Οι μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ στις χειμερινές περιόδους που προηγήθηκαν, τα «λαχεία» και οι απογοητεύσεις.
Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αποτελεί για όλες τις ομάδες μια ιδιαίτερη ιστορία. Αφού οι επιλογές είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένες και πάντα, ο Γενάρης είχε τα ρίσκα του. Οι περισσότεροι σύλλογοι κινούνται στο μεταγραφικό παράθυρο του χειμώνα για να κάνουν κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις, καλύπτοντας τα κενά που έχουν εντοπιστεί στο πρώτο μισό της χρονιάς. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι, που αναζητούν μέσα στον Γενάρη παίκτες πρώτης γραμμής, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά.
Η ΑΕΚ, από τη χρονιά του «restart» της μέχρι και τώρα, έχει επιλέξει και τις δύο διαδρομές. Με κάποιες επιλογές να βγαίνουν και να εξελίσσονται μάλιστα στην πορεία, σε βασικά κομμάτια του ρόστερ της και κάποιες άλλες, όχι. Το10.gr θυμίζει το πώς κινήθηκε η Ένωση στις τρεις προηγούμενες χειμερινές μεταγραφικές περιόδους και αναλύει το ποσοστό επιτυχίας της, στις προσθήκες του Γενάρη.
Η ΑΕΚ βρισκόταν στη Football League, έχοντας δείξει από το ξεκίνημα της σεζόν πως η επιστροφή της στην κατηγορία που ανήκει είχε επί της ουσίας δρομολογηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε λόγο για να μην υπάρξει κινητικότητα στα μεταγραφικά, τον Γενάρη του 2015.
Η Ένωση έψαχνε από το καλοκαίρι έναν μέσο που θα αποτελούσε το σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την συγκεκριμένη χρονιά, αλλά και για τις επόμενες, Και τον βρήκε, στο πρόσωπο του Γιάκομπ Γιόχανσον. Με τον Σουηδό να έρχεται ως ελεύθερος από την Γκέτεμποργκ και να κάνει άμεσα τη διαφορά.
Η δεύτερη προσθήκη της ΑΕΚ εκείνον τον Γενάρη, δεν ήταν πάντως το ίδιο αποτελεσματική. Η Ένωση απέκτησε τον Μακόλει Κρισάντους για την ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής, με τον Νιγηριανό φορ να μην μπορεί σε κανένα σημείο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ΑΕΚ, απογοητεύοντας με τις εμφανίσεις του.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, με την ΑΕΚ πλέον στη Superleague, οι αναζητήσεις της Ένωσης στην αγορά του Γενάρη, ήταν διαφορετικές. Η ΑΕΚ έψαχνε τον Ιανουάριο του 2016 έναν φορ περιοχής και μία επιπλέον, ποιοτική λύση στον άξονα, για να πλαισιώσει τους Γιόχανσον και Σιμόες. Ο Γκουστάβο Πογέτ, που ήταν εκείνη την περίοδο στο τιμόνι της ομάδας, πήρε πάνω του την μεταγραφική ενίσχυση της ΑΕΚ για τον Ιανουάριο, επιλέγοντας δύο παίκτες που γνώριζε καλά.
Ο Τόμας Πέκχαρτ, ήρθε για να δώσει δύναμη και ύψος στην επίθεση της Ένωσης, με τον Τσέχο φορ να εξελίσσεται σε μια αξιόπιστη λύση. Παρότι, στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες προσαρμογής. Η δεύτερη επιλογή του Ουρουγουανού τεχνικού, ήταν ο Μπρούνο Ζουκουλίνι. Με τον Αργεντινό χαφ να έρχεται με τη μορφή δανεισμού από την Μάντσεστερ Σίτι και να δείχνει πως μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτη-«κλειδί» για την Ένωση. Ωστόσο, ένας σοβαρός τραυματισμός που υπέστη (κάταγμα στο αριστερό πόδι) δεν του επέτρεψε να προσφέρει ουσιαστικά στην ΑΕΚ, αφού τέθηκε πολύ γρήγορα νοκ άουτ, για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.
2016-2017
Η περυσινή μεταγραφική περίοδος, ήταν αναμφίβολα η πιο ενεργή από πλευράς ΑΕΚ, με την Ένωση να κάνει πέντε προσθήκες, στα μέσα της σεζόν! Οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν πριν από έναν χρόνο τους Σέρχιο Αραούχο (δανεικός) και Ογκνιέν Βράνιες, βρίσκοντας στους δύο άσους τους ηγέτες που αναζητούσαν σε άμυνα και επίθεση. Με τις δύο συγκεκριμένες μεταγραφές να αποτελούν ακόμα και τώρα, «κολόνες» της ΑΕΚ.
Πέρα από τις μεταγραφές των Βράνιες και Αραούχο, η ΑΕΚ ένταξε πέρυσι τον Ιανουάριο στο δυναμικό της και τους Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, Βινίσιους Φρέιτας και Δημήτρη Μεληκιώτη. Με τις εν λόγω κινήσεις να μην καταφέρνουν να δυναμώσουν την ομάδα όσο αναμενόταν. Κυρίως αυτές των Βινίσιους, Αϊντάρεβιτς, μιας και ο Μεληκιώτης έτσι και αλλιώς αποκτήθηκε με βάση τις προοπτικές εξέλιξης που έχει και όχι για να αποτελέσει άμεσα βασικό κομμάτι του ρόστερ.