To10.gr αποκάλυψε ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Κόστιτς και σας παρουσιάζει το who is who του παίκτη - Η πολυετής εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο και όλα όσα μπορεί να προσφέρει σε μία ομάδα
Ο Παναθηναϊκός είχε επαφή με τη Γιουβέντους για τον Φιλίπ Κόστιτς, όπως αποκάλυψε νωρίτερα to10.gr, διερευνώντας τις πιθανότητες απόκτησης του 33χρονου Σέρβου μέσου από τη «Βέκια Σινιόρα».
Οι «πράσινοι» έκαναν επίσημη επαφή με τη Γιουβέντους, με σκοπό να εξετάσουν τις πιθανότητες απόκτησης του Φίλιπ Κόστιτς. Ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος σύμφωνα με τον Ράφα Μπενίτεθ και τους επικεφαλής του μεταγραφικού σχεδιασμού της ομάδας, μπορεί να δώσει λύσεις πρώτης γραμμής σε καίρια προβλήματα του «τριφυλλιού».
Οι Μπαλντίνι, Κορόνα και Κοτσόλης ξεκίνησαν να ξεψαχνίζουν την αγορά, με σκοπό ο Παναθηναϊκός να ενισχυθεί στο μεταγραφικό παζάρι και να μπορέσει να αλλάξει την εικόνα του στο δεύτερο μισό της σεζόν. Με τον Κόστιτς να εκτιμάται ότι είναι ο ιδανικός για να δώσει λύσεις στη μεσαία γραμμή της ομάδας.
Σε μία περίοδο όπου ο Παναθηναϊκός θέλει να αλλάξει πάρα πολλά στο ρόστερ του, με την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή να είναι μία από τις προτεραιότητες για το «τριφύλλι». Και με τον Μλαντένοβιτς να μην βρίσκεται στα βασικά πλάνα του Μπενίτεθ και να θεωρείται υπ’ ατμόν, μία άμεση μεταγραφή στο κέντρο κρίνεται ως αναγκαία για τους «πράσινους».
Το who is who του Κόστιτς με τις παραστάσεις στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης
Η καριέρα του Κόστιτς ξεκίνησε από τη Σερβία και τη Ραντνίτσκι 1923 (61 συμμετοχές, 5 γκολ, 9 ασίστ), όπου γρήγορα έδειξε ότι το ταλέντο του δεν χωρούσε στα στενά σύνορα της χώρας του. Ακολούθησε μεταγραφή στην Ολλανδία και τη Χρόνινγκεν (50 συμμετοχές, 12 γκολ, 9 ασίστ), από όπου άνοιξε τις πόρτες για την Bundesliga.
Πρώτα η Στουτγκάρδη (63 συμμετοχές, 8 γκολ, 14 ασίστ), στη συνέχεια το Αμβούργο (65 συμμετοχές, 9 γκολ, 6 ασίστ), αλλά η κορύφωση της καριέρας του ήρθε με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (172 συμμετοχές, 33 γκολ, 64 ασίστ). Την οδήγησε στην κατάκτηση του Europa League το 2022, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του «Παίκτη της Σεζόν» στη διοργάνωση.
Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους τον Αύγουστο του 2022 ήταν η επιβράβευση για έναν παίκτη που θεωρείται «master» στις σέντρες ακριβείας και στις στατικές φάσεις. Στη «Γηραιά Κυρία» είχε βασικό ρόλο τα δύο πρώτα χρόνια της παρουσίας του, κάτι που φαίνεται και από τους συνολικούς αριθμούς του (101 συμμετοχές, 5 γκολ, 16 ασίστ). Ενώ τη σεζόν 2024-25 είχε παραχωρηθεί δανεικός στη Φενέρμπαχτσε, με την οποία είχε συνολικά 35 συμμετοχές, 2 γκολ και 9 ασίστ.
Στην Εθνική Σερβίας, ο Κόστιτς αποτελεί εδώ και χρόνια το σημείο αναφοράς στην αριστερή πτέρυγα. Στο Euro 2024, στάθηκε άτυχος καθώς ένας τραυματισμός στην πρεμιέρα με την Αγγλία τον ανάγκασε να αποχωρήσει πρόωρα, όμως η επιρροή του στα αποδυτήρια και το παιχνίδι των Σέρβων παραμένει καταλυτική, έχοντας φτάσει πλέον τις 70 συμμετοχές με το εθνόσημο.
Η εκρηκτικότητα, η δημιουργία και η σπεσιαλιτέ του
Ο Φιλίπ Κόστιτς φημίζεται για πολλές ικανότητες μέσα στο παιχνίδι. Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί πως είναι παίκτης γραμμής, αλλά και ένας σπουδαίος δημιουργικός από την αριστερή πλευρά. Και ο οποίος μπορεί με άνεση να αγωνιστεί και μπακ και μπακ χαφ σε 3άδα (3-5-2 δηλαδή), αλλά και εξτρέμ, ενώ οι σέντρες του και οι εκτελέσεις στατικών φάσεων είναι η σπεσιαλιτέ του. Μπορεί να παίξει ακόμα και ως επιθετικός χαφ στην πτέρυγα.
Ο Κόστιτς… καταπίνει πολλά χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο, είναι εκρηκτικός και οι αντοχές του του επιτρέπουν να είναι πολλές φορές στα… κόκκινα επί 90 λεπτά. Διαθέτει εξαιρετική φυσική κατάσταση, παρά την ηλικία του και είναι ο ορισμός του επαγγελματία.
Επίσης, λόγω της ταχύτητας και της δυνατότητάς του να κουβαλάει την μπάλα σε μεγάλες αποστάσεις, είναι… φονικός στο transition. Ενώ με μία πάσα μπορεί να βρεθεί σε θέση ισχύος για την παραγωγή τελικής προσπάθειας.
Με λίγα λόγια ο Κόστιτς είναι παίκτης-σημείο αναφοράς σε όποια ομάδα αγωνίζεται και δίνει πάντοτε το 100% των δυνατοτήτων του. Προφανώς, εφόσον ο Παναθηναϊκός ολοκληρώσει μία τέτοια κίνηση, αναμένεται να προσφέρει πάρα πολλά πολύτιμα συστατικά στον τρόπο παιχνιδιού των «πράσινων» και να τους ανεβάσει επίπεδο.