Έφτασε ο Βαλμπουενά: «Είμαι πολύ χαρούμενος»

Ο Γάλλος παικταράς είναι εδώ. Περνά από ιατρικές εξετάσεις και ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό που έκανε πράξη το «μπαμ» του καλοκαιριού

Αγάπησε το ποδόσφαιρο στις πολύχρωμες κερκίδες του Καμπ Νου. Σε μια από τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές εποχές της Μπαρτσελόνα. Εκεί στις αρχές των 90s όταν ο Γιόχαν Κρόιφ συναρμολόγησε εκείνο το υπέροχο ψηφιδωτό με Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Κούμαν, Λάουντρουπ, Μπεγκιριστάιν, Γουαρδιόλα. Στην αρχή μιας αυτοκρατορίας που εδραιώθηκε πολύ αργότερα. Μια από τις θεαματικότερες ομάδες της Ευρώπης. Το «καλύτερο δώρο» που έκανε ποτέ ο μπαμπάς Κάρλος στον μικρό Ματιέ. Που να ήξερε αλήθεια και ο ίδιος πως στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, σε εκείνα τα ταξίδια από το Ζιρόντ ως την Καταλονία αμέτρητα Σαββατοκύριακα δεν κάθονταν απλά ο γιός του. Αλλά ένας από τους –μετέπειτα- καλύτερους ποδοσφαιριστές της Γαλλίας.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο «σολίστας» που πριν από λίγα λεπτά προσγειώθηκε στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στις 3.20 έκανε την εμφάνιση του στην αίθουσα αφίξεων. Απευθείας από την Πόλη. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο» απάντησε ευγενικά στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν υπομονετικά (μιας και η πτήση του είχε μια ώρα καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη άφιξη της).

Σήμερα Δευτέρα λοιπόν θα περάσει ιατρικές εξετάσεις. Και μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί επίσημα από τον Ολυμπιακό. Το πρώτο μπαμ είναι γεγονός…

«Για το τελευταίο του κονσέρτο», θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε παρατηρητής αυτής της ιστορίας; Ίσως. Τον Σεπτέμβρη άλλωστε ο Γάλλος κλείνει τα 35 του. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε σώνει και ντε με αριθμούς; Ας αφήσουμε το διαβατήριο και ας πιάσουμε τη στατιστική του, με τα χρώματα της Φενέρ. Τις αποδείξεις. Στα όσα έκανε την τελευταία διετία στην Πόλη: 24 ασίστ και 12 γκολ σε 71 συμμετοχές. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας; Η κουβέντα για την ηλικία του είναι μάλλον ανεπίκαιρη.

Αντίθετα είναι επίκαιρη η σκέψη του Πέδρο Μαρτίνς για τον νέο σχηματισμό των wingers στον Ολυμπιακό 2019-20. Από τη μια, στα δεξιά ο Ντανιέλ Ποντένσε και όταν με το καλό επιστρέψει από τον τραυματισμό του ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Από την άλλη η «έκπληξη» 2019 με το όνομα Γιώργος Μασούρας και κάποιος έμπειρος. Με παραστάσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ηγετική φυσιογνωμία που θα δώσει άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Λάζαρος και ο Μασούρας είναι wingers με γκολ. Που μπαίνουν στην αντίπαλη περιοχή. Που εκτελούν. Το… άλλο μισό του Ποντένσε λοιπόν θα πρέπει πρωτίστως να είναι δημιουργός. Με δύο λόγια; Το κοστούμι του ρόλου μοιάζει κομμένο και ραμμένο πάνω στο «ποδοσφαιρικό πακέτο» του Βαλμπουενά. Το τέλειο κομμάτι για την συμπλήρωση του παζλ.

Δεν τον επέλεξε τυχαία ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες. Δεν δούλεψε με υπομονή την πολύ δύσκολη «περίπτωση» του. Ο Γάλλος ήταν από την πρώτη στιγμή το Νο 1 στην Ερυθρόλευκη λίστα.

Γενικώς για τον Ματιέ Βαλμπουενά, τα λόγια είναι… περιττά. Ιστορικό στέλεχος της Μαρσέιγ (2006-2014), ταξιδιώτης στη Μόσχα για τη Ντινάμο (2015), καθοριστικός για την ολική επαναφορά της Λιόν (2015-2017). Πολίτης για τη Φενέρ την τελευταία διετία. Και όλα αυτά με την «αστερόσκονη» της συμμετοχής σε δύο Μουντιάλ (2010, 2014) και την παρουσία στο Euro 2012 με την νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Φόρεσε 52 φορές τη φανέλα των Τρικολόρ. Με 19 γκολ και 8 ασίστ στο ενεργητικό του. Με εκείνη την «ισορροπία» που ο ίδιος προκάλεσε με συνέπεια σε ολόκληρη την καριέρα του. Γιατί ο Βαλμπουενά, είτε αγωνιζόμενος στο αγαπημένο του αριστερό άκρο της επίθεσης, είτε δεξιά, είτε σπανιότερα και σαν 10άρι το είχε πάντα αρχή του.

«Δημιουργός» καλύτερος από σκόρερ. Κάπως έτσι στο βιογραφικό του σήμερα υπάρχουν 114 τελικές πάσες για 68 τέρματα. Όπου και αν αγωνίστηκε οι ασίστ του, ήταν πάντα περισσότερες από τα γκολ. Ο Ολυμπιακός φέτος στο πρωτάθλημα με Φορτούνη (9) και Ποντένσε (8) είχε τους δύο κορυφαίους δημιουργούς σε ένα ιδιότυπο 1-2 σαν εκείνα της formula 1. Όπως φαίνεται; Το πάει πια για 1-3!

To10.gr ήταν εκεί:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από