Επτά ομάδες της La Liga έχουν ξένους ιδιοκτήτες, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για επενδυτικές συνέργειες
Η ισπανική επαγγελματική ποδοσφαιρική σκηνή βιώνει μια αθόρυβη αλλά βαθιά μεταμόρφωση, καθώς οι σύλλογοι γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικοί επενδυτικοί στόχοι για διεθνή κεφάλαια, επενδυτικά funds και ξένους επιχειρηματίες. Σε μια εποχή όπου η διαχείριση του ποδοσφαίρου συνδέεται άμεσα με τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, η αγορά και πώληση ισπανικών συλλόγων επιταχύνεται: ήδη επτά ομάδες της La Liga έχουν ξένους ιδιοκτήτες, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον έλεγχο περισσότερων συλλόγων ταυτόχρονα.
Τον Ιούλιο του 2025, η Velocity Sport Partners, υπό τη διοίκηση του Βρετανού Άλαν Πέις, απέκτησε το 99,66% της Εσπανιόλ έναντι περίπου 130 εκατ. ευρώ, με την προηγούμενη ιδιοκτήτρια, Rastar Group, να διατηρεί τη δυνατότητα συμμετοχής έως 16,45% τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος της Velocity είναι να εφαρμόσει το μοντέλο «multi-club ownership», όπου το ίδιο επενδυτικό σχήμα διαχειρίζεται συλλόγους σε διάφορες χώρες — τάση που επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ισπανία (θα πρέπει πάντως να βρει άκρη και με την UEFA)
Η Ισπανία είναι ήδη, σύμφωνα με το Social Football Summit, η χώρα με τους περισσότερους συλλόγους ενταγμένους σε δομές πολυϊδιοκτησίας. Η City Football Group (Μάντσεστερ Σίτι), η V Sports (Άστον Βίλα) και η RedBird Capital Partners (Μίλαν και Τουλούζ) διατηρούν παρουσία σε ισπανικά κλαμπ. Η Τζιρόνα, για παράδειγμα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του City Football Group από το 2017, σε συνεργασία με τον Pere Guardiola. Ο σύλλογος έχει σταθεροποιηθεί στη La Liga και έχει ήδη παρουσία και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (πέρυσι έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ).
Η είσοδος ξένου κεφαλαίου δεν περιορίζεται σε ομάδες με οικονομικές δυσκολίες. Η Βαλένθια ήταν από τους πρώτους συλλόγους που γνώρισαν αυτή τη μεταβολή, όταν το 2014 ο επιχειρηματίας Peter Lim εξαγόρασε το 70% του συλλόγου, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό του στο 90,5% μέσω της Meriton Holdings. Αντίστοιχα, η Γρανάδα ανήκει από το 2016 στον Κινέζο επιχειρηματία Jiang Lizhang, ενώ η Μαγιόρκα πέρασε το 2016 στα χέρια Αμερικανών επενδυτών, με συνολικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
Το φαινόμενο εξαπλώνεται δυναμικά και στη Segunda División. Ομάδες όπως η Αλμπαθέτε, η Οβιέδο, αλλά και οι Μάλαγα, Κάδιθ, Βαγιαδολίδ και Σαραγόσα ελέγχονται επίσης από επενδυτές προερχόμενους από ΗΠΑ, Μεξικό, Κατάρ, Βενεζουέλα και Κίνα, καταδεικνύοντας τη διεθνοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε όλα τα επίπεδα του ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Σημαντικά funds και επενδυτικοί οργανισμοί εμπλέκονται ενεργά στη χρηματοδότηση του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η Goldman Sachs έχει ήδη αναλάβει ρόλο-κλειδί σε συμφωνίες με συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπέτις και η Σεβίλη, ενώ συνεργάζεται στενά με τη LaLiga στο πρόγραμμα LaLiga Impulso, το οποίο μέσω του βρετανικού fund CVC έχει διοχετεύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το 2022, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των δομών και την επαγγελματοποίηση της διαχείρισης.
Σύμφωνα με τη Deloitte Football Money League 2025, τα 20 ισχυρότερα κλαμπ του κόσμου παρήγαγαν 11,2 δισ. ευρώ κατά τη σεζόν 2023/24, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ρεάλ Μαδρίτης αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ως το πιο πολύτιμο κλαμπ παγκοσμίως, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια έσοδα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δύναμη της LaLiga ως «προϊόντος» στη διεθνή αγορά.
Η σχέση κόστους-απόδοσης καθιστά το ισπανικό ποδόσφαιρο ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδυτές. Σύμφωνα με αναλυτές της Deloitte Ισπανίας, η τιμή κτήσης ισπανικών συλλόγων θεωρείται χαμηλότερη συγκριτικά με αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αποδόσεις από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες παραμένουν σημαντικές.
Στην κορυφή, η LaLiga Impulso/CVC συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει το οικονομικό μοντέλο του ισπανικού ποδοσφαίρου, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, εκσυγχρονίζοντας υποδομές και ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη διαχείριση.
Το ισπανικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πλέον μόνο αθλητικό προϊόν: μετατρέπεται σταδιακά σε στρατηγικό επενδυτικό πεδίο για παγκόσμιους επενδυτές.
πηγή: In.gr