Οταν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ έκαναν αγωγή στη Λίγκα για τις «δυσμενείς κρίσεις» και η περίπτωση Σάββα

Πριν λίγα χρόνια ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη δεν ήθελε τιμωρίες στις «δυσμενείς κρίσεις» και πήγε δικαστικά τη Λίγκα. Τώρα, όλα είναι «δικά μας» και «όλα καλά».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα. Αλλά αναλόγως σε ποια θέση βρίσκεται ο καθένας, αλλάζει τη στάση του. Κατά το δοκούν και κατά το συμφέρων. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό είναι πανάκια. Και ισχύει για όλους. Με τη διαφορά ότι πολλοί επιλέγουν να τηρούν στάση ακραίας… αμνησίας, αναφορικά με το παρελθόν τους. Κουνώντας το δάχτυλο στο παρόν, σε ό,τι εκείνοι έκαναν πρωτύτερα.

Τον τελευταίο καιρό το «σύστημα ΠΑΟΚ», έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του Σάββα Θεοδωρίδη. Τεράστια ευαισθησία. Κοιμούνται και ξυπνούν περιμένοντας τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του Ολυμπιακού. Με σκοπό να χτίσουν ρητορική πάνω στα όσα λέει ο πρώην παράγοντας των Πειραιωτών. Με την πρόσφατη μήνυση στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα, να γίνεται λόγος νέας επίθεσης. Αλλά κάπου εδώ το παρελθόν έρχεται στο… μέλλον και σου επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς.

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2013. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός αποφασίζουν να κινηθούν δικαστικά κατά τις Super League, με αφορμή τις σκληρές ποινές που προβλέπει ο συνεταιρισμός για τα δυσφημιστικά σχόλια. Οι δύο ΠΑΕ, μέλη της διοργανώτριας αρχής, στρέφονται δικαστικά κατά της Λίγκας με αγωγή ακύρωσης της απόφασης που είχε παρθεί, σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται για τα δυσφημιστικά σχόλια κατά του συνεταιρισμού, των συνεργατών του και γενικότερα του πρωταθλήματος.

Το εντυπωσιακότερο; Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν οι δύο ΠΑΕ, σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί όταν «…κάποιο πρόσωπο συνδέεται με ΠΑΕ-μέλος της, χωρίς η σύνδεση αυτή να στηρίζεται απαραίτητα στο νόμο, θα μπορεί να «βαφτίζει» την όποια πράξη του προσώπου αυτού ως απαξιωτική, προκειμένου να επιβάλει στην ΠΑΕ δυσανάλογη χρηματική ποινή, αλλά και περιορισμούς που αφορούν στη συμμετοχή της διωκόμενης ΠΑΕ στο Πρωτάθλημα, ή στην απόκτηση ποδοσφαιριστών». Αλλά για τον Σάββα Θεοδωρίδη, μπορεί!

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο ΠΑΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τις δικαστικές κινήσεις τους εναντίον της λίγκας. Ανακοίνωση η οποία δημοσιεύτηκε στις επίσημες ιστοσελίδες τους και ανέφερε τα εξής:

«Την Πέμπτη 28.11.2013, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Αθηνάς Μπαλωμένου και Αλέξανδρου Λυκουρέζου αντιστοίχως, αγωγή ακυρώσεως κατά αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης της Super League που έλαβε χώρα στις 29.10.2013.

Με την εν λόγω απόφαση τροποποιείται το καταστατικό της Super League με την προσθήκη ειδικής πειθαρχικής διάταξης, η οποία με εντελώς αυθαίρετο τρόπο επιβάλλει χρηματική πειθαρχική ποινή σε βάρος ΠΑΕ, σε περίπτωση που η ίδια ή οποιοδήποτε πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προβαίνει σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος της Super League, εφόσον έτσι κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιό της.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το Δ.Σ. της Super League κρίνει ότι κάποιο πρόσωπο συνδέεται με ΠΑΕ-μέλος της, χωρίς η σύνδεση αυτή να στηρίζεται απαραίτητα στο νόμο, θα μπορεί να «βαφτίζει» την όποια πράξη του προσώπου αυτού ως απαξιωτική, προκειμένου να επιβάλει στην ΠΑΕ δυσανάλογη χρηματική ποινή, αλλά και περιορισμούς που αφορούν στη συμμετοχή της διωκόμενης ΠΑΕ στο Πρωτάθλημα, ή στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Η διάταξη αυτή αντιτίθεται κατάφωρα στο νόμο και το καταστατικό, θέτει σε κίνδυνο το κύρος της διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και το καθήκον πίστεως και αλληλεγγύης εντός του συνεταιρισμού».

Τότε, ο ΠΑΟΚ (του Σαββίδη) έτρεχε στα δικαστήρια για να έχει τη δυνατότητα να τα «χώνει» χωρίς καμία τιμωρία στη διαιτησία και σε όλους τους φορείς. Και αυτό, χωρίς να τιμωρείται και χωρίς να υπάρχει το φαινόμενο των αλλεπάλληλων κλήσεων σε απολογία, το γαϊτανάκι που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό η «δική μας» ΕΠΟ. Επίσης, τώρα που η «δική μας» ΕΠΟ έχει διασύρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και το έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που βρισκόταν ποτέ, είναι όλα «καλώς καμωμένα» και απλώς ο Ολυμπιακός είναι «υπερβολικός», επειδή λέει τα προφανή και τα αυτονόητα.

Αλλά, είπαμε, το παρελθόν δεν διαγράφεται. Και επανέρχεται εντυπωσιακά στο… παρόν, για να εκθέτει το σύστημα που λειτουργεί με στόχο το «καλό του ενός» και την αδιαφορία για την καταστροφή του ποδοσφαίρου. Με τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς, που τόσο κόπτονται για τις δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη να είναι απλοί παρατηρητές στα σοβαρά.

ΥΓ1. Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε ακριβά τις «δυσμενείς κρίσεις», τόσο με πρόστιμα όσο και με άλλες τιμωρίες και είχε δικαίωμα να αντιδρά και να φωνάζει. Αντίθετα, οι ποινές στον ΠΑΟΚ ήταν… χάδια. Ενώ τώρα, ανύπαρκτες.

ΥΓ2. Για να μην περιμένουν άδικα οι δικαστές της Πειθαρχικής Επιτροπής και οι ευαίσθητοι ποδοσφαιρικοί Εισαγγελείς τον Θεοδωρίδη. Εάν θέλουν να τον δουν μπροστά τους, καλό θα είναι να στείλουν στη σωστή διεύθυνση την (αστεία) δίωξη που του άσκησαν. Και η σωστή διεύθυνση δεν είναι αυτή της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από