Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διανύει μια μεταβατική και δύσκολη περίοδο, όμως η διοίκηση του Ράτκλιφ και η «τεχνογνωσία» της ΙΝΕΟS φέρνουν αέρα αλλαγής σε όλα τα επίπεδα - Το «τρικ» που φέρνει πολλές και ακριβές μεταγραφές...
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από τη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της ετοιμάζεται να τα αλλάξει όλα. Η διοίκηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, σε συνεργασία με τον Ρούμπεν Αμορίμ έχουν στόχο να επαναφέρουν τους «κόκκινους διαβόλους» σε «τροχιά» Ευρώπης αρχικά και εν συνεχεία στη διεκδίκηση τίτλων.
Για να συμβεί αυτό όμως η Γιουνάιτεντ οφείλει να ενισχυθεί σημαντικά στο αγωνιστικό κομμάτι, να κάνει μεταγραφές και ο Πορτογάλος τεχνικός να αλλάξει πολλά προκειμένου να είναι ξανά ανταγωνιστική. Η αγγλική ομάδα έχει μείνει πολύ πίσω, το ρόστερ της δεν έχει ποιότητα και προσπαθεί να κάνει ένα μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» για να επωφεληθεί από τυχόν πωλήσεις (πχ Ράσφορντ, Γκαρνάτσο και Άντονι), αλλά και για να βρει χώρο για μεταγραφικές κινήσεις.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι όμως πως πρέπει να κάνει μεταγραφές και έτσι όπως ολοκληρώθηκε η σεζόν πέρσι δεν έχει άφθονο χρήμα. Για αυτό τον λόγο και ο Ράτκλιφ μαζί με τους συνεργάτες του έχουν βάλει μπροστά ένα μεγάλο πλάνο με την τεχνογνωσία της INEOS, που λειτουργεί σε βάθος τετραετίας.
Η διοίκηση έχει σκοπό να κάνει τα χατίρια στον προπονητή για να είναι ανταγωνιστική η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει με υπομονή και με πλάνο, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στο Financial Fair Play. Συγκεκριμένα, η Γιουνάιτεντ έχει κάνει δικό της τον Ματέους Κούνια από τη Γουλβς για 74.200.000 ευρώ, τον Ντιέγκο Λεόν για 4.000.000 ευρώ και όλα δείχνουν ότι έκλεισε και τον Μπράιαν Εμπουεμό από την Μπρέντφορντ για 80.000.000 ευρώ.
Πανάκριβες μεταγραφές οι δυο εξ αυτών που αντικειμενικά δεν φαίνεται να τα αξίζουν κιόλας, όμως η Γιουνάιτεντ κάνει το χατίρι στον προπονητή και παράλληλα εκμεταλλεύεται το πιο σημαντικό προτέρημα που έχει αυτή τη στιγμή. Τις δόσεις. Συνήθως οι μεγάλες ομάδες και ειδικότερα στην Αγγλία λειτουργούν με δόσεις, αλλά μάξιμουμ μέχρι τρεις για μία μεταγραφή.
Τόσο στην περίπτωση του Κούνια, αλλά και σε αυτή του Εμπουεμό που είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η Γιουνάιτεντ τα βρήκε στις 4 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό και στις δύο μεταγραφές διαιρείται σε 4 μεταγραφικές περιόδου, άρα ουσιαστικά «ξεγελάει» το FFP και την UEFA, αλλά και όλους τους κανόνες για τα οικονομικά ενός συλλόγου. Με τον ίδιο τρόπο ο Ράτκλιφ είχε λειτουργήσει όταν ανέλαβε τη Νις στη Γαλλία και μέσα σε δύο χρόνια αγωνιζόταν στην Ευρώπη και το Champions League.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η INEOS και οι δόσεις
Το καλύτερο όμως δεν είναι αυτό για τη Γιουνάιτεντ. Είναι πως για τις τρεις αυτές κινήσεις το φετινό καλοκαίρι έχει δαπανήσει το ποσό των 37.05 εκατ. λιρών. Ουσιαστικά έχει δώσει λίγο πάνω από 40.000.000 ευρώ, ποσό που ούτε φαίνεται στα οικονομικά ενός τέτοιου brand, αλλά κυρίως της δίνεται η δυνατότητα να χαλάσει άλλα 100.000.000 ευρώ με παρόμοιο τρόπο. Και χωρίς καν να έχει ακόμη έσοδα από πωλήσεις, όπως πχ του Μάρκους Ράσφορντ που οδεύει προς την Μπαρτσελόνα με δανεισμό και υποχρεωτική οψιόν.
Η INEOS που είναι η εταιρία του Ράτκλιφ και ασχολείται με χημικά, αλλά και με τον αθλητισμό πλέον και εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί σαν όμιλος-κολοσσός σε πάνω από 30 πόλεις, ενώ περηφανεύεται για τη «δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη» μέθοδο εξαγορών.
Η Τσέλσι και το «know how» του Ράτκλιφ
Με λίγα λόγια μπορεί οι μεταγραφές των Κούνια και Εμπουεμό να κοστίζουν 155.000.000 ευρώ αλλά πρακτικά ανοίγουν χώρο στον Αμορίμ να έχει από φέτος σημαντικούς παίκτες στο πλάνο του και ουσιαστικά να κάνει τουλάχιστον άλλες 3-4 μεταγραφές, που η αλήθεια είναι οτι η Γιουνάιτεντ τους έχει ανάγκη.
Οι επόμενες μεταγραφές θα γίνουν με παρόμοιο τρόπο, που θυμίζει εν πολλοίς και την ανάκαμψη της Τσέλσι επί Τοντ Μπόλι, που έκανε το ίδιο, έκλεισε πάνω από 15 μεταγραφές σε τρεις μεταγραφικές περιόδους και μεγάλα συμβόλαια και πλέον είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Εδώ και τρία χρόνια έχει δαπανήσει πάνω από 1.5 δις ευρώ για παίκτες, αλλά έχει πουλήσει και παράλληλα ακόμη «παίζει» με δόσεις, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται καν στο Financial Fair Play η Τσέλσι και όλα να λειτουργούν στην εντέλεια και… δηλωμένα. Και το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλοι με τη Γιουνάιτεντ να το κάνει ήδη και τον Ράτκλιφ και την IΝΕΟS να το έχει κάνει ήδη στη Νις πριν 5 χρόνια.
Ο Ράτκλιφ και η INEOS οικονομικά έχουν το «know how» για να επαναφέρουν την Γιουνάιτεντ ακόμη και αν δεν έχει Ευρώπη. Το θέμα είναι αν ο Αμορίμ θα καταφέρει να το κάνει στο αγωνιστικό κομμάτι. Και μέχρι στιγμής παρότι φαινόταν δύσκολο το κάνουν πράξη όλες τις επιθυμίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γιουνάιτεντ θα κάνει 5-6 μεταγραφές φέτος, πιθανότατα άλλες 1-2 τον χειμώνα και άλλες τόσες το επόμενο καλοκαίρι και ουσιαστικά θα έχει αλλάξει το ρόστερ της, με την οικονομική τακτική να πηγαίνει περίφημα. Όπως φαίνεται και από τα δηλωμένα 40.000.000 ευρώ για μεταγραφές φέτος.