ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το φαβορί, το know how και η «μάχη» των πάγκων (vids)

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ξανά αντιμέτωποι σε έναν τελικό Κυπέλλου όπου τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από τους τρεις προηγούμενους.

Για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συγκρούονται στον τελικό του Κυπέλλου (24/5, 20:30). Σε ένα… καταθλιπτικό και αποκρουστικό σκηνικό αφού στο Πανθεσσαλικό δεν θα υπάρχουν οπαδοί των δύο ομάδων, παρά μόνο ελάχιστες προσκλήσεις. Η Ένωση θέλει να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο μια σπουδαία για εκείνη σεζόν, κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της μετά από 45 χρόνια, ενώ οι «ασπρόμαυροι» θέλουν αυτή την κούπα για να σώσουν μία χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά και για να φτιάξουν το καλοκαίρι τους κερδίζοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League.

Το κίνητρο είναι τεράστιο για τα δύο κλαμπ και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό όταν στη μέση υπάρχει μία κούπα. Η ΑΕΚ δεν την έχει κατακτήσει από το 2016 όταν νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό κι έπειτα ακολούθησαν τέσσερις σερί χαμένοι τελικοί. Οι τρεις από τον νυν αντίπαλό της, ο οποίος θα παίξει για το έκτο του Κύπελλο σε επτά τελικούς που έχει δώσει το «παρών» από το 2017 κι έπειτα. Μοναδική του ήττα, αυτή πέρσι από τον Παναθηναϊκό με 1-0.

Διαβάστε επίσης: Ο «βροχοποιός» Αντόνιο Κορδόν ήρθε για να υπενθυμίσει κάτι ουσιαστικό (pic, vids)

Ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο του αλλά…

Αν μη τι άλλο, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει πολύ καλά από τέτοια παιχνίδια αφού το Κύπελλο έχει εξελιχθεί στη διοργάνωσή της τα τελευταία χρόνια. Έχει την παράδοση κόντρα στην ΑΕΚ από την οποία πήρε τρία σερί τρόπαια και ελπίζει ότι θα τα καταφέρει ξανά. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους τελικούς κόντρα στην Ένωση όμως, ο ΠΑΟΚ αυτή τη φορά μοιάζει με μεγάλο αουτσάιντερ. Μπορεί και άλλες φορές να μην ήταν το φαβορί, αλλά ποτέ η πλάστιγγα δεν έγερνε υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας, σε τέτοιο βαθμό όπως φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα υπέρ της ΑΕΚ.

Πρώτον γιατί η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα προέρχεται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεύτερον γιατί φέτος κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και τρίτον γιατί στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, είτε νίκησε είτε έχασε, έδειξε πως τον έχει. Βέβαια ένας τελικός είναι κάτι πολύ διαφορετικό και τα πάντα μπορεί να συμβούν. Και το 2018 άλλωστε η ΑΕΚ προερχόταν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά στον τελικό κυρίαρχος και νικητής ήταν ο ΠΑΟΚ.

Αλμέιδα VS Λουτσέσκου

Μόνο που εκείνο το πάθημα φαίνεται πως έχει γίνει μάθημα στην ΑΕΚ, η οποία αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά και συγκεντρωμένα τον τελικό, αναγνωρίζοντας πως μπροστά της έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για το νταμπλ, κάτι στο οποίο στάθηκε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι. Από την πλευρά του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου χαρακτήρισε φαβορί μόνο στα χαρτιά την ΑΕΚ, επισημαίνοντας πως όποια ομάδα εκμεταλλευτεί τις στιγμές της μέσα στο ματς, θα πάρει το τρόπαιο.

Στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια, ο Αλμέιδα ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, όχι μόνο γιατί νίκησε στα τρία. Κυρίως γιατί το έκανε με τον τρόπο του, τον οποίο δεν άλλαξε ακόμη και στο 2-0 της Τούμπας όπου επικράτησε ο ΠΑΟΚ. Συνολικά η ΑΕΚ σε όλη τη χρονιά έδειξε πως είναι καλύτερη ομάδα από τον αντίπαλό της και πως έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο της. Κάτι που μπορεί να παίξει τον ρόλο του και στον τελικό όπου η μεν δεν θα έχει τον Σέρχιο Αραούχο και ο δε τους Νέλσον Ολιβέιρα και Κάλεντ Νάρεϊ.

Για την ΑΕΚ βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα κατέβει στο ματς με την… ενδεκάδα Κυπέλλου ή με την καλύτερη δυνατή σύνθεση, όπως αναμένεται να κάνει ο ΠΑΟΚ. Αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Αλμέιδα, πιθανότατα θα εμπιστευτεί σε μεγάλο βαθμό τους ποδοσφαιριστές που τον έφεραν μέχρι εδώ στη διοργάνωση. Το ζήτημα είναι το πώς θα επιλέξει να παίξει η Ένωση, ανεξαρτήτως προσώπων. Θα πιέσει ψηλά όπως συνηθίζει ή θα περιμένει πιο πίσω τον ΠΑΟΚ; Από την άλλη, ο Δικέφαλος του Βορρά θα επιμένει στο bild up που τόσο του κόστισε φέτος στα δύο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια ή θα επιλέξει πιο άμεσο παιχνίδι χτυπώντας στην πλάτη της ΑΕΚ;

Τέλος, και πέρα από τις τακτικές, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψυχολογία και η προσέγγιση του ματς. Κατά πόσο δηλαδή έχει μείνει συγκροτημένο το μυαλό των παικτών της Ένωσης μετά από όσα έζησαν τις προηγούμενες μέρες με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και από την άλλη, κατά πόσο θα έχουν επηρεαστεί εκείνοι του ΠΑΟΚ από το πολύ κακό φινάλε στα πλέι οφ όπου χάλασαν την εικόνα που είχαν φτιάξει το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο θα απαντηθούν…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από