ.μ. άρχισαν τη χρήση δακρυγόνων για το παραμικρό, έντονη και χωρίς λόγο. Ακόμη, δεν έκαναν έλεγχο στην είσοδο. Η καθυστέρηση στην έναρξη δεν οφείλονταν στο άναμμα πυρσών αλλά σε δακρυγόνα που έριξε η Αστυνομία».

Για την πέτρα στον Αϊτόρ: «Ηταν καταδικαστέα η πέτρα από τον οπαδό που δεν ενήργησε σωστά. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς μας. Ήταν μια μεμονωμένη πράξη που όμοια της δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του αγώνα.

Ούτε είσοδος φιλάθλων έγινε, ούτε επεισόδια που να δικαιολογεί το 15, 4β (σ.σ. προβλέπει τιμωρία έδρας).

Η έκθεση της Αστυνομίας προσπαθεί να δικαιολογήσει την αυξημένη χρήση δακρυγόνων. Είναι συμπληρωματική και για γεγονότα που δεν περιγράφονται στις εκθέσεις, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Υπάρχουν 4 μαρτυρίες για την Αστυνομική βία. Αρνούμαστε ότι τα επεισόδια έγιναν όπως τα γράφει η ΕΛ.ΑΣ.  Η αστυνομία στην  έκθεση της υπερβάλει για να δικαιολογήσει τη χρήση χημικών. Είναι απαράδεκτη και υπερβολική η έκθεση στο μέγιστο βαθμό».

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπεύθυνος ασφαλείας, Δημήτρης Μουστακαλής.

«Κάποιοι φίλαθλοι προσπάθησαν να μπουν χωρίς εισιτήριο και η ΕΛΑΣ έριξε δακρυγόνα. Τα δακρυγόνα από τον αέρα πέρασαν στο γήπεδο. Υπήρχαν εντάσεις μεταξύ των οπαδών στις κερκίδες, λεκτικές αντιπαραθέσεις, κινήσεις της Αστυνομίας, τέτοιες εντάσεις. Ο Αϊτόρ πήγε και πανηγύρισε σε εκείνο το σημείο γιατί οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήταν στην άλλη πλευρά. Η πέτρα τον χτύπησε στο χέρι αλλά δεν τον τραυμάτισε για να σταματήσει ο αγώνας. Στα αποδυτήρια δεν ήμουν παρών στο περιστατικό. Δεν είδα καμία ρίψη μολότοφ, το πληροφορήθηκα σήμερα λίγο πριν την διαδικασία».

Οσον αφορά στη μολότοφ, ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Βαγιάκος, ανέφερε. «Δεν υπήρξε φωτιά άρα δεν ήταν μολότοφ. Μπορεί να έπεσε κάτι που ακούστηκε σαν μολότοφ. Επί 90 λεπτά πάντως, έπεφταν κροτίδες. Δεν ήταν μολότοφ, το θεωρώ υπερβολικό μέσα σε όλα τα υπερβολικά. Δεν υπήρχαν 3 ζώνες ελέγχου, κάποια επεισόδια θα είχαν αποτραπεί αν η ΕΛΑΣ έκανε τη δουλειά της. Η έκθεση της Αστυνομίας έχει επικουρικό χαρακτήρα, αναφέρεται σε γεγονότα που δεν είναι στις εκθέσεις του παρατηρητή. Δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από