Η βαριά σκιά του ντόπινγκ πάνω από τη Super League

To10.gr εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει: Ο ρόλο και οι υποχρεώσεις του ΕΣΚΑΝ. Οι ομάδες που... ζέχνουν ντόπα. Οι παίκτες Γ' Εθνικής που γίνονται... Ρονάλντο. Οι έκτακτοι έλεγχοι, που δεν γίνονταν. Τα δείγματα αίματος και ούρων, αλλά και η ευκαιρία Κυβέρνησης και Αυγενάκη.

Ντόπινγκ. Μάστιγα, σχεδόν ανίκητη. Που σκοτώνει. Που ευδοκιμεί ειδικά σε περιβάλλοντα όπου εκλείπουν οι έλεγχοι και οι θεσμοί και οι αρμόδιοι φορείς κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τις φήμες, αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις παραγόντων, να ρίχνουν νερό στον μύλο της ανησυχίας.

Η καταπολέμηση του ντόπινγκ αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στον αθλητισμό. Στις αρχές Αυγούστου, στην ευρεία σύσκεψη που είχε λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία και του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, είχε καθοριστεί η Εθνική Πολιτική στον Αθλητισμό. Με την Κυβέρνηση να θέτει 6 άμεσες προτεραιότητες, με την καταπολέμηση του Ντόπινγκ να είναι μία εξ αυτών.

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του ντόπινγκ, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης, εξωτερικεύοντας τη θέση της Κυβέρνησης στο μείζον, αλλά και άκρως επίκαιρο θέμα. Ένα θέμα που αγγίζει άμεσα και το ποδόσφαιρο. Με τις σκιές να μεγαλώνουν στον χώρο και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) να καλείται να πάρει δραστικά μέτρα, ώστε να μην μείνει τίποτα κρυφό. Για την υγεία των αθλητών, αλλά και για την αξιοπιστία του ίδιου του σπορ.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τι ισχύει με το ΕΣΚΑΝ και πότε μπορεί να κάνει ελέγχους; Κατ’ αρχάς, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους στους ποδοσφαιριστές των ομάδων ανά πάσα στιγμή, απροειδοποίητα και φυσικά, ενώ οι παίκτες και οι ομάδες οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα «whereabouts», δηλαδή να ενημερώνουν πού βρίσκονται οι αθλητές, ώστε σε τυχόν επίσκεψη του ΕΣΚΑΝ, να είναι διαθέσιμοι να δώσουν δείγμα.

 

Ένα άλλο σοβαρό ερώτημα έχει να κάνει με το εάν το ΕΣΚΑΝ δικαιούται να παίρνει μόνο δείγμα ούρων ή και αίματος. Αυτό το ερώτημα είναι άτοπο, καθώς και με βάση τον ανανεωμένο Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, «είναι στις υποχρεώσεις του ποδοσφαιριστή να υποβάλλεται σε όσους ελέγχους διενεργούνται εντός ή εκτός αγώνα», ενώ παράλληλα «οφείλει να συμφωνεί στη λήψη δειγμάτων κατά τρόπο ώστε να εντοπίζεται η παρουσία οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας ή στην απόδειξη χρησιμοποίησης οποιασδήποτε απαγορευμένης μεθόδου». Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΕΣΚΑΝ μπορεί να παίρνει και δείγματα αίματος, χωρίς κανείς ποδοσφαιριστής να μπορεί να αντιδράσει.

Στην Ελλάδα το out of competition testing από το ΕΣΚΑΝ, δηλαδή οι ξαφνικοί έλεγχοι, είναι μια σπάνια διαδικασία. Κάτι που ουσιαστικά δεν γίνεται. Ή τουλάχιστον δεν γίνεται με τρόπο και με συχνότητα τέτοια, που να… ανησυχεί όλους εκείνους που έχουν στο μυαλό τους να δηλητηριάσουν ποδοσφαιριστές, υποσχόμενοι σπουδαίες επιδόσεις και… γκολ.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι σαφές; Το ΕΣΚΑΝ έχει ακούσει ότι υπάρχουν ομάδες που ντοπάρονται; Εχει ακούσει τις φήμες και τις ΕΠΙΣΗΜΕΣ δηλώσεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένους παράγοντες για συλλόγους που έχουν «φουσκώσει» φάρμακο ποδοσφαιριστές τους; Δεν μπορεί να μην έχουν φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων, λοιπόν, οι ψίθυροι (και όχι μόνο) για ομάδες με παίκτες επιπέδου Γ’ Εθνικής, που… πετάνε. Παίκτες που ήταν εκτός… ποδοσφαιρικού χάρτη και ξαφνικά εμφανίζονται παρά φύση βελτιωμένοι.

Το ΕΣΚΑΝ, ως ένας ζωντανός οργανισμός, δεν μπορεί να μένει αμέτοχο όταν προκύπτουν ενδείξεις ακραίες. Είναι υποχρεωμένο να επέμβει και να ασκήσει το δικαίωμα του ελέγχου. Και εάν δεν θέλει να κάνει διακρίσεις και να παρέμβει μόνο σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Ελέγχους σε όλους. Αλλά πρώτα εκεί που χτυπάει η καμπάνα. Διότι όπου υπάρχει καπνός, συχνά υπάρχει και φωτιά.

Εδώ δεν πρόκειται για απλές υπόνοιες, επαναλαμβάνουμε. Πρόκειται ένα τεράστιο θέμα, που έχει πάρει και τη μορφή επίσημης, δημόσιας επιστολής. Επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες η ΠΑΕ Λάρισα στη Super League και τα μέλη της. Μια επιστολή στην οποία ζητούσε «όπως ξεκινήσουν επειγόντως οι έλεγχοι ντόπινγκ σε όλες τις  ομάδες  της  Super  League,  όχι  μόνο  στους  επίσημους  αγώνες,  αλλά  και  στις  προπονήσεις  των ομάδων,  όχι μόνο με λήψη ούρων, αλλά και με αιμοληψία». Και σημείωνε ότι «…η ΑΕΛ έχει βάσιμες πληροφορίες ότι σε ξενοδοχείο μεγάλης πόλης της περιφέρειας ήταν εγκατεστημένο επί 15 ημέρες πρόσωπο του οποίου το επώνυμο αρχίζει από «Φ» και το οποίο είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια συνεργάζεται με πρόσωπο του οποίου το επώνυμο αρχίζει από «Ζ» και τα οποία πρόσωπα αυτά είναι γνωστά ότι συνδέονται με κυκλώματα αναβολικών ενισχυτικών».

Όταν υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ καταγγελία, τόσο σοβαρή από ΠΑΕ της Super League τα λόγια είναι περιττά. Κατ’ αρχάς θα έπρεπε να έχει κληθεί η ΠΑΕ ΑΕΛ να καταθέσει τι γνωρίζει και για ποια ομάδα και ποια πρόσωπα πρόκειται και εν συνεχεία να γίνουν οι πρέπουσες ενέργειες. Για να φύγουν οι σκιές ή να αποκαλυφθεί το ντοπάρισμα. Αν και αυτή η διαδικασία είναι περιττοί, καθώς η ποδοσφαιρική πιάτσα βοά για συγκεκριμένη ομάδα, που έχει επιδόσεις… Ρεάλ Μαδρίτης, με παίκτες χαμηλότατης αξίας και ποιότητας.

Πλέον είναι υποχρέωση και της Πολιτείας να παρέμβει και να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό θέμα. Εξάλλου, η προϊστάμενη αρχή του αθλητισμού στη χώρα, έχει ήδη δείξει την ευαισθησία της στο συγκεκριμένο θέμα. Και πρέπει να επιμείνει να μην υπάρχει καμία σκιά. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον παγκόσμιο κώδικα διαδικασίες, καθώς κληρονόμησε αρκετές «μη συμμορφώσεις», με βασικότερη αυτή που αφορά τον μη ικανοποιητικό αριθμό ελέγχων εκτός αγώνων. Αυτό, δηλαδή, που ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται και στο ποδόσφαιρο.

Η μόνη λογική λύση, έως ότου βρεθεί τρόπος (και κονδύλια), ώστε οι έλεγχοι να γίνονται όπως πρέπει και παντού, είναι το ΕΣΚΑΝ να παίρνει δείγματα αίματος και όχι ούρων. Καθώς τα αποτελέσματα είναι πάντα πιο ασφαλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από