Ολυμπιακός: Η αξέχαστη χρονιά των 100 (pics, vids)

Ο έφηβος είχε ραντεβού με την ιστορία το 2025. Και το γιόρτασε με την καρδιά του. Το νταμπλ, ο Μέντι, τα παιδιά του Ρέντη. Και το (ξανά και ξανά και ξανά) sold out Καραϊσκάκης που προσεχώς…

Στο τελευταίο κάδρο της χρονιάς; Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλάι στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Με μια θερμή χειραψία από εκείνες που μοιάζουν σήμα κατατεθέν μιας εποχής, να σφραγίζει το αναπόφευκτο. Ο Βάσκος από Θαλδίβαρ που ήρθε -αρχές Φλεβάρη του 2024- επιφυλακτικός με την «να δοκιμάσουμε για μερικούς μήνες» σκέψη στις αποσκευές, μόνιμος κάτοικος Πειραιά.

Υπογράφοντας για τέταρτη φορά με τον Ολυμπιακό. Αυτή την φορά ως το καλοκαίρι του 2027…
Το καλύτερο εορταστικό δώρο για το ερυθρόλευκο κοινό; Αν σκεφτεί κανείς την δημοφιλία του 65χρονου στο μεγάλο λιμάνι, εύκολα θα συμφωνήσει.

Μεταξύ μας όμως, η παραμονή του Μέντι μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω. Ίσως ο τέλειος επίλογος του 2025, της χρονιάς που ο αιώνιος έφηβος γιόρτασε τα 100 του γενέθλια. Αξέχαστα είπατε; Και κάτι παραπάνω. Με όλη την φόρα που δημιούργησε η ευλογία του 2024 με την κατάκτηση των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων (Conference League, Youth League). Με την ενεργοποίηση αυτής της ιδιαίτερης αύρας στο μονίμως sold out «Γ. Καραϊσκάκης». Ένα ατελείωτο πάρτι. Για… πάρτη του!

Κατάφερε ο Ολυμπιακός μέσα στο 2025 να κερδίσει το νταμπλ παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν και επικρατώντας σε ένα σωρό από ντέρμπι σε πρωτάθλημα και κύπελλο δίνοντας τόνο πανηγυρικό στην κυριαρχία του. Κατάφερε να συνδυάσει με έναν απίθανο τρόπο τις δύο ομάδες που του έφεραν τα ισάριθμα ευρωπαϊκά τρόπαια και χάρη στον Μεντιλίμπαρ έγινε ο Μπάμπης Κωστούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης μια «γέφυρα» που αντίστοιχη δεν είδαμε ποτέ στα μέρη μας.

Ο πρώτος, Babistuta πλέον πρόλαβε και έγινε και η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα στο εξωτερικό: Deal 40 εκατ ευρώ τον έκανε κάτοικο Μπράιτον και Premier League. O δεύτερος; Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ανακηρύχθηκε Golden Boy (web) στην μεγάλη ψηφοφορία της Tuttosport όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 1,1 εκατ άνθρωποι αναζητώντας το τέλειο πακέτο teenager στο ευρωπαϊκό football.

Την ίδια στιγμή οι Ερυθρόλευκοι στο ανταλλακτήριο της κατάκτησης του Conference League εκτοξεύοντας την βαθμολογία πενταετίας τους στην UEFA εξασφάλισαν πέρσι μια θέση αυτομάτως στη League phase του Europa League όπου μάλιστα τερμάτισαν στην πρώτη 8άδα της. Και αυξάνοντας τον λογαριασμό τους μπόρεσαν μέσα στο 2025 να επαναφέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια ελίτ που είχαμε πλέον σχεδόν συνηθίσει να την κοιτάζουμε από την… βιτρίνα.

Τον παράδεισο του Champions League. Είχε να συμβεί μια ολόκληρη 5ετία να δούμε ομάδα μας στο κυρίως μενού της διοργάνωσης και ήταν και τότε ο Ολυμπιακός. Το έκαναν ξανά οι Πειραιώτες και σήμερα κλείνοντας τους λογαριασμούς του 2025 έχουν κρατήσει έναν φάκελο ανοιχτό στο τραπέζι τους για τον Γενάρη του νέου έτους. Εκείνον που λέει ότι πιθανόν τέσσερις, δεδομένα έξι βαθμοί στις αναμετρήσεις με τη Μπάγερν Λεβερκούζεν (20/1, εντός) και τον Άγιαξ (28/1, εκτός) θα τους οδηγήσουν στο top 24 της διοργάνωσης. Στα νοκ άουτ και σε μια ακόμη «αναβάθμιση»

Βρέθηκαν από τα έξι πρώτα ματς να αντιμετωπίζουν στα τρία Άρσεναλ (εκτός), Μπαρτσελόνα (εκτός) και Ρεάλ Μαδρίτης. Το ότι κατάφεραν λοιπόν να κλείσουν το 2025 διατηρώντας καρέκλα στο τραπέζι της πρόκρισης είναι δεδομένα μια μικρή επιτυχία που μένει να δούμε αν ο Γενάρης μπορεί να της δώσει διαστάσεις. Ο Γενάρης που ξεκινά (3/1) με τον τελικό του Super Cup στο Ηράκλειο της Κρήτης κόντρα στον ΟΦΗ, άρα με το δέλεαρ της κατάκτησης ενός ακόμη τίτλου. Που περνά από τα νοκ άουτ του κυπέλλου όπου οι Πειραιώτες μπήκαν και εκεί πρώτοι και καλύτεροι έχοντας εξασφαλίσει θέση στους προημιτελικούς. Και βέβαια έχοντας ανοιχτό το Super League μέτωπο όπου αναδείχθηκαν (ξανά) πρωταθλητές χειμώνα πριν πέσουν από την κορυφή από τις διαδοχικές ισοπαλίες με τον Άρη και την Κηφισιά

Πίσω στον Μάρτη και στην κορύφωση του εορτασμού για τα 100 χρόνια, το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη λιτό και κατανοητό: «Με πίστη, θάρρος και σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε τον Σύλλογο που ήδη βρίσκεται στην ελίτ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης σε όλα τα σπορ. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ταξιδεύει με την ιερή ερυθρόλευκη σημαία του, τον Πειραιά και την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Στέκεται με την προσφορά του δίπλα στην κοινωνία και σε όποιον έχει ανάγκη και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον ακόμα πιο δυναμικά» έδειξε το μέλλον. Και είναι Δεκέμβρης και οι φίλοι του καμαρώνουν που τα ερυθρόλευκα βρίσκονται παντού. Όχι μόνο στα γεμάτα γήπεδα αλλά και όπου υπάρχει λόγος «ανταπόδοσης» της αγάπης

Μια διαδικασία που κρατά πλέον 15 χρόνια και που έχει καλλιεργήσει μια κανονική συνείδηση. Ο Ολυμπιακός της προσφοράς. Που ακούει και νιώθει την κοινωνία. Που είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει. Μια μεγάλη αθλητική δύναμη με ενσυναίσθηση που θυμάται πάντα τις καταβολές της. Που ξεφύτρωσε από τις αλάνες και τις λάσπες και έγινε το σύμβολο της εργατικής τάξης. Που συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα. Για τις νίκες και τους τίτλους, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Ειδικά αυτές τις ημέρες το καταλαβαίνει κάποιος καλύτερα καθώς για όποια απόπειρα φιλανθρωπική και αν ακούσεις θα δεις κάπου εκεί τα χρώματα του. Είπαμε, κατάφερε και το κέρδισε και αυτό. Το έκανε συνείδηση. Και κανονικό μάθημα για όλους

Είχε και άλλα πολλά το 2025 για τους Πειραιώτες. Κάτι νύχτες μαγικές και ονειρεμένες στο Φάληρο με ένα σωρό γκολ κόντρα στους παραδοσιακούς αντιπάλους. Την επιστροφή του Ντανιέλ Ποντένσε στο σπίτι που έγινε ο δεύτερος στην ιστορία έπειτα από τον Γρηγόρη Γεωργάτο που βρίσκει στην καριέρα του τρεις φορές τον δρόμο για το λιμάνι του. Τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να μεγαλώνει τον μύθο του αυξάνοντας τον εξωπραγματικό σε γκολ αριθμό του.

Τα παιδιά της Ακαδημίας, τον Παναγιώτη Ρέτσο και τον Κωνσταντή Τζολάκη να εξελίσσονται σε ένα πραγματικό αρχηγικό δίδυμο υπηρετώντας ιδανικό όχι μόνο τις ανάγκες της άμυνας αλλά και εκείνο το ιδιαίτερο πρότυπο που κάνει τους πιτσιρικάδες να κολλούν αφίσες στα παιδικά τους δωμάτια τα πρότυπα τους. Την επαναδημιουργία της ομάδας β΄ στο football factory του Ρέντη. Με τα σχέδια για το νέο «Καραϊσκάκης» να είναι απλωμένα και να δημιουργούν την αίσθηση πως σύντομα η περίφημη ερυθρόλευκη έδρα θα μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της σε 50.000 ανθρώπους. Μα πάνω όλα είναι. Είναι εκείνη η μόνιμη αίσθηση μιας διαδικασίας που συνεχίζεται. Κρίκοι της ίδιας αλυσίδας

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από