Γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ξέρει να πουλάει: Οι αριθμοί που αποτυπώνουν την παταγώδη αποτυχία της (pics)

Μόνο έξι πωλήσεις με πάνω από 30 εκατ. ευρώ έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία δεκαετία. Οι αριθμοί σοκάρουν και εξηγούν πολλά για την αγωνιστική κατάντια της...

Εκεί που λες δεν έχει πιο κάτω για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πάντα κάτι γίνεται και αποδεικνύεται ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο για τους «κόκκινους διαβόλους». Με αποκορύφωμα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε όπου κατάφεραν να μείνουν εκτός Ευρώπης, τερματίζοντας λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού,

Το επόμενο στάδιο είναι ο υποβιβασμός πλέον. Δεν έμεινε κάτι άλλο για τη Γιουνάιτεντ που 12 χρόνια μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ ακόμη ψάχνει να βρει τον βηματισμό της. Προπονητές, παίκτες, στελέχη, διοικήσεις, τα πάντα αλλάζουν σε αυτό το διάστημα, αλλά πέρα από κάποιες αναλαμπές, φως στο τούνελ δεν υπάρχει.

Διαβάστε επίσης: Ασυγκράτητοι οι Μπακς: Πήραν και τον Μίτσιτς μέσω ανταλλαγής (pic)

Και έρχεται και το transfermarkt να βάλει ακόμη πιο βαθιά το… μαχαίρι στην πληγή για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, αποδεικνύοντας με νούμερα και στοιχεία την αποτυχία του κλαμπ, σε ακόμη ένα κομμάτι. Όχι βέβαια ότι έπεσε κανείς από τα σύννεφα, αλλά όταν τα βλέπεις μπροστά σου συγκεντρωμένα, είναι διαφορετικά.

Για ποιο πράγμα μιλάμε; Για την… ικανότητα που (δεν) έχει το κλαμπ στο κομμάτι των πωλήσεων. Στο πόσο και πώς αξιοποιεί τους παίκτες του ρόστερ του και τι παίρνει πίσω από αυτούς. Η σούμα της δεκαετίας είναι πραγματικά θλιβερή για τη Γιουνάιτεντ που έχει πετύχει μόλις έξι πωλήσεις με πάνω από 30 εκατ. ευρώ όταν πετάει δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για μεταγραφές χωρίς πραγματικό σχέδιο και στρατηγική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που αποσύρθηκε ο Σερ Άλεξ μόνο η Τσέλσι (2,87 δισ. ευρώ) και η Μάντσεστερ Σίτι (2,31 δισ. ευρώ) έχουν ξοδέψει περισσότερα από τη Γιουνάιτεντ (2,14 δισ. ευρώ), η οποία έχει όμως την υψηλότερη καθαρή δαπάνη στον κόσμο, στα 1,54 δισ. ευρώ. Οι άλλοι δύο βέβαια (και κυρίως η Σίτι), που έχουν ξοδέψει περισσότερα για μεταγραφές, σε αυτά τα χρόνια έχουν πάρει πρωταθλήματα, Champions League, έχουν παίξει σε τελικούς.

Η Γιουνάιτεντ συμβιβάζεται με κανένα εγχώριο Κύπελλο μία στο τόσο, με ένα Europa League έχοντας χάσει και δύο τελικούς την τελευταία πενταετία ενώ για πρωταθλητισμό ούτε λόγος. Και αυτό το καλοκαίρι που ο Ρούμπεν Αμορίμ προσπαθεί να βάλει μία τάξη και να στρώσει κάπως την κατάσταση, ο προϋπολογισμός των μεταγραφών του θα εξαρτηθεί εν μέρει από την πώληση παικτών.

Μόνο που το ιστορικό της Γιουνάιτεντ στις πωλήσεις είναι τραγικό. Από τον Φεβρουάριο του 2024 που η INEOS απέκτησε τον έλεγχο με 27,7%, ο Ράτκλιφ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της βελτίωσης της στρατηγικής μεταγραφών της. Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα όμως, η Γιουνάιτεντ κατατάσσεται μόλις ένατη σε έσοδα από μεταγραφές τις προηγούμενες δέκα σεζόν από αγγλικούς συλλόγους.

Η Γιουνάιτεντ έχει ανακτήσει 545 εκατ. ευρώ από πωλήσεις, αλλά αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους βασικούς αντιπάλους της, τη Μάντσεστερ Σίτι (922 εκατ. ευρώ) και τη Λίβερπουλ (690 εκατ. ευρώ) – και ειδικά από την Τσέλσι με 1,44 δισ. ευρώ.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τη Γιουνάιτεντ σε παγκόσμια κλίμακα, με τον σύλλογο να κατατάσσεται στην 32η θέση σε έσοδα από μεταγραφές τις προηγούμενες δέκα σεζόν, πολύ πίσω από άλλους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009 έναντι 94 εκατ. ευρώ παραμένει η πώληση-ρεκόρ της Γιουνάιτεντ και η μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ στη Μαδρίτη το 2003 εξακολουθεί να κατατάσσεται τέταρτη.

Ο σύλλογος του Όλντ Τράφορντ έχει πουλήσει μόνο έξι παίκτες με ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ και είναι ένας τομέας όπου η Γιουνάιτεντ πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά στην προσπάθειά της να επανέλθει στα στάνταρ της.

Αυτό το καλοκαίρι παρά το ότι η αγοραστική της δύναμη είναι περιορισμένη, έχει ήδη αποκτήσει τον Ματέους Κούνια για 74 εκατ. ευρώ ενώ έχει καταθέσει προσφορά περίπου 70 εκατ. ευρώ για τον Μπράιαν Εμπουεμό της Μπρέντφοντ. Για να προχωρήσει όμως σε άλλες μεταγραφές ανάλογου κόστους, θα πρέπει να φέρει μεγάλα έσοδα στα ταμεία της από ποδοσφαιριστές όπως οι Μάρκους Ράσφορντ, Άντονι και Τζέιντον Σάντσο. Θα τα καταφέρει;

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από