Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1

Στην Ξάνθη αποβλήθηκε πρώτη φορά στην καριέρα του, κόντρα στην Ξάνθη πέτυχε τα πρώτα του τέρματα σε Κύπελλο. Ο Ντανιέλ Ποντένσε σκόραρε δις κόντρα στους Ακρίτες και χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό (3-1).

«Ανόητη» είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος την αποβολή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στην Ξάνθη στα Πηγάδια για το πρωτάθλημα. Ο Ντάνιελ Ποντένσε σε εκείνο το παιχνίδι δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 79′ του αγώνα και αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πάνω από ένα μήνα αργότερα, ο μικρός Πορτογάλος «μάγος» πήρε μια άτυπη εκδίκηση. Σκόραρε δις στην αναμέτρηση κόντρα στους Ακρίτες και χάρισε στον Ολυμπιακό το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (3-1).

Το πρώτο παιχνίδι ήταν ως… μη γενόμενο μετά το στείρο 0-0. Στη ρεβάνς του Γ. Καραϊσκάκης όμως, οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν τις προθέσεις τους από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα. Κυριάρχησαν απόλυτα στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι το 72ο λεπτό όταν ο Ανδρέας Μπουχαλάκης αναγκάστηκε να αποχωρήσει έχοντας ενοχλήσεις στο πόδι του, με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει πραγματοποιήσει όλες του τις αλλαγές. Οι γηπεδούχοι ήταν σοβαροί (με εξαίρεση μερικά ατομικά λάθη που δεν κόστισαν), είχαν όρεξη, ο Νάτχο δημιουργούσε από την… καρέκλα του σκηνοθέτη, ο Φορτούνης έδινε τον ρυθμό, τα άκρα δούλευαν άψογα ο Τοροσίδης ήταν ξανά καθοριστικός και ο Σα είχε ένα ξεκούραστο βράδυ με την Ξάνθη να απειλεί μόλις δύο φορές στον αγώνα και τελικά να μειώνει από το σημείο του πέναλτι με τον Μπρίτο.

Οι γηπεδούχοι είχαν την συντριπτική κατοχή της μπάλας και δημιουργούσαν συνεχώς (κυρίως από τις πτέρυγες), με τους Ακρίτες να έχουν εξ’ αρχής συμπρωταγωνιστικό ρόλο. Η μία ευκαιρία διαδεχόταν την άλλη «προϊόν» καλής κυκλοφορίας, συνεργασιών και πίεσης. Μόλις στο 11ο λεπτό ο Χάσαν έβγαλε τον Τσιμίκα τετ-α-τετ με τον Ζίβκοβιτς ωστόσο ο μπακ του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλο κίπερ. Τρία λεπτά αργότερα ο Μασούρας πήρε την κεφαλιά μετά από κάθετη του Νάτχο, με τη μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Ζίβκοβιτς. Στο 15′ ο Μασούρας ξανά μετά από σέντρα του Γκιγιέρμε, επιχείρησε την σκαστή κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού μετουσιώθηκε τελικώς σε γκολ, λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου. Στην τέταρτη κλασσική ευκαιρία που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι, ο Νάτχο με εξωπραγματική ακρίβεια βρήκε τον Ποντένσε στην περιοχή κι αυτός με ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του (1-0). Κάποια λάθη στον χώρο του κέντρου και στην άμυνα που ακολούθησαν, δεν κόστισαν στους γηπεδούχους που διατηρούσαν με άνεση τον έλεγχο του αγώνα και πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-0 και την Ξάνθη να είναι ακόμα μέσα στην υπόθεση: «πρόκριση» λόγω των επεμβάσεων του Ζίβκοβιτς.

Στην επανάληψη, το σκηνικό άλλαξε ελάχιστα. Πίεση από το πρώτο λεπτό και σωρεία ευκαιριών για τον Ολυμπιακό, παθητικός ρόλος για τους παίκτες της Ξάνθης. Στο 48′ ο Νάτχο δεν νίκησε τον κίπερ των φιλοξενούμενων, όμως τέσσερα λεπτά αργότερα (52′) ο Χασάν μετά από ωραία συνεργασία με τον Φορτούνη, «διπλασίασε» τα τέρματα των Ερυθρόλευκων.

Στο 61ο λεπτό, το ματς «τελείωσε» με τον Ποντένσε να βρίσκει εκ νέου δίχτυα και να βάζει τίτλους τέλους στα όποια όνειρα της Ξάνθης. Ο Πορτογάλος εξτρέμ δικαιωματικά μπορεί να πιστωθεί μεγάλος μέρος της πρόκρισης. Στο 64′ ο μικρός μάγος αποχώρησε καταχειροκροτούμενος για να αφήσει την θέση του στον Φράνκο Σολδάνο που «ντεμπούταρε» στην αριστερή πτέρυγα χωρίς όμως να καταφέρει να δείξει πολλά πράγματα μιας και στο 72′ ο Μπουχαλάκης αποχώρησε με ενοχλήσεις στο πόδι με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να συνεχίζει με αριθμητικό μειονέκτημα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δύο λεπτά αργότερα, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα σε χέρι του Κων/νου Τσιμίκα σε σουτ του Μπαξεβανίδη, με τον Μπρίτο να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να μειώνει για τους Ακρίτες σε 3-1 στο 75ο λεπτό του αγώνα. Η Ξάνθη δεν κατάφερε στα εναπομείναντα λεπτά να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, από έναν αγώνα που ολοκλήρωσε με 5 τελικές (1 εντός εστίας) την στιγμή που οι γηπεδούχοι είχαν 18 (11 στην εστία) και δικαιωματικά πήραν το εισιτήριο για τους «8» του θεσμού!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός: Σα, Νάτχο, Φορτούνης (58′ Λάζαρος), Γκιγιέρμε (55′ Μπουχαλάκης), Γ. Μασούρας, Χασάν, Μεριά, Τσιμίκας, Μιράντα, Τοροσίδης και Ποντένσε (64′ Σολδάνο).

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς (46′ Μπαριέντος), Κασάδο, Λισγάρας, Μελιόπουλος, Ντουρίτσκοβιτς (56′ λ.τρ. Σοφιάν Καντά), Κάστρο (68′ Ντιρεστάμ), Μπαξεβανίδης, Φουρτάδο, Καμαρά και Σιλά.

Γκολ: 29′, 61′ Ποντένσε, 52′ Χάσαν / 75′ πεν. Μπρίτο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από