ΑΕΚ: Κι όμως είναι ακόμα εδώ

Η απογοήτευση από την ήττα στο Φάληρο, τα (νέα) «γκάζια» Μελισσανίδη στα Σπάτα και η απαίτηση για ανασυγκρότηση με στόχο να μην χαθεί και αυτή η χρονιά από τον Νοέμβριο. Οδηγός η σεζόν του πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι η ΑΕΚ πληρώνει και όπως φαίνεται θα πληρώνει ολόκληρη την χρονιά το λάθος του καλοκαιριού με την επιλογή του Μιγκέλ Καρντόσο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να φέρει έναν ξένο προπονητή και να επενδύσει πάνω του το χτίσιμο μιας ομάδας που θα έπαιζε ένα διαφορετικό, επιθετικό ποδόσφαιρο, ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες του Πορτογάλου, ξοδεύοντας χρήματα που για τα δεδομένα της ήταν υπέρβαση. Πάνω απ’ όλα όμως εμπιστεύτηκε τον Νίκο Λυμπερόπουλο θεωρώντας ότι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας ήταν ικανός να κάνει την σωστή επιλογή και να φέρει τον κατάλληλο για τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Τελικά όλα αποδείχτηκαν λάθος και πριν καν βγει ο Αύγουστος η ΑΕΚ παραδεχόμενη ουσιαστικά την αποτυχία της έδιωξε πακέτο Λυμπερόπουλο και Καρντόσο φέρνοντας στη θέση τους τον Ίλια Ίβιτς και τον Νίκο Κωστένογλου. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει. Όχι τόσο γιατί η Ένωση αποκλείστηκε από τα πλέι οφ του Europa League και έχασε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, τεράστια πλήγματα και τα δύο φυσικά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, αλλά γιατί ουσιαστικά υποθήκευσε όλη της την χρονιά.

Με την κακή προετοιμασία που έκανε και την ομάδα ακόμη και τώρα, δύο μήνες μετά να προσπαθεί να βρει την κανονικότητά της σε επίπεδο φυσικής κατάστασης αλλά και με παίκτες που ήρθαν για ένα συγκεκριμένο πλάνο και φαίνεται πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ουσιαστικά είναι εκτός ομάδας με μηδενική προσφορά. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όλων οι Ζεράλδες και Σιμάο αλλά δεν είναι οι μοναδικοί καθώς από τις μεταγραφές ουσιαστικά μόνο ο Ολιβέιρα έχει βοηθήσει κι αυτός όταν δεν είναι τραυματίας.

Η σύγκριση που φέρνει… ελπίδα

Αυτά βέβαια είναι γνωστά, είναι η πραγματικότητα της ΑΕΚ εδώ και αρκετό καιρό. Η ήττα όμως από τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο Φάληρο, σκόρπισε τεράστια απογοήτευση στον κόσμο της ομάδας που βλέπει κι όχι άδικα ότι μια ακόμη χρονιά είναι πολύ κοντά στο να χαθεί οριστικά από τον Νοέμβριο. Και μάλιστα μια χρονιά που θα είναι για πρώτη φορά ιδιαίτερα μακρά λόγω των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως όσον αφορά στο καθαρά βαθμολογικό κομμάτι, το -8 από την κορυφή, έστω κι αν είμαστε ακόμα στην όγδοη αγωνιστική, δύσκολα γυρίζει στην Ελλάδα. Από την άλλη όπως προαναφέραμε φέτος υπάρχει αυτή η ειδική συνθήκη των πλέι οφ που πρώτη φορά μπαίνει στη ζωή μας και ίσως φέρει τα πάνω κάτω. Αν οι διαφορές είναι φυσικά σε λογικά πλαίσια αφού οι ομάδες μεταφέρουν στο μίνι πρωτάθλημα των δέκα αγωνιστικών, τη βαθμολογία της κανονικής σεζόν.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε και είναι… εντυπωσιακό είναι πως και την χρονιά του πρωταθλήματος, τη σεζόν 2017-18 η ΑΕΚ είχε πάλι 14 βαθμούς μετά από τις οκτώ πρώτες αγωνιστικές, όσους ακριβώς έχει και τώρα. Ενώ στην τραγική της περσινή χρονιά είχε στο ίδιο διάστημα 19 βαθμούς στο γήπεδο αλλά 16 κανονικά γιατί είχε τιμωρηθεί με -3 για τα επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό. Αυτό που βέβαια είναι κακό για την ΑΕΚ τώρα είναι πως βρίσκεται στο -8 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και στο -6 από τον ΠΑΟΚ ενώ το 2017-18 τους είχε και τους δύο από κάτω με 3 και 2 βαθμούς αντίστοιχα ενώ πρώτος ήταν ο Ατρόμητος με 16.

Θεωρητικά τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη και με δύο νίκες στα επόμενα πάρα πολύ δύσκολα ματς με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό θα διατηρηθεί σε μια τροχιά η ομάδα όπου ακόμη θα μπορεί να ελπίζει έστω στο να μείνει στο κόλπο μέχρι το τέλος. Σαφώς και δεν εξαρτάται πλέον τίποτα από εκείνη καθώς θα πρέπει να κάνουν γκέλες και οι από πάνω της, κάτι που δεν φαίνεται και πολύ εύκολο.

Η σημασία της επίσκεψης Μελισσανίδη στα Σπάτα και οι επόμενες – αναγκαίες – κινήσεις

Όπως και να έχει η επίσκεψη του Μελισσανίδη στα Σπάτα το πρωί της Τρίτης, τα όσα είπε στους ποδοσφαιριστές, τα πρόστιμα για τους… γυμνούς στο πάρτι του Βράνιες και η «καμπάνα» που έρχεται για τον Βόσνιο με τον αποκλεισμό του για ένα μήνα είναι μια κίνηση που δείχνει κάποια πράγματα. Πρώτον το θετικό ότι οι «κιτρινόμαυροι» δεν πετούν λευκή πετσέτα ακόμη αλλά και ένα ίσως αρνητικό ότι δεν ήταν αρκετά τα όσα είπε προ ολίγων εβδομάδων στους παίκτες ο Ίλια Ίβιτς κι έπρεπε να τους τρίξει τα δόντια και ο Μελισσανίδης για να ταρακουνηθούν. Κάτι που είναι ανησυχητικό αν ισχύει αφού υποτίθεται πως ο Σέρβος έχει πάρει τα «κλειδιά» από τον «Τίγρη» στην ομάδα.

Από κει και πέρα, είτε έχει χαθεί η χρονιά είτε όχι, για να μην βρίσκεται και του χρόνου την ίδια εποχή η ΑΕΚ στο ίδιο σημείο, θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις και μάλιστα άμεσα. Από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και μετά του καλοκαιριού. Θα πρέπει να παρθεί μια οριστική απόφαση για το θέμα του προπονητή και αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τον Νίκο Κωστένογλου, να ξεκαθαρίσει το θέμα άμεσα και στη συνέχεια να γίνει το ίδιο και με το ρόστερ.

Ποιοι παίκτες κάνουν, ποιοι όχι, ποιοι έχουν κάνει πλέον τον κύκλο τους και πρέπει να αποχωρήσουν αλλά και σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση και με ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ποδοσφαιριστές. Εξίσου σημαντικό επίσης, να υπάρξει καλύτερη στελέχωση σε καίριες θέσεις όπως αυτή του σκάουτινγκ (και όχι μόνο), πράγματα βασικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και στα οποία η ΑΕΚ υστερεί σημαντικά εδώ και χρόνια.

Αν όλα αυτά δεν δρομολογηθούν άμεσα και δεν ξεκαθαρίσουν, με μαθηματική ακρίβεια η ΑΕΚ θα βρίσκεται και του χρόνου στην ίδια κατάσταση. Εκτός στόχων πριν καν… αρχίσει η χρονιά. Και με τον κόσμο να έχει φτάσει ήδη στα όριά του, δεν θα είναι καθόλου καλό κάτι τέτοιο, σε μια σεζόν μάλιστα (σ.σ 2020-21) που η ΑΕΚ αναμένεται (λογικά) να μπει και στο νέο της γήπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από