«Ζαλίζουν» τα ποσά των «cooling break» στο Μουντιάλ

Τα υποχρεωτικά διαλλείματα ενυδάτωσης στο Μουντιάλ της Αμερικής, δεν αρέσουν στον ποδοσφαιρικό κόσμο, αλλά τα έσοδα που παράγουν είναι εξωπραγματικά.

Η FIFA πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Αμερικής, πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση να καθιερώσει υποχρεωτικά «hydration break» και στους 104 αγώνες της Διοργάνωσης χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία την ώρα ενός αγώνα. Μια τέτοια απόφαση, εκτός από τους φίλους του ποδοσφαίρου δεν έχει κερδίσει και το πράσινο φως από την πλειοψηφία παικτών και προπονητών.

Περιπτώσεις όπως αυτές των 2 πρώην συνεργατών στη Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ και Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, αποτελούν παράδειγμα για το πως εκλαμβάνουν οι επαγγελματίες του χώρου το «cooling break», τονίζοντας πως είναι μια διαδικασία με κίνητρο το χρήμα, που χαλάει το ρυθμό του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία έχει δημιουργήσει υπέρογκα διαφημιστικά έσοδα για τη Fox.

Διαβάστε επίσης: Κοντά στον Παναθηναϊκό ο Μπαντιό

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Fox χρεώνει 200.000 δολάρια τα 30 δευτερόλεπτα προβολής  για κάθε επιχείρηση κατά τη διάρκεια των 3λεπτων breaks, ενώ τα ματς των ΗΠΑ αυξάνουν το ποσό στα 750.000 δολάρια. Συμπεριλαμβάνοντας και τους 5 γύρους «νοκ-άουτ» αγώνων τα μεικτά έσοδα της Fox υπολογίζονται να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια δολάρια από τα hydration breaks. Βεβαίως το κίνητρο του Αμερικανού καναλιού για τα ποσά αυτά είναι να καλύψει πάνω από το μισό των συνολικών εξόδων (κοντά στα 485 εκατ. δολάρια) που κατατέθηκαν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεχόμενος ένα τεράστιο κύμα κριτικής από το ποδοσφαιρικό κοινό, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, Προέδρος της FIFA, έκανε κάποιες δηλώσεις για να ελαφρύνει την κατάσταση και να υπερασπιστεί την εφαρμογή των υποχρεωτικών διαλειμμάτων ενυδάτωσης, χαρακτηρίζοντας τα ως προληπτικά μέτρα αγωνιστικού χαρακτήρα και τονίζοντας πως δεν συνδέονται με εμπορικά οφέλη.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ, με τις δηλώσει του Ινφαντίνο για το hydration break στο Μουντιάλ

Οι δηλώσεις του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο προς υπεράσπισης των «hydration break»:

«Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον έσοδο για τη FIFA, καθώς όλες οι εμπορικές συμφωνίες είχαν υπογραφεί πολύ πριν από τη διοργάνωση. Για εμάς πρόκειται αποκλειστικά για ένα αθλητικό ζήτημα. Ο βασικός λόγος είναι η ζέστη, μια στιγμή ξεκούρασης είναι εξαιρετικά σημαντική.»

«Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε ότι ένας προπονητής μπορεί να έχει την ευκαιρία να επηρεάσει έναν αγώνα κάνοντας προσαρμογές μόνο και μόνο επειδή κάνει περισσότερη ζέστη, ενώ σε ένα άλλο ματς, όπου η θερμοκρασία είναι ελαφρώς χαμηλότερη, ο ίδιος προπονητής δεν έχει την ίδια δυνατότητα», απάντησε σχετικά με τον λόγο που ο κανόνας των break εφαρμόζεται σε κάθε ματς ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Το βασικό ζήτημα των φίλων του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον πλανήτη είναι πως τα «cooling break», αλλάζουν τελείως την φύση του ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί το απεχθάνονται, καθώς από τα 2 ημίχρονα που επέτρεπαν σε ένα ματς να δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα «μομέντουμ» και στις 2 ομάδες που αγωνίζονται, το οποίο δημιουργεί μια ένταση σαν κανένα άλλο άθλημα, ο αγώνας χωρίζεται σε 4 κομμάτια που αναιρούν τα παραπάνω.

Στις ΗΠΑ, η Fox αρχικά υποστήριξε ότι θα υιοθετούσε μια υβριδική προσέγγιση. Ορισμένα hydration breaks θα περιλάμβαναν διαφημίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ άλλα θα είχαν διαφημίσεις με διπλό πλάνο στις οθόνες ή καθόλου διαφημίσεις.

Αλλά με τα πρώτα νούμερα εσόδων που αναπτύχθηκαν στα πρώτα ματς λόγω της υψηλής τηλεθέασης, η Fox εγκατέλειψε την αρχική προσέγγιση και η FIFA δέχεται όλη την κριτική, ως υπεύθυνη Αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με 2 διαλείμματα ενυδάτωσης ανά αγώνα και 4 διαφημίσεις, δημιουργούνται 8 brand deals ανά αγώνα. Οι 8 διαφημίσεις επί τους 104 αγώνες που θα διεξαχθούν φέρνουν 832 συνολικά. Το συνολικό ποσό εσόδων… θα το μάθουμε στο τέλος της διοργάνωσης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Βασιλόπουλος

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από