Ο Ολυμπιακός το πάει στα… άκρα

Έχοντας ως... ακρογωνιαίους λίθους παίκτες όπως οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Ντανιέλ Ποντένσε ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα φέτος να βασίσει το παιχνίδι του στις «πτέρυγες». Ποια η συνεισφορά των ακραίων του πέρυσι; Τι λένε οι φετινοί αριθμοί.

Για πολλά χρόνια ήταν η βασική πηγή δύναμής του. Ο φόβος του αντιπάλου. Ο μόνιμος άλυτος γρίφος. Με παίκτες όπως οι Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος και Γκαλέτι. Τα τελευταία χρόνια ατόνησαν. Χάθηκαν από το προσκήνιο. «Πνίγηκαν» στην μετριότητα. Φέτος όμως ο Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να το πάει στα… άκρα. Έχει ήδη γραφτεί πολλάκις. Ο Ολυμπιακός της περυσινής σεζόν δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει φέτος σε αυτά τα πρώτα 6 επίσημα παιχνίδια του. Η αλλαγή αυτή οφείλεται εν πολλοίς και στη δυναμική των άκρων.

Πέρυσι για την άμυνα ήταν οι Ομάρ Ελαμπντελαουί και Ντιόγκο Φιγκέιρας από δεξιά, οι Μίλιτς και Λεονάρντο Κούτρης αριστερά. Για την επίθεση οι Καρσελά, Μάριν, Πάρντο, Σεμπά και Μπεν για την επίθεση. Από τους 9, κάτοικοι Ρέντη παραμένουν μόνο 2. Ο Ομάρ Ελαμπνελαουί και ο Λεονάρντο Κούτρης (συν τον Μάριο Βρουσάι που προβιβάστηκε στη μεγάλη ομάδα και πήρε χρόνο συμμετοχής).

Τα άκρα, ο ακρογωνιαίος λίθος της κάθε ομάδας, αποτελούν και βασικό συστατικό της επιτυχίας της. Ειδικά για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που καλείται (στη Superleague) να αντιμετωπίσει ομάδες με άμυνα βγαλμένη από… τα μπλοκάκια του Ζοσέ Μουρίνιο στη φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2017-18, στο πρωτάθλημα, οι «κόκκινες» πτέρυγες πέτυχαν 16 γκολ από τα συνολικά 60 της ομάδας (τυπικά 63 μαζί με το 3-0 της Τούμπας, ουσιαστικά 60). Και μοίρασαν 15 ασίστ.

Ο Μεντί Καρσελά στον οποίο πολλοί πόνταραν, απογοήτευσε. Ο Μάρκο Μάριν επέλεξε να αγωνιστεί, κατά βάση, στο πρώτο μισό της χρονιάς και ο μόνος διακριθείς ήταν ο Λεονάρντο Κούτρης. Μετά τον Γενάρη, η επιστροφή-επένδυση του Κέβιν Μιραλάς ήταν άκρως ελπιδοφόρα, οι ελπίδες όμως ναυάγησαν εν τέλει στις… ξέρες, με τον Βέλγο να μην θυμίζει επουδενί τον παίκτη που μάγεψε στην πρώτη του θητεία στα ερυθρόλευκα. Όσο για την άμυνα οι προσθήκες των Ιγκόρ Σίλβα και Εσάν Χατζισαφί δεν αποδείχθηκαν βοηθητικές.

Πιο αναλυτικά, εξετάζοντας τους αριθμούς του πρωταθλήματος προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Οι μπακ του Ολυμπιακού σε 29 παιχνίδια πέτυχαν 4 γκολ και μοίρασαν 7 (Ομάρ 1 γκολ/ 2ασίστ, Φιγκέιρας 1 γκολ/1 ασίστ, Κούτρης 1 γκολ/ 3 ασίστ, Μίλιτς 0/0, Χατζισαφί 1 γκολ/ 1 ασίστ, Ιγκόρ Σίλβα 0/0).

Οι εξτρέμ 12 γκολ και 8 ασίστ (Μάρκο Μάριν 7 γκολ/ 3 ασίστ, Φελίπε Πάρντο 2 γκολ/ 2 ασίστ, Μεντί Καρσελά 0/0, Σεμπά 0/1, Μπεν 0/0, Μιραλάς 2 γκολ/2ασίστ, Βρουσάι 1 γκολ/ 0 ασίστ). Σε μέσους όρους: 0,13 γκολ και 0,24 ασίστ ανά ματς οι μπακ και 0,41 γκολ και 0,27 ασίστ ανά ματς οι εξτρέμ. Αριθμοί που συνέβαλαν στο άκρως απογοητευτικό πρόσωπο της ομάδας στο χορτάρι.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το νέο πρόσωπο των Ερυθρόλευκων, έχει πολύ διαφορετική σύνθεση στα άκρα. Ομάρ, Μασούρας, Τσιμίκας και Κούτρη στους μπακ και αρκετή… αστερόσκονη στα εξτρέμ. Ο πολυτιμότερος παίκτης του περσινού πρωταθλήματος Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο μικρός (σε σωματοδομή) μάγος Ντανιέλ Ποντένσε πιθανότατα ο πιο βιρτουόζος ποδοσφαιριστής του φετινού πρωταθλήματος, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο ταλαντούχος Βρουσάι  και προσθέστε και τον Ναουέλ,, του οποίου ακόμα δεν έχουμε δείγμα γραφής.

Οι αριθμοί των άνωθεν στα πρώτα έξι επίσημα παιχνίδια της σεζόν; Ομάρ Ελαμπντελαουί (1 γκολ/2 ασίστ), Κώστας Τσιμίκας (0 γκολ/ 1 ασίστ), Ντανιέλ Ποντένσε (2 γκολ/0 ασίστ), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (5 γκολ/ Ο ασίστ) περιμένοντας τον Ναουέλ και τους… μας κάνει συνολικά 8 γκολ και 3 ασίστ στα πρώτα έξι ματς της σεζόν: 0,16 γκολ και 0,5 ασίστ ανά ματς από τους μπακ και 1,16 γκολ ανά παιχνίδι από τους εξτρέμ. Δηλαδή μια προσφορά της τάξεως των 1,33 γκολ ανά ματς και 0,5 ασίστ σε κάθε αναμέτρηση, όταν οι περσινοί αριθμοί πρωταθλήματος ήταν 0,54 γκολ και 0,5 ασίστ ανά παιχνίδι.

Φυσικά, χαρακτηριστικότεροι της αλλαγής, θα είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί που θα εξετάσουμε στο τέλος της σεζόν. Με δείγμα μεγαλύτερο από το ήδη υπάρχον. Ωστόσο αν πέρυσι οι ακραίοι έβαλαν τα 16 από τα 60 γκολ της σεζόν (στο πρωτάθλημα) και φέτος οι ακραίοι έχουν πετύχει τα 8 από τα πρώτα 17, μπορείς κανείς να υποθέσει πως οι Πειραιώτες μπορούν να το πάνε στα… άκρα. Στα παλιά τους κεκτημένα.

***Αξίζει να αναφέρουμε και το εξής. Οι Ερυθρόλευκοι τη σεζόν 2017-18 (που έχει ήδη αρχειοθετηθεί) δέχθηκαν 28 τέρματα (0,96 ανά ματς). Φέτος στα πρώτα έξι επίσημα της σεζόν, έχουν δεχθεί 3  (0,5 ανά ματς) και όλα στην Ευρώπη (καθώς στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Superleague η εστία τους είναι ανέπαφη). Συγκεκριμένα δέχθηκαν γκολ από την Μπέρνλι (2) και την Λουκέρνη (1).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από